Milheeze
In 1422 stichtte Jan van Berlaer, Heer van Helmond, hier in Milheeze een kapel. Deze kapel was toegewijd aan de H. Antonius Abt (Antonius van het varken). Waarschijnlijk werd vanouds deze kapel door een priester bediend. In elk geval zijn er enkele namen bekend van rectoren die aan deze kapel verbonden waren. Milheeze was echter geen eigen parochie; het hoorde onder de parochie Bakel. Van de geschiedenis van deze kapel is weinig bekend.
In 1648 bij de vrede van Munster ging Brabant behoren tot de zogenaamde Generaliteitslanden en werd de uitoefening van de R.K. godsdienst in Noord-Brabant verboden. De kerken werden gesloten of voortaan door de Hervormden gebruikt; de priesters moesten het land verlaten.
Ook de kapel te Milheeze werd aan de katholieken ontnomen, kwam leeg te staan en raakte langzaam in verval.
Bij de storm van 9 november 1800 waaide de torenspits om en kwam op het dak van de kapel terecht, zodat er niet veel overbleef (het schip bestond uit lemen muurtjes en was bedekt met stro).
In 1844 ging de wens in vervulling die al zo lang in Milles leefde: ze zouden een eigen parochie krijgen en een eigen pastoor. Een paar stukken muur en het grootste gedeelte van de toren konden worden benut voor de bouw van de kerk.
De mensen hebben veel werkzaamheden zelf gedaan. Ze hebben zelf de stenen gebakken die nodig waren. (Misschien daar waar het nu "Steenoven" heet.)
Alle eikenbomen die daarvoor geschikt werden geacht, werden omgekapt en gebruikt voor de bouw van de kerk.
Op 4 november 1845 werd de kerk ingezegend en in gebruik genomen. Er zaten toen nog geen ramen in, maar men kon blijkbaar niet langer wachten.
In 1912 is de kerk uitgebreid en verbouwd. In 1964 werd door de bekende architect J. de Jong de kerk uitgebreid en gerestaureerd tot het gebouw zoals we dat nu kennen.
In onze kerk bevind zich een bijzonder orgel. Het werd in 1857 geplaatst door de befaamde orgelmaker Franciscus C. Smits uit Reek. In 1897 werd het aangepast door de -ook al bekende- orgelmaker Gradussen te Winssen.
De adviseur bij restauraties van historische orgels, Drs. J. J. van der Harst, heeft in 1987 een rapport uitgebracht over ons orgel. Hij geeft daarin een aantal adviezen over wat er met het orgel moet gebeuren om het weer in goede staat te brengen. Hij stelt: "In herstelde vorm zal het orgel van Milheeze weer mee kunnen tellen in de rij van belangrijke Brabantse en met name Smitsorgels." Er is een stichtiing in het leven geroepen om dit historische orgel in stand te houden en te laten restaureren.