Vliegtuigcrashes en Noodlandingen
Voor het bestellen van dit boek, scrol naar de onderzijde van deze pagina.
Onderstaand artikel is een paar weken geleden geschreven en enigzins achterhaald door het plotseling overlijden van Ruud Wildekamp. Ruud, was bijzonder trots op zijn boek. Helaas heeft hij het drukproces - het mooiste onderdel van de totstandkoming van een boek maken - niet mogen meemaken.
Crashes en noodlandingen in de gemeente Gemert-Bakel "Luchtoorlog in woord en beeld"
GEMERT-BAKEL - Ruud Wildekamp is een tevreden man. Zijn boek over de zevenentwintig vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente naar beneden zijn gekomen, is af. “Het moet alleen nog gedrukt worden.”
Door Simon van Wetten
Komende september is voor onze regio de bevrijdingsmaand. Driekwarteeuw geleden maakten de Duitsers dat ze wegkwamen en werden de geallieerde troepen met gejuich door de Brabantse bevolking verwelkomd. Daarom brengen de gezamenlijke heemkundekringen van Gemert, Bakel-Milheeze en De Rips juist in september het boek uit dat Ruud heeft geschreven.
Ruud vertelt: “Ik heb de algemene oorlogssituatie beschreven, met het accent op de luchtoorlog. Ook is er aandacht voor de Duitse luchtverdediging, met name vanwege het Bazikamp in De Rips. Daar werd in de eerste jaren van de oorlog met gigantische lichtbundels en voorzichtig ook met radar gewerkt, en dat werd in 1942 vervangen door een nieuw, groots opgezet radarsysteem.”
Dat systeem nam de verdediging helemaal over, ook al omdat de nazi's aan de Duitse bevolking wilden laten zien dat ze de luchtbescherming van de Duitse steden serieus namen. En Ruud vult aan: “Die zoeklichten priemden door de nachtelijke lucht en konden ook door de Engelse piloten van mijlenver worden waargenomen. Dan klommen ze bij wijze van voorzorg vast naar grote hoogte.”
Het kat en muisspel dat de Duitsers en de Engelsen speelden wordt in het boek uitvoerig beschreven en geïllustreerd. Ook besteedt Ruud aandacht aan de bemanningen van alle vliegtuigen die ongewild naar beneden kwamen. “En aan de monumenten en monumentjes die soms op die plaatsen zijn opgericht, en ook aan de nabestaanden die dan bij de onthulling aanwezig waren. Een voorbeeld van zo'n verhaal? Tussen Handel en Huize Padua kwam een grote Engelse bommenwerper omlaag en explodeerde. Er was geen enkele overlevende. Stien Slits uit Handel zag toen iets glinsteren in wat takken. Het bleek het identificatiearmbandje van een bemanningslid te zijn. Stien heeft het teruggeven aan de Canadese familie van die jongen, en die hebben het uiteindelijk weer ceremonieel teruggebracht en het ligt nu in ons gemeentearchief. Het aanvallende Duitse vliegtuig is óók neergestort, op de Berglaren, waar nu de Schout Brouwersstraat is. Het grote gat dat daar ontstond, liep vol en is na de bevrijding nog door de Gemertse kinderen als zwembadje gebruikt.”
Ruud, hoe kom je aan deze Tweede Wereldoorlog-passie? “Door m'n vader. Die woonde in Renkum, de voordeur van de slag om Arnhem. Hij vertelde vaak en veel over die tijd. En ik ben geboren tijdens een evacuatietocht, in de kerk van Putten nota bene.” Ook is Ruud heel lang werkzaam geweest als radarmonteur, op vliegbasis Volkel. “Daarom ook die belangstelling voor dat Bazikamp en voor elektronische oorlogsvoering. Toen de Duitsers vertrokken, hebben de Canadezen dat kamp met apparatuur en al overgenomen. De Duitsers hebben toen een stoorzender ontwikkeld, ergens bij Frankfurt, die door de Amerikanen vervolgens heel bewust plat is gebombardeerd.”
Na anderhalf jaar voorbereiding door een werkgroep die in wisselende lokale samenstelling de luchtoorlog in vier gemeenten in kaart heeft gebracht, ziet het 160 pagina's tellende boek met ruim 200 foto's, deels in kleur, op 22 september aanstaande het levenslicht, tijdens een lezing van Ruud in het Boerenbondsmuseum. Dit boek kost € 18.- exclusief eventuele verzendkosten.
Over álle bevrijdingsactiviteiten in Gemert-Bakel wordt u eind augustus in deze krant geïnformeerd.
Vul onderstaand reserveringsformulier in.
u betaald bij het afhalen van het boek en vooraf als wij het boek op verzoek versturen.