Verpleeghuis Keyserinnedael, een open huis in het centrum van de stad
Met Keyserinnedael krijgt de Stichting Verpleeghuizen Gewest Helmond de beschikking over een 4e verpleeghuis. In tegenstelling tot de landelijk gelegen verpleeghuizen Sint Jozefsheil en Jan de Wit- kliniek, beide in Bakel, en het verpleeghuis Sint Joseph in het centrum van Deurne, kan Keyserinnedael een typisch stadsverpleeghuis worden genoemd. Door de bewuste keuze van de ligging - vlak bij het stadscentrum van Helmond -wordt het als het ware centraal in het maatschappelijk gebeuren van de stad geplaatst.
De bewoners/patiënten kunnen daardoor gemakkelijker van alle stadsvoorzieningen gebruik maken: anderzijds is het eenvoudiger "de stad" in het verpleeghuis te halen. Om dit contact tussen bewoners en buitenwereld te versterken is de recreatieruimte - de centrale ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers - direct bij de ingang gesitueerd, de voorkeur naar de stad.
Een ruim, zonnig terras met uitzicht op "het kanaal", een restaurant, een gezellige koffieshop en een toko nodigen uit tot kontakten tussen en met de bewoners van Keyserinnedael.
De wens om meer privacy, een duidelijke eigen plek in een één-, twee- en vierpersoonskamer, leidde in Keyserinnedael tot een onconventionele kamervorm, nog niet eerder in een verpleeghuis in Nederland toegepast.
Daarom werd vooraf in Sint Jozefsheil een proefkamer op ware grootte gemaakt. De daar opgedane ervaringen hebben tot verbeteringen geleid die nu in de nieuwe opzet zijn verwerkt. Zo is o.a. het bed op diverse manieren te plaatsen, waardoor op een individuele wijze gebruik kan worden gemaakt van een eigen hoekje in de slaapkamer. Ook de kleinschalige opzet door de opdeling in woongroepen van telkens 10 bewoners, komt de leefsfeer ten goede.
De naam "Keyserinnedael" herinnert aan de Abdij van Binderen, die in een akte uit 1263 "conventum de loco imperatrices prope Helmond" wordt genoemd en door de historicus Aug. Wichmans als "Keyserinnedael" wordt betiteld (Brabantia Mariana 1632).
Met goedkeuring van het Ministerie van W.V.C. werd in 1981 voor het verpleeghuis een deel van de grond en de gebouwen van het voormalige fabriekscomplex van Diddens & Van Asten in Helmond aangekocht.
Ten gevolge van de door het Ministerie van W.V.C. daarna afgekondigde bouwstop c.q. termijn van heroverweging van ingediende bouwplannen, werden de sloop van de op het terrein staande gebouwen en de toestemming om met de bouw te mogen beginnen, ernstig vertraagd.
Het zou tot 1985 duren voor de nodige goedkeuringen werden verkregen.
Het slopen van de bestaande gebouwen, waarmee in 1986 werd begonnen, trok veel belangstellenden: ook van mensen die vele jaren in deze fabriek werkzaam waren geweest. Zij zagen met lede ogen de afbraak van wat eens een goedlopend bedrijf was.
Door anderen werd de sloop met vreugde begroet. Zij kunnen eind 1987 de toekomstige bewoners/patiënten in het nieuwe verpleeghuis ontvangen en met de nodige zorg omringen.