Ingebruikneming, inzegening en opening van het sanatorium
Op 5 september 1951 kon het eerste paviljoen in gebruik worden genomen. Koningin Juliana kwam daarvoor naar Bakel; zij ontving de eerste 9 patiëntjes. Voorts onthulde zij een gedenksteen bij de entree van Sint Jozefsheil en vond zij goed dat het gereed zijnde paviljoen haar naam zou dragen.
Hoewel de kinderen nog maar net waren opgenomen en behalve van de aanwezigheid van Hare Majesteit, ook onder de indruk waren van de vreemde omgeving, lieten zij de gelegenheid niet voorbij gaan de koningin met het volgende versje te verwelkomen.
Het bezoek van Koningin Juliana aan het sanatorium maakte grote indruk op iedereen die daarbij aanwezig was. Dat blijkt o.m. uit onderstaand verslag over het bezoek dat door de toenmalige secretaris van het bestuur, de heer P.F. de Kimpe, werd gemaakt.
De eerste prijsbeschikking voor de kosten die per verpleegdag in rekening mochten worden gebracht kwam op 24 oktober 1951 binnen.
In deze verpleegprijs waren mee inbegrepen de kosten van eventueel onderzoek en behandeling in een andere inrichting waarin de patiënt tijdelijk werd opgenomen, voor zover deze kosten niet begrepen waren in het verpleegtarief van die andere inrichting.
Uitgaande van die verpleegprijzen werd de begroting voor 1953 opgesteld. Ter vergelijking de begroting over 1982, uitgaande van een bijna 30 keer hogere verpleegprijs na bijna even zoveel jaren.
Op 19 maart 1952, de feestdag van Sint Jozef, toen het sanatorium bijna volledig bezet was, vond de inzegening plaats door de toenmalige Bisschop van Den Bosch, Mgr. W. Mutsaerts. De initiatiefnemer, pastoor Van Leeuwen, heeft het sanatorium nog wel in bedrijf gezien. Hij overleed echter enkele dagen vóór de inzegening, op 7 maart 1952.
De officiële ingebruikname van het totale gebouw werd verricht door Dr. P. Muntendam, toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid op 23 augustus 1952. Met het uitspreken van de hoop dat "Sint Jozefsheil het zuiden ten zegen zal zijn" verklaarde hij het sanatorium voor geopend.
De aannemers van Sint Jozefsheil boden gezamenlijk een beeltenis aan van Sint Jozef, de patroonheilige van het sanatorium. Het beeld is aangebracht in de zijgevel van het hoofdgebouw.
Het is zeker ook de verdienste van de heer De Wit sr. dat de bouw van het sanatorium zo spoedig is verlopen. Zonder zijn scherp inzicht en rijke ervaring zouden de bouwkosten veel hoger zijn geweest. De heer De Wit is vanaf de oprichting van de Stichting Sint Jozefsheil op 9 juni 1945 tot 28 februari 1966, voorzitter geweest van het bestuur van Sint Jozefsheil.
Op 28 februari 1966 trad de heer De Wit sr. af als voorzitter van het bestuur en gaf de voorzittershamer over aan zijn zoon, de heer Ir. J. de Wit jr. De heer De Wit sr. werd benoemd tot ere-voorzitter en hem werd medegedeeld dat de nieuw te bouwen kliniek voor de verzorging van psychisch gestoorde bejaarden zou heten "Jan de Witkliniek". Niet lang heeft de ere-voorzitter werkloos mogen toezien op zijn levenswerken. Hij werd ziek en overleed op 23 juni 1966 in "zijn" Sint Jozefsheil.
De heer Ir. J. de Wit jr. trad in 1977 af als voorzitter van het bestuur. Hij werd opgevolgd door de huidige voorzitter, de heer Ir. L.J.M. Plouvier, die sedert 1970 lid is van het bestuur en de functie van secretaris vervulde.
← Terug naar: Sint Jozefsheil 35 jaarVerder naar: De eerwaarde zusters →