Heemkundekring Bakel en Milheeze

Renovatie van Sint Jozefsheil

Naarmate het aantal somatisch langdurig zieken in Sint Jozefsheil toenam, werd steeds duidelijker dat de bestaande accommodatie niet geschikt was voor deze nieuwe categorie patiënten. De enorme slaapzalen uit de tuberculosetijd waren niet bevorderlijk voor de privacy, de ongelijke vloeren en lange loopwegen waren onoverkomelijke hindernissen voor slecht ter been zijnde en rolstoel gebonden patiënten.

sj35-090-1||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-090-1_128.jpg
           Zaal met in totaal 12 bedden.

De tijd van verbouwen brak aan. Begonnen werd met enkele noodzakelijke kleine verbouwingen zoals het creëren van dagverblijven op de verschillende afdelingen.

sj35-090-2||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-090-2_128.jpg
                                                 Het nieuwe dagverblijf voor de dames op het Willibrorduspaviljoen.

In 1969 ontwierp Architectenbureau Magis-Witlox uit Helmond een schetsplan voor verbouwing van het Julianapaviljoen als eerste fase van de modernisering, ofwel het beter geschikt maken van Sint Jozefsheil voor de opname van somatisch langdurig zieken. De verbouwing kwam eind 1971 gereed.
Achtereenvolgens werden ook het Willibrorduspaviljoen en het Jozefpaviljoen aangepast.

sj35-091-1||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-091-1_128.jpg
Het gerenoveerde Jozefpaviljoen met op de voorgrond het nieuw gebouwde dagverblijf.

Het plan was daarna de laatste afdeling, het Mariapaviljoen, aan te passen. Toen - in 1976 - kon nog niet worden voorzien dat het bijna 10 jaar zou duren alvorens dit ook werkelijk ging gebeuren. Wat was de reden?

sj35-091-2||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-091-2_128.jpg
Het hoofd technische dienst geeft uitleg over de renovatieplannen.

In 1973 werd overleg gevoerd met de staatssecretaris van Volksgezondheid over uitbreiding van het aantal verpleeghuisbedden. In feite betrof het een omzetting van de resterende sanatoriumbedden in verpleeghuisbedden.
De Inspectie voor de Volksgezondheid in Noord-Brabant stelde toen als voorwaarde voor een door haar uit te brengen positief advies, dat naast de reeds gerenoveerde afdelingen en uitgevoerde verbouwingen, de accommodatie van Sint Jozefsheil verder zou worden gemoderniseerd en geheel aan de gewijzigde bestemming tot verpleeghuis zou worden aangepast.
sj35-092||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-092_128.jpg
Het bestuur stelde daartoe een zgn. "structuurplan" op: een totaalplan voor 225 bedden met alle voorzieningen die in de komende jaren zouden moeten worden uitgevoerd om een verantwoord functioneren van het verpleeghuis mogelijk te maken en voor de patiënt een optimaal leefklimaat te scheppen.
Naast een modernisering en efficiëntere opzet van de verpleegafdelingen werd in het structuurplan o.a. ook een verplaatsing en uitbreiding van de zeer excentrisch gelegen afdeling fysiotherapie opgenomen.
Tevens werd voorzien in de bouw van een ontmoetingscentrum, een ruimte waaraan Sint Jozefsheil dringend behoefte heeft en die bestemd is voor de ontspanning van patiënten, de opvang van bezoekers, voor kerkdiensten en activiteitenbegeleiding. Het plan werd in 1977 bij de staatssecretaris van Volksgezondheid ingediend en begon aan een lange weg met hindernissen, alvorens de "verklaring om medewerking in beginsel" zou worden afgegeven.

Na overleg met het Provinciaal Bestuur, dat een betere spreiding van de verpleeghuisvoorzieningen in de regio beoogde, werd het plan, met goedkeuring van de staatssecretaris, mede met het oog op een in Helmond te bouwen verpleeghuis, in 1980 gewijzigd en werd de capaciteit van 225 bedden teruggebracht tot 130 bedden.

Dienovereenkomstig werden in 1980 door het bestuur 2 bouwplannen ingediend voor de regio Helmond:

  • het plan voor renovatie van Sint Jozefsheil, omvattend 130 bedden voor somatisch zieken en
  • het plan voor de bouw van een verpleeghuis in Helmond met een capaciteit van 60 bedden voor somatisch zieken en 90 bedden voor psycho-geriatrische patiënten: totaal 150 bedden met een uitbreidingsmogelijkheid tot 180 bedden.

Het bestuur van de "Stichting Verpleeghuizen Gewest Helmond" - opgericht op 20 juli 1983 - waarin de besturen van de verpleeghuizen in Bakel, Deurne en Helmond zijn vertegenwoordigd, heeft zich in augustus 1983 beraden over de toekomstige verpleeghuissituatie in het Gewest Helmond. In het bijzonder werd aandacht geschonken aan het aantal en de spreiding van de verpleeghuisbedden over de regio. Het bestuur kwam tot de conklusie dat realisering van de ingediende bouwplannen - voor een totaal van 500 bedden - tot een overbedding zou leiden en formuleerde een alternatief plan ten behoeve van een andere verdeling van verpleeghuisbedden in het Gewest Helmond.

sj35-093||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-093_128.jpg
De in 1980 ingediende bouwplannen en het alternatief plan uit 1983.

Hierbij werd het plan voor het verpleeghuis Keyserinnedael in Helmond gewijzigd en de capaciteit gesteld op 60 bedden voor somatisch zieken en 60 bedden voor psycho-geriatrische patiënten, totaal 120 bedden en, rekening houdend met een eventuele uitbreiding in de toekomst met 30 bedden voor psycho-geriatrische patiënten, met algemene voorzieningen gebaseerd op een capaciteit van 150 bedden.
Dit plan kreeg in 1985 de volledige instemming van het Ministerie.

De renovatie van Sint Jozefsheil zal door de aanwezigheid van de patiënten geleidelijk moeten geschieden en in fasen worden uitgevoerd. De totale renovatiewerkzaamheden zullen 4 jaar in beslag gaan nemen.
In april 1985 werd met de uitvoering van de eerste fase begonnen: de verbouwing van het Mariapaviljoen en de bouw van het ontmoetingscentrum.
De bouw en verbouwing zijn inmiddels gereed en dat wordt vandaag op feestelijke wijze gevierd.

sj35-094-1||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-094-1_128.jpg
1985: sloop van het Mariapaviljoen.
sj35-094-2||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-094-2_128.jpg
Renovatie Mariapaviljoen.
sj35-095||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/jozefsheil-35-jaar/sj35-095_128.jpg
De langverwachte renovatie is een feit.

Website door Active-Bits