Heemkundekring Bakel en Milheeze

Thema: Het gilde en Willibrordus

Iedereen in het dorp kent wel het gilde. Een gilde bestaat al heel erg lang en stamt uit de middeleeuwen. Het heeft veel tradities en kent veel gebruiken. Ook Ridder Hendrik kende het gilde. In Bakel heet het gilde het Sint Willibrordus.


Wat is een gilde?

Een gilde was een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefenden. Vroeger als je in de stad een beroep wilde hebben, moest je lid zijn van gilde. Je werd eerst leerling bij een gildemeester voordat je zelf een beroep mocht uitoefenen. Na een tijdje werd je gezel. Als je je meesterstuk had gemaakt, kon je zelf meester worden. De leden van een gilde moesten zich aan veel regels houden. De regels van een gilde gingen over de plek waar je mocht wonen of werken. Maar ook over het gereedschap dat je mocht gebruiken en de tijden dat je winkel open mocht. Al het werk moest in de etalage gebeuren.
De mensen van het gilde kwamen vaak bijeen in hun gebouw; het gildehuis. In sommige steden zijn deze huizen nog bewaard gebleven.
Het gilde deed ook liefdadigheidswerk, zoals armen- en ziekenzorg en werden soms ingeschakeld om het dorp/stad te beschermen.

b1300sp-48||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/bakel-1300-scholenproject/b1300sp-48_128.jpg?t=1638818925
Foto St. Willibrordusschool


Activiteiten

  • Het gilde heeft een compleet lesprogramma voor de basisscholen. In bijlage 8 vindt je het draaiboek. De activiteiten worden samen met het gilde georganiseerd. Contact met het gilde via: sintwillibrordusgildebakel.nl en info@sintwillibrordusgildebakel.nl.
  • Onderzoek doen naar de gilden in het verleden. Wat was het gilde? Wie mochten erbij? Wat voor functies hadden de gildemensen? Zie bijlage 7 met daarin een scan uit “van nul tot nu” over gilden.
  • Samen met het gilde achter de betekenis komen van bijvoorbeeld het gildefeest, vendelzwaaien, gildevlag en trommels.


Filmpje

  • youtube.com
    zoekonderwerp: Sint Willibrordusgilde Bakel, toverfeest 2010
    Het filmpje is geschikt voor alle groepen, duurt : 2:31 minuten


Link

b1300sp-49||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/bakel-1300-scholenproject/b1300sp-49_128.jpg?t=1638818965
Foto St. Willibrordusschool



Willibrordus

De naam Willibrordus komen we veel tegen in Bakel. Zo is er een school, het gilde en ook de kerk naar deze man genoemd. Maar wie was die man? En waarom was hij zo belangrijk?
b1300sp-50||https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/files/images/bakel-1300-scholenproject/b1300sp-50_128.jpg?t=1638818967



Leven

Willibrordus wordt ook wel Willibrord genoemd. Hij werd geboren in 658 en overleed op 7 november 739. Hij werd beroemd als “apostel der Friezen”. Hij kwam uit Engeland.
Willibrordus was een zeer gelovig man. Toen hij 7 jaar oud was ging hij naar het klooster, daar leerde hij veel uit de Bijbel. Hij wilde heel graag heidenen over zijn geloof vertellen en bekeren tot het christendom. In 690 reisde hij met een groep naar Friesland om daar zijn geloof te verkondigen. Hij ging niet alleen naar Friesland maar ook naar andere delen van Nederland, België en Luxemburg om mensen te bekeren. Deze mensen geloofden namelijk nog niet in God en Jezus Christus maar in meerdere goden zoals Wodan en Donar. Willibrordus was niet altijd overal even welkom en geliefd. Zo liet hij bijvoorbeeld heilige eikenbomen van de Germanen omhakken en werden tempels vernield. Veel mensen verzette zich tegen hem en zagen in hem de vriend van de Franken. Willibrordus kreeg namelijk steun van de Frankische koning en de Paus voor zijn missiewerk. Friesland behoorde toen niet tot het Frankische Rijk en wilde daarom niet veel van de Frankische koning en Willibrordus weten.


Eternach

Hij werd door de paus benoemd tot aartsbisschop van de Friezen.
Willibrordus stichtte ook kerken en een klooster. De beroemdste is de abdij van Echternach in Luxemburg. Hij stichtte deze klooster op land dat aan hem geschonken was.  Deze werd in 698 gesticht en was het eerst Angelsaksische klooster op het vasteland van Europa. Willibrord is hier gestorven en begraven.
Over de rest van zijn leven is weinig bekend. Willibrordus is 81 jaar oud geworden. Voor de Rooms-Katholieke kerk is hij een heilige.


Willibrordus en Bakel

De naam Willibrord of Willibrordus komt veel voor in Bakel. Of Willibrord zelf ooit in Bakel is geweest weten we niet. Wel is duidelijk dat Bakel belangrijk was in zijn tijd. Zo werd een oorkonde in 714 voor de Frankische hofmeier Pippijn II opgemaakt in zijn woning in Bakel. in de oorkonde van 721 staat vermeld dat de Frankische edelman Herelaef onder andere de kerk van Bakel aan Willibrordus schonk. Die kerk kwam later in het bezit van Willibrordus klooster Echternach. Of Willibrord deze kerk ooit binnen is geweest is dus onduidelijk.


Legendes en waterputten

Er bestaan veel legendes over Willibrord. In veel van deze legendes komen waterputten en waterbronnen voor. Ook in Bakel kennen wij een Willibrordusput. Symbool voor dat Christus de enige en eeuwige bron is. Een Willibrordusput is een put of bron waarvan de overlevering wil dat deze door de Heilige Willibrord is geslagen.


Websites

Website door Active-Bits