Thema: Gebouwen - monumenten
In Bakel staan een aantal bijzondere gebouwen die al heel erg oud zijn. De gebouwen zijn zo bijzonder dat ze een monument zijn. Maar wat is een nu eigenlijk een monument?
Een monument is bijvoorbeeld een huis, molen of boerderij dat bijzonder is en nog goed bewaard is gebleven. Een monument kan bijzonder zijn omdat het heel oud is of omdat het in een bepaalde bouwstijl gebouwd is. Deze gebouwen zijn zo waardevol dat men ze wil bewaren voor de toekomst. De gebouwen laten zien hoe het vroeger was. Daarom wordt zo’n gebouw beschermd. Je mag er vaak wel in wonen maar je mag niet zomaar iets aan het gebouw veranderen. Je moet dan eerst toestemming vragen of het mag.
Naast gebouwen zijn er ook andere monumenten zoals een stuk natuur, een bijzondere boom, een zandweg of akker. Deze heten dan natuurmonumenten, landschappelijke monumenten, archeologiemonumenten of aardkundige monumenten.
Misschien woon jij wel in een monument?

In Bakel staan de volgende gebouwde monumenten:
Rijksmonumenten: van nationaal belang
- Sint Willibrordusmolen (Achter de molen 1)
- Pastorie en bakhuis (Dorpsstraat 1)
- Voormalig schoolgebouw (Dorpsstraat 25-27) (lagere school uit 1930 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school)
- Parochiehuis (Gemertseweg 2)
- Sint Willibrorduskerk, kerkhofmuur, beeldengroep (gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Jezus) en Cavalerieberg.
Gemeentelijke monumenten:
- Woonhuis (Auerschootseweg 15)
- Boerderij (Dakworm 1)
- Woonhuis (Dorpsstraat 33)
- Esperhoeve, commandeurshoeve (Esp 3)
- Woonhuis (Gemertseweg 23)
- Beeldengroep (Gemertseweg ongenummerd)
- Langgevelboerderij (Geneneind 4)
- Langgevelboerderij (Geneneind 18)
- Kosterswoning en gildepad (Gildepad 1) (onderwijzerswoning)
- Boerderij (Heidveld1)
- Woonhuis (Helmondsestraat 17)
- Herenhuis (Helmondsestraat 18)
- Woonhuis (Helmondsestraat 26)
- Wevershuisje (Julianastraat 9)
- Langgevelboerderij (Mathijseind 8)
- Boerderij (Muizenhol 2)
- Boerderij (Neerstraat 1)
- Boerderij de Tolbrug (Neerstraat 11)
- Langgevelboerderij (Oldert 4)
- Kadaverhuisje (Roesel ongenummerd)
- Langgevelboerderij (Schouw 1)
- Kop-romp boerderij (Vogelenzang 2)
- Keuterboerderij (Zand 7)
In bijlage 2 vind je een overzicht met beknopte beschrijvingen van de monumenten.
Activiteiten
- Bezoek aan de Sint Willibrordusmolen
- Bezoeken van de put en de geschiedenis onderzoeken.
- Bezoeken van de monumenten die de naam Willibrordus dragen.
Educatieprogramma Jet en Jan (Erfgoed Brabant) - Achterhalen van betekenissen van straatnamen (St. Wilbertsplein - van de Poelstraat - Bernhardstraat etc).
- Bezoek aan Streekmuseum De Tolbrug
Neerstraat 11, 5761 RE Bakel, Tel.: 0492-341819 - Speurtocht/fototocht in Bakel.
Dit kan ook door kinderen samengesteld worden.
Omgaan met plattegronden. Deze opvragen bij het gemeentehuis en deze leren 'lezen'. Dan een route uitzetten van a naar b, via deze plattegrond en deze route eventueel lopen/fietsen. - Oude foto's verzamelen, bijvoorbeeld van opa en oma, maar ook foto's van een oude en nieuwe situatie.
- Centraal in de school een tentoonstelling.
- Naspelen situaties/kleding/regels/spelletjes van de school vroeger en school nu.
- Het maken van een tijdbalk: Bakel van vroeger en nu.
- Een stripverhaal maken over de geschiedenis: "Bakel 1300".
Foto St. Willibrordusschool - Knutselen van contructies en deze vergelijkend maken met een constructie van vroeger. Dit kan met kosteloos materiaal, lego, hout etc.
- Foto-raadspel van foto's van de leerkrachten en dan 'terug in dde tijd'.
- Een fotowedstrijd met als onderwerp "Bakel 1300". Deze foto's kunnen dan tentoongesteld worden. De resultaten kunnen ook op de website van het gemeentearchief gezet worden. De fotowedstrijd kan door de kinderen ook aan de bewoners van de verzorgingstehuizen worden gepresenteerd.
Filmpjes en links
- www.youtube.nl
Zoekonderwerp : The legend of the Church in Bakel. Holland
Het filmpje is geschikt voor midden-/ bovenbouw duurt : 6:33 minuten. Lambert van de Kerkhof kan veel over deze legende vertellen. - Informatie site http://home.ovile.nl/intro_bakel-gemert_ca/index.html
- De Aardappeleters vermoedelijk in Bakel geschilderd Geplaatst op 03-12-2012
Het beroemde schilderij “De Aardappeleters” van Vincent van Gogh is onlangs onderworpen aan een grondige restauratiebeurt. Het schilderij, waarvan men tot nu toe dacht, dat het de familie de Groot uit Nuenen moest voorstellen, is minutieus onderzocht en gerepareerd. Tot grote verbazing van de restaurateurs kwamen tijdens de restauratie stukken van het schilderij naar boven, die voorheen nauwelijks zichtbaar waren. Zo werd er tijdens een kerk zichtbaar in het schilderij, die grote gelijkenissen blijkt te vertonen met de Bakelse kerk. Historici en experts breken zich het hoofd over deze nieuwe inzichten. Was Vincent van Gogh in 1885 in Bakel? Het Van Gogh Museum en de Van Gogh Stichting hebben nog niet officieel gereageerd.
Verzamelen van ‘oude’ voorwerpen en een tentoonstelling maken in de school op een centrale plek of in iedere klas. Denk hierbij aan een soort themakast of themaboek. -
http://www.erfgoedbrabant.nl/wat-doen-wij/lesmateriaal/primair-onderwijs/toon-alles/single/artikel/zo-gaat-de-molen/ (programma over molens van erfgoed Brabant)