Radio verbindingen vanuit Bakel
(Gedeelten uit brief van J. de Vries aan P. Blom, betreffende gebruik van een zender te Bakel.)
In Deurne was door de mensen van de R.V.V. verbindingsdienst al een aantal posten ingericht. (R.V.V.= Raad van Verzet (H.T.))
Deze posten waren bij of in boerderijen, waar verplaatsbare(!) apparatuur van R.V.V. verbindingsdienst gebruikt kon worden. Dit was door Lange Jan (J. Thijssen) m'n oude vriend uit Bussem georganiseerd om onder de grote rivieren een vast punt te hebben van waaruit zich iets kon ontwikkelen, mochten noord en zuid Nederland gescheiden worden. Wat dan ook prompt gebeurd is. Vanuit verschillende van die voorbereide locaties heb ik toen getracht verbinding te maken met o.a. Rotterdam, Den Haag, Amsterdam. Er waren daarvoor tijden en calls afgesproken.
Deze proefuitzendingen heb jij toen in je schuur met een Phillips, gemonitord. Was het een RC 108? Ik weet het type nu ook niet meer. (jij = P. Blom (H.T.))
Die verbindingen liepen niet, de antenne situaties waren, ook gezien de vrij lage frequenties, alles behalve gunstig.
Met het een en ander was ik niet gelukkig. En ik heb toen met Bernard uitgekeken naar een betere locatie om in ieder geval te kunnen vaststellen of met deze apparatuur een redelijke noord-zuid verbinding te maken was. (Bernard = Bernard Manders uit Bakel (H.T.)).
Wij kwamen toen op het idee van de kerktoren midden in het dorp. Daaraan was ook het "oudemannenhuis" verbonden.
De verpleegster die daar werkzaam was, was een familielid van Bernard en volkomen betrouwbaar. (Deze wijkverpleegster was geen familie van Bernard Manders, maar een kennis van Mientje Manders (H.T.)). Ze was enthousiast om mee te doen. Het eerste probleem was een draadje te spannen van de toren ergens naar het schip van de kerk.
Gezien de oude mannen, moest het redelijk onzichtbaar zijn!
(De antennedraad werd later toch door de Duitsers ontdekt (H.T.))
We hebben toen emaille draad van 0.4 of 0.5 mm gebruikt, maar dat was niet zo maar uit zo'n klein raampje in de toren in de richting van het schip te krijgen.
Dat kwam vooral door de wind. Daarvoor zijn een lange beugel en stukjes lood nodig geweest en uiteindelijk hadden we een mooie lange draad. Hiermee werd in een schuur met Den Haag een goede verbinding gemaakt. Maar na het uitwisselen van QSA en QRK begon deze knaap in plain vragen te stellen!! "Hebt u daar een korte golf verbinding?" doelende op een verbinding met Engeland! Zoveel gevoel voor security had ik toen al wel dat ik meteen A.R. en S.K. heb laten geven. Overigens was deze verbinding een begrip doordat het mogelijk bleek met de in het noorden aanwezige apparatuur deze afstand redelijk te overbruggen. Dat is later dan ook wel gebleken.
Gebruikte afkortingen:
QSA = Wat is de sterkte van mijn signaal?
QRK = Is mijn signaal leesbaar?
A.R. = Einde van het bericht .-.-.
S.K. = Einde van de verbinding ...-.-
← Terug naar: Manders - BeijersVerder naar: Hoofdstuk 4 uit boek PYAMA HOUSE →