De club door de jaren heen
Elke club of vereniging heeft haar eigen geschiedenis en zo geldt dit ook voor Milheezer Boys. De club kende in haar bestaan verschillende hoogte-, maar ook enkele dieptepunten. Hieronder een tijdlijn die begint bij de oprichting van Milheezer Boys en eindigt bij het 75-jarig jubileum.
1941 De oprichting van Milheezer Boys
In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog staken de Milhezenaren Karel Smetsers, Jan Verheijen en Driekske Heesmans de koppen bij elkaar om te komen tot de oprichting van een voetbalvereniging. Op 7 juni 1941 was R.K.V.V. Milheezer Boys een feit.
Financieel gezien zat de club niet op rozen. Men had nog geen 11 voetbalshirts en voor fatsoenlijke ballen moesten enkele leden een reis naar Amsterdam ondernemen om daar distributiebonnen te ruilen voor lederen ballen. De eerste wedstrijden werden gespeeld op een noodterrein aan de Kaak. De tegenstanders moesten zich destijds omkleden op de opkamer van clubhuis Rongen, waar op de achterplaats rondom een waterput zich de wasgelegenheid bevond.
1944 Het eeste jeugdteam
Het eerste jeugdteam dat de club heeft gekend waren de B-junioren. Echter waar de B-junioren vandaag de dag de leeftijd hebben van 16-17 jaar, verschilde de leeftijden in dit team uit 1944 tussen enkelen maar liefst 6 jaar. Dit kwam doordat er simpelweg niet meer junioren waren.
1948 Het eerste kampioenschap
Het elftal werd in de 2e klasse zelfs meteen ongeslagen kampioen, waardoor ze promoveerde naar de 1e klasse.
1952 De oprichting van de jeugdcommissie
De commissie die destijds en nu nog steeds zorgt voor de voetbalopleiding en wedstrijdbegeleiding van de junioren. De junioren beschikken sinds de jaren 90 ook over een jeugdhoofdtrainer, die ook onderdeel is van de jeugdcommissie.
1960 Het eerste clubgebouw
Toch vrij snel na de oprichting vestigde de club zijn thuislocatie op de Antoniusstraat. Hier werd in 1960 het eerste clubgebouw geopend, wat tevens door de club zelf gebouwd was.
1961 Promotie naar de 4e klasse KNVB
De eerste echte topjaren van Milheezer Boys. De Boys werden kampioen in de 1e klasse, na een wedstrijd tegen Estria die met 0-5 werd gewonnen. Zo’n 400 supporters reisden destijds met de voetballers mee naar Escharen om ze aan te moedigen.
1966 het 25-jarig jubileum
Een vrij sober jubileum, doordat het eerste elftal zojuist gedegradeerd was. Daarbij kwam ook nog eens kijken dat de club in financiële problemen verkeerde. Door de trek naar elders van diverse spelers en enkelen die hun voetbalschoenen aan de wilgen hadden gehangen, degradeerde het vaandelelftal het jaar daarop opnieuw een klasse lager.
1967 Oprichting van het veteranenteam
Nadat er de traditie was ontstaan dat in de jaren 60 de KPJ eenmalig per jaar een wedstrijd speelde tegen de oudere voetballers van Milheeze, ontstond het idee om een veteranenelftal op te richten dat wat regelmatiger speelde. Na goedkeuring van het hoofdbestuur en de werving van spelers door Ben van Deursen, Gerrit van de Ven en Johan Rongen, is het veteranenteam sinds 1967 een feit.
1973 De verhuizing naar de Rooiweg
Ondanks bovengenoemde minpunten ten tijde van het 25-jarig jubileum, groeide de club in de loop der jaren door. 6 jaar later telde de club 4 senioren en 7 junioren teams. Mede door deze groei werd het veld op de Antoniusstraat te zwaar belast, waardoor men op zoek moest naar een nieuw heenkomen met meer velden. Deze wens werd gerealiseerd door in 1973 naar de Rooiweg te verhuizen.
Onderstaande foto van de Rooiweg was niet de situatie ten tijde van de verhuizing.
Het financiële vermogen van de club was nog onvoldoende om meteen een nieuwe accomodatie te realiseren. Het nieuwe clubgebouw werd drie jaar na de verhuizing, ten tijde van het 35-jarig jubileum, een feit, mede door de financiele steun vanuit het Ministerie van Sociale Zaken.
1977 Oprichting dameselftal
Op initiatieven van Anneke Nelissen-Vereijken en Mia van der Horst-Vereijken, was het eerste dameselftal binnen de Milheezer Boys in 1977 een feit. De officiele benaming van dit team was Milheezer Boys dames, maar in de volksmond werden zij vaker bestempeld met het logische Milheezer Girls.
1979 De eerste hoofdsponsor
De eerste vorm van sponsering ontstond in 1969 door middel van reclameborden langs het hoofdveld te plaatsen. Aanleiding hiertoe was vooral het financieeel moeilijk rondkomen van de club.
Een decennium later kon Milheezer Boys zijn eerste hoofdsponsor presenteren: Tonny Freriks. Hij bleef maar liefst twintig jaar lang de hoofdsponsor.
1980 Plaatsing eerste dugouts
Ten tijde van deze gebeurtenis was het huidige trainingsveld het hoofdveld en andersom. Dit veranderde pas in 1986, toen het hoofdveld naar de huidige situering werd gehaald. Tijdens deze gebeurtenis waren er zelfs nog lichtmasten aanwezig op het hoofdveld, maar doordat de noodzaak van verlichting in de loop der jaren harder nodig bleek te zijn op de trainingsvelden (op het hoofdveld wordt niet meer getraind) in verband met de trainingen in de avond, bevinden de lichtmasten zich nu op het huidige trainings- en zijveld.
1981 Het 40-jarig jubileum
Ten tijde van het jubileum werd namens de Bossche afdeling van de KNVB de KNVB-vlag overhandigd aan de club, waarmee Milheezer Boys uiting kan geven koninklijk gewardeerd te zijn.
1991 Het 50-jarig jubileum
1995 De eerste uitgave van clubblad 't Rooinieuws
1996 Oprichting Club van 50
1997 Topjaar junioren
Een memorabele foto van een topjaar waarin maar liefst vijf jeugdteams kampioen werden.
1999 Uitbreiding clubgebouw
In 1999 werden flinke uitbreidingen verricht ten opzichte van het clubgebouw. Er werd een complete vleugel aangebouwd, die de problemen van ruimtegebrek deed doen verdwijnen.
De opening van deze uitbreiding werd uitbundig gevierd.
2001 Het 60-jarig jubileum
Het 60-jarig jubileum werd groots gevierd. Door tal van activiteiten zoals een loterij, trainingsstage, verschillende feestavonden, jubileumwedstrijden en natuurlijk een jubileumweekend. In dit jubileumjaar werd nog een uitbreiding gedaan aan de accomodatie, namelijk de overkapping grenzend aan de kantine. Tevens werd in dit jaar ook het naslagwerk ‘Milheezer Boys 60 jaar’ in elkaar gesteld door Gerard Beijers, een samenstelsel van ruim 100 pagina’s dik waarin de geschiedenis van de club uitgebreid behandeld wordt.
2004 Voetbalclinic Gerrie Mühren
2007 Oprichting van de ACDMWG
2008 Afscheid dameselftal
Nadat de club 30 jaar lang een dameselftal heeft mogen presenteren, is in 2008 helaas het doek gevallen voor de Milheezer Girls. Er werd enkele jaren hierna geprobeerd om weer een nieuw dameselftal op te zetten binnen de club, maar deze poging was tevergeefs.
2009 Start onderlinge competitie
Tijdens het seizoen werd er in de 3e helft altijd hevig gediscussieerd welk team nu eigenlijk het beste presteerde. Om te voorkomen dat ze hier altijd pas aan het einde van het seizoen achter kwamen, ontstond het idee bij Tom Verschuijten om een wekelijkse peiling te houden over hoe de seniorenteams ten opzichte van elkaar presteerden. Deze staat bekend als de onderlinge competitie.
2011 Maatschappelijke stages
Sinds 2011 werd door de regering een verplichte maatschappelijke stage ingevoerd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Milheezer Boys reageerde hier op door verschillende stages binnen de club aan te bieden. Zo hebben verschillende stagiaires de junioren getraind en begeleid, wedstrijden gefloten, meegeholpen met de instuif of een helpende hand geboden bij de wedstrijdzaken op zaterdag. Dit initiatief was positief voor de club, omdat mede door deze stages veel jongere leden na hun stageperiode actief blijven als vrijwilliger.
Door bezuinigingen vanuit de overheid werd in januari 2015 de verplichte stage alweer afgeschaft. Vele scholen in de regio Deurne, Helmond en Gemert vonden de maatschappelijke stage echter een prima initiatief en besloten daarop dat de stages gewoon werden voortgezet.
2011 70-jarig jubileum
Een jubileum dat gevierd werd met een feestavond en met het begin van de renovatie van het clubgebouw over een uitgespreide periode. Zo werden de toiletten, kleedlokalen en de kantine binnen de muren in een nieuw jasje gestoken. Het doel was destijds om deze renovaties klaar te hebben vóór het 75-jarig jubileum, wat uiteindelijk dus ook ruim gelukt is.
Sinds Milheezer Boys een eigen clubgebouw met kantine had in 1973, hebben er 10 wisselingen in kantinebeheer plaatsgevonden. De eerste beheerders waren Leo en Annie Swinkels. Zij zijn tevens ook de langst zittende beheerders geweest tot nu toe, namelijk een periode van 14 jaar. Na deze debutanten heeft de club in een korte tijd veel verschillende beheerders gekend: in 1987 stonden Mies en Truus van den Heuvel achter de bar, waarna een jaar later zij werden opgevolgd door Theo en José Verberne uit Helmond. Weer een jaar later stond er een nieuw duo, namelijk Nol en Miet Vlemmings uit Beek en Donk. Zij bleven beheerder tot 1991. Van juli tot september 1991 hadden Johan en Angeline Bouwmans de zaak overgenomen. Zij maakten hierna plaats voor Hennie en Thea Smetsers, die 3 jaar beheerder waren.
Toon en Annie Verbruggen namen in 1994 het stokje over en hadden de kantine 8 jaar lang bestuurd. In 2002 werden zij opgevolgd door Bennie van Berlo en Monique van de Meulenhof. Ook zij hebben de kantine voor een aanzienlijke tijd (6 jaar) gerund. Wesley Brouwers en Chantal van de Mortel, twee betrekkelijk jonge beheerders, hebben na Bennie en Monique de kantine draaiende gehouden. Ook zij verbleven maar liefst 6 jaar lang als kantinebeheerder van de Milheezer Boys, waarna zij in 2014 werden opgevold door de huidige beheerders: Daan en Ingrid van der Aa.
2011 BaMi
Op initiatief van de ACDMWG, werd in 2011 BaMihoen georganiseerd, waarin de wedstrijd tussen Milheezer Boys en Bavos centraal stond. De Milheezer mannen konden in deze wedstrijd namelijk beslag op het periodekampioenschap leggen. De dag werd groots uitgepakt met o.a. grote spandoeken en een mascotte. Nadat Milheeze na 90 minuten reguliere speeltijd aankeek tegen een 2-3 achterstand, werd in de allerlaatste seconde van de wedstrijd de bevrijdende 3-3 gemaakt door Daan Verheijen, waardoor de periodetitel binnen was.
Eerder werden ook al twee afleveringen van BaMi-tv online gezet op Youtube, waarin middels sterke analytische beschouwingen vooruitgeblikt werd op de aankomende derby tussen de twee dorpen. Edities van de wedstrijden hierna werden elke keer groots uitgepakt met vuurwerk voor de aanvang van de wedstrijd en goed georganiseerde 3e helften zoals Bamibal en het Gro-od feest.
2012 Voetbalplaatjes
In samenwerking met Spar van Buel starte in 2012 een unieke voetbalplaatjesactie. Alle spelers, leiders en trainers van de junioren, senioren en veteranen werden individueel naar de fotograaf geroepen, wat uiteindelijk resulteerde in een verzamelalbum met zo’n circa 300 verschillende voetbalplaatjes.
2014 Promotie naar 4e klasse
2016 Het 75-jarig jubileum
DE SPORTIEVE PRESTATIES
De groen-witte matadoren hebben vele ups en downs meegemaakt in hun bestaan. Toen het in de 3e klasse zijn eerste opwachting maakte promoveerde het team al 3 jaar later naar een klasse hoger. Weer drie jaar later werd promotie in stijl gehaald, namelijk door een ongeslagen kampioenschap in de 2e klasse!
De eerste echte topjaren van de Boys speelde zich af in de jaren ’60. Middels kampioenschap (tevens het laatste tot nu toe van het vaandelelftal) werd de 4e klasse KNVB bereikt. Als rookies in deze hoge nieuwe klasse deden de Milhezenaren toen zeker niet onder; de handhaving in deze klasse duurde zelfs 5 jaar, waarin van ’62 tot en met ’66 respectievelijk de 8e, 7e, 2 keer 11e en uiteindelijk de 12e positie in de ranglijst werd ingenomen, waarin laatstgenoemde klassering uiteindelijk leidde tot degradatie. De 4e klasse werd in de jaren hierna niet meer gehaald, tot in 2014 middels promotie de Milheezer mannen na 48 jaar zich weer in deze klasse wisten te vechten.
Hieronder een overzicht van promotie en degradatie.
Na het seizoen van 1996 vond er door de KNVB een herindeling plaats in de competities. De 1e klasse werd herbenoemd tot 5e klasse, waarbij de 6e klasse de laagste werd.
Ook door lagere elftallen is door de jaren heen op sportief gebied goed presteerd. In de eerder genoemde topjaren van de jaren ’60, presteerde het tweede elftal het zelfs om 5 kampioenschappen op rij binnen te halen. Dertig jaar later werd door het 5e elftal bijna hetzelfde kunstje gedaan. Het elftal bestond toendertijd ook uit een aantal voormalige eerste elftalspelers. Binnen 5 jaar tijd haalde dit team maar liefst 4 kampioenschappen.
DE PRESTATIES IN HET HUIDIGE JUBILEUMSEIZOEN
In de eerste helft van dit jubileumseizoen zijn er enkele heugelijke prestaties neergezet, zowel bij de senioren als bij de junioren. De junioren kende maar liefst 3 kampioenschappen in het najaar van 2015, namelijk bij de F3, E1 en A1.
Bij de senioren werd door het tweede elftal in november 1e periodetitel binnengesleept. Zij zijn tevens op moment van schrijven door het bezetten van de 1e plaats in de competitie nog vol in de race voor het kampioenschap.
In 2016 zijn ook de pupillen van de F3 nog in de race voor het kampioenschap. In een spannende competitie staan zij op de tweede plaats, 6 punten onder de lijstaanvoerder, maar wel met een wedstrijd minder gepseeld. De E1 staat met nog 3 wedstrijden te gaan 5 punten los op de bovenste positie, dus kunnen zij maarliefst 2 kampioenschappen in 1 jaar behalen! De rest van de jeugd spelen dit voorjaar nagenoeg allemaal als sterke middenmotor in hun competitie.
Het derde seniorenelftal staat op een knappe tweede plaats en kunnen theoretisch gezien nog kampioen worden. Momenteel staan zij met nog 2 wedstrijden te gaan en twee wedstrijden meer gespeeld dan de lijstaanvoerder op een tweede plaats, 5 punten los van de koploper. Echter hebben zij dit helaas niet in eigen hand.
Het vaandelelftal kende een goede start in de eerste periode van het seizoen. In de eerste 8 wedstrijden werd er 4 keer gewonnen en 2 keer gelijk gespeeld. Helaas was dit net 3 punten te weinig voor een periodetitel. Hierna brak een mindere periode aan en momenteel bezetten zij de 11e plaats. Een hoogste positie in de 4e klasse sinds de promotie is echter nog wel mogelijk (in 2014 eindigde het 10e, in 2015 9e).
← Terug naar: 75 Jaar Milheezer BoysVerder naar: Voorzitters en trainers →