Katholieke Plattelands Jongeren (K.P.J.) tot heden
K.P.J.-Bakel bestaat sedert 20 december 1965, ontstaan uit een fusie tussen de toen opgeheven verenigingen R.K.J.B. en R.K.B.J.B.. Door dit samengaan van meisjes en jongens, kreeg de vereniging een heel ander karakter. De R.K.J.B. en R.K.B.J.B. waren vooral agrarisch gerichte organisaties terwijl de K.P.J. een jongerenorganisatie is, die bestaat uit meisjes en jongens in de leeftijd van 15 tot 30 jaar met als hoofddoel, het organiseren van allerlei aktiviteiten waaraan de jongeren hun plezier beleven en er tevens iets van kunnen opsteken. De leden hoefden niet meer persé van boeren afkomst te zijn ook meisjes en jongens uit de burgerij waren zeer welkom.
Omdat de K.P.J. duidelijk een jongerenorganisatie was, werden geen gehuwden tot de vereniging toegelaten.
In 1966 werd een nieuwe groep van jongeren binnen de K.P.J. toegelaten, namelijk de aspiranten, in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. De eerste jaren alleen op sportief gebied aktief doch nadien ook op kultureel gebied.
K.P.J. Bakel behoort met 25 andere afdelingen uit deze omgeving tot kring Helmond die wederom met een aantal andere kringen ressorteert onder gewest Tilburg, het overkoepelende orgaan van de K.P.J.. Bovendien vormt afdeling Bakel samen met de afdelingen Milheeze en Rips een Rayon, waaruit een lid wordt gekozen die zitting heeft in het kringbestuur.
Het scala van aktiviteiten dat binnen de K.P.J. wordt georganiseerd is te verdelen in een viertal groepen, namelijk sport, kultuur, vorming en ontspanning.
Het onderdeel sport neemt binnen de K.P.J. sedert vele jaren een zeer voorname plaats in. Het merendeel der leden is dan ook lid van de sportklub. De sportdagen die door de kring worden georganiseerd mogen wel als eerste genoemd worden. Vele honderden meisjes en jongens komen dan op een sportpark bij elkaar en strijden op verschillende onderdelen om het ere-metaal, zowel kollektief als individueel. Het is voor een afdeling een waar genoegen samen met de kring zo'n sportdag te mogen organiseren. Ook onze afdeling heeft reeds verschillende keren het voorrecht gehad een sportdag te mogen organiseren op Bakels grondgebied.
Hieraan gaan echter grote voorbereidingen vooraf, zowel bij de kring als binnen de afdeling. Al vroeg in het jaar wordt op de sportklub begonnen met het leren van een verplichte muziekoefening, voorgeschreven door het Gewest die op de kringsportdagen gedemonstreerd moet worden. Ook andere oefeningen zoals een teloefening, volksdans en sedert enkele jaren de jazzoefening, worden massaal gedemonstreerd.
Maar op zo'n sportdag gebeurd meer. Een waarlijk schouwspel zijn uiteraard de pyramides, die vaak een hoogte bereiken van 4 à 5 meter. Hoe groter de groep, hoe beter de pyramide tot zijn recht komt. Het zijn echter niet alleen de heren die zo'n stuk krachtwerk kunnen vertonen. Sinds enkele jaren bestaat ook bij de dames de mogelijkheid om zo'n bouwwerk te demonstreren. Het best tot zijn recht komt echter de gemengde pyramide, kleurrijk, groot van opzet, een pronkstuk op een sportdag.
Atletiek is ook een onderdeel dat op de sportdag onmisbaar is. Jaarlijks worden er binnen de afdeling atletiekwedstrijden gehouden en de besten kunnen zich op de kringatletieksportdag selekteren voor deelname aan de sportdag.
De hoogst geklasseerde afdelingen en atleten kwalificeren zich voor de interkringsportdag, alwaar gestreden wordt om het Brabants Kampioenschap. De meisjes en jongens van afdeling Bakel zijn vaak erg suksesvol geweest op de sportdagen en hebben reeds vele prijzen in de wacht weten te slepen.
Daarnaast wordt binnen de K.P.J. de handbalsport intensief beoefend. In 1965 werd in Bakel op sportpark „de Speelweide" een van de eerste kringhandbaltoernooien gehouden. Deze tak van sport bleek bij de leden zo aan te slaan dat de kring besloot om een handbalkompetitie op touw te zetten. Thans wordt in diverse klassementen gestreden om het kampioenschap. In 1972 werden zowel de dames als de heren kampioen in hun klassement terwijl ook de aspiranten meerdere malen de eerste plaats wisten te behalen. De hoogst geklasseerde teams mogen deelnemen aan het interkringhandbaltoernooi dat jaarlijks weer een grote happening is. Verschillende keren heeft een team van onze afdeling de eer gehad aan dit spektakel te mogen deelnemen en sleepten reeds verschillende keren een prijs mee naar huis. Het Brabants Kampioenschap in de hoogste klasse hebben ze tot op heden nog niet weten te behalen. Maar wie weet?
Een ander belangrijk onderdeel is kultuur en kreativiteit. De meisjes van het zangkoortje, dat binnen de R.K.B.J.B. al zo suksesvol was, wisten ook binnen de K.P.J. op zangwedstrijden en kulturele dagen diverse prijzen bij elkaar te zingen.
Deelnemen aan de kring-kulturele dag betekent maanden van voorbereiding. Onze meisjes en jongens zijn ook erg aktief met het instuderen van toneelschetsjes, deklamaties, liedjes alsmede het in elkaar zetten van een fantasiedans. Ook voor hen gaat het er tenslotte om, in de prijzen te vallen en zodoende afgevaardigd te worden naar de Interkring kulturele dag (lekadee) in de Stadsschouwburg te Tilburg. Zo'n lekadee is een unieke gelegenheid om elkaars kunnen op het gebied van kreativiteit te laten zien, nieuwe ideeën op te doen en met elkaar in kontakt te komen.
Sedert enkele jaren is de opzet van de kultureledag veranderd. Er moet voortaan gewerkt worden met thema's. Vanuit het Gewest wordt aan de Kring een bepaald thema opgedragen. Op de afdeling moeten de jongens en meisjes zelf iets leuks in elkaar zetten, verband houdende met dat thema, dat op de kring kulturele dag ten tonele wordt gebracht. Alléén de beste themawerken worden afgevaardigd naar de lekadee.
In 1977 kreeg afdeling Bakel met het thema jeugdwerkloosheid zo'n goede beoordeling dat zij met dat zelf in elkaar gezette stuk, afgevaardigd werden naar de lekadee.
Sinds 1970 is er binnen de afdeling een kulturele groep die in de wintermaanden één keer per week bij elkaar komt om echt kreatief bezig te zijn met spelletjes, handenarbeid, improvisatie, versieringen etc..
Ook de aspiranten hebben sinds enkele jaren kulturele middagen waarvoor ook zij met behulp van de leiding, schetsjes leren en zelf stukjes in elkaar zetten. Het programma van de aspiranten werd hierdoor aangepast aan dat van de K.P.J.
Op het gebied van de vorming wordt binnen de K.P.J. veel gedaan. Op kringniveau worden verschillende kursussen gegeven, waaraan de leden kunnen deelnemen, zoals de kulturele leiderskursus, handbaltrainingskurus en een vormingskursus. leder jaar worden er voor bestuur en sportleiding kaderweekends georganiseerd, alwaar onder leiding van vakmensen gesproken wordt over bepaalde probleemstellingen en aktuele onderwerpen. Maar ook binnen de afdeling wordt aan vorming gedaan. Regelmatig wordt een spreker uitgenodigd om een bepaald aktueel onderwerp te belichten, waarna de leden hierover van gedachten kunnen wisselen. Zo zijn er in de loop van de jaren o.a. lezingen en diskussies gehouden over emancipatie, politiek, drugs, jeugdwerkloosheid, abortus, kernenergie, kriminaliteit onder de jeugd.
De exkursies naar o.a. Politiebureau, Omroep Brabant, Militaire kazerne en een Bierbrouwerij mogen in dit kader zeker niet worden vergeten.
Maar ook verschillende andere aktiviteiten zijn in de loop van de jaren op touw gezet. De dropping, een jaarlijks terugkerende aktiviteit, is sedert jaren erg geliefd bij de leden.
In 1967 beleefden de meisjes en jongens een bijzonder moment want voor het eerst werd er binnen de afdeling een gemengde dropping georganiseerd. Ook de uitwisseling met een andere afdeling is een gebeuren dat bij de leden erg hoog staat aangeschreven.
Verschillende leden trokken regelmatig naar zwembad „de Klarinet" in Deurne om daar een zwemkursus te volgen.
Speciaal voor de dames werden in 1968 kamerplantwedstrijden en wedstrijden in bloemen schikken gehouden. Er werd massaal aan meegedaan maar de resultaten liepen nogal uiteen.
Op de groots opgezette zeskamp bleken de Bakelse leden erg suksesvol. Zij wisten driemaal achter elkaar de eerste prijs te behalen waardoor de prachtige wisselbeker voorgoed in de Bakelse bekerkast verdween.
Sedert 1974 wordt jaarlijks een bezoek gebracht aan de kunstijsbaan in Eindhoven. Op deze manier wordt voorkomen dat het schaatsen helemaal wordt verleerd.
In 1976 werd wederom iets nieuws georganiseerd, namelijk een barbecue-avond. Dit bleek zo aan te spreken bij de leden dat besloten werd om voortaan het seizoen te beginnen met deze aktiviteit.
Ook kwamen in december 1976 voor het eerst een aanzienlijk aantal meisjes en jongens bij elkaar in een Kerstviering. Deze viering rondom Kerstmis gaf de leden de gelegenheid, even stil te staan bij deze bijzondere gebeurtenis.
In de jaren dat de vereniging de naam K.P.J. draagt zijn bovendien nog enkele historische momenten vermeldenswaard. Zoals reeds eerder vermeld was de komst van de aspiranten in 1967 voor de K.P.J. een goede zaak. De K.P.J. zag zich verzekerd van een goede toekomst.
Op 6 maart 1972 werd het 50-jarig bestaansfeest van de vereniging uitbundig gevierd. Vele verenigingen, ouders en andere personen bezochten de drukke receptie.
In 1974 werd besloten om een klubblad te gaan maken, genaamd „het K.P.J.-erke". Het verschijnt sedertdien iedere maand en bevat verslagen van vergaderingen en sportevenementen, mededelingen over aktiviteiten, informatie over K.P.J. alsmede van algemene aard, kortweg een geliefd blad dat graag door de leden wordt gelezen.
Omstreeks 1974 werd op gewestelijk niveau besloten dat gehuwden bij de K.P.J. mochten zijn. Ook zij mochten voortaan, tot het behalen van de 30 jarige leeftijd, lid van de vereniging blijven.
Toen bleek dat binnen de K.P.J. niet zo veel werd gedaan op agrarisch gebied, deed een nieuwe groep zijn intrede onder de naam „Agrarisch Jongerenwerk A.J.W." die uitsluitend belast werd met het organiseren van aktiviteiten, kursussen en bijeenkomsten voor jonge boeren.
In dit kader mogen zeker genoemd worden de gewestelijke studiedagen, waaraan de jonge boeren kunnen deelnemen. Ook de jaarlijkse ploegwedstrijden en de veebeoordelings-wedstrijden mogen niet vergeten worden. Om de jonge boer tot een goed ondernemer te maken, worden bovendien diverse kursussen gegeven, zoals metselkursus, laskursus en boekhoudkursus.
Op deze manier wordt het agrarisch tintje binnen de K.P.J. toch nog behouden.
Als het scala van aktiviteiten alsmede de doelstelling van de vereniging wordt bekeken en vergeleken met die van de vroegere R.K.J.B. en R.K.B.J.B. dan komen we ongetwijfeld tot de konklusie dat de vereniging zich voortreffelkijk heeft weten aan te passen aan de gewijzigde maatschappelijke omstandigheden. Het ledenaantal is steeds aanzienlijk geweest en de vereniging heeft in al die jaren geen terugval gekend.
Het is niet gemakkelijk om steeds weer met nieuwe aktiviteiten te komen, die aanspreken bij de leden, want de keus wordt ook voor hen steeds groter. Maar een vereniging die reeds 60 jaren in staat is geweest haar leden tevreden te stellen, die zal dat in de komende jaren ook wel kunnen, daar mogen geen twijfels over bestaan.