Verslag van de Jonge Boerenstand van 1945 tot 1965
De Jonge Boerenstand na de oorlog
Vijf ellendige jaren van angst en onzekerheid waren voorbij, de oorlog was gelukkig afgelopen en er werd begonnen met de wederopbouw van het land, dat op vele plaatsen was veranderd in niets meer dan een puinhoop. Alles moest gewoon zijn voortgang vinden en men wilde bovendien die ellendige tijd graag zo snel mogelijk vergeten. Zo dachten er ook de jonge boeren over.
De notulen en het geldkistje werden tevoorschijn gehaald en op 27 maart 1945 kwamen 32 leden in café Vermulst bij elkaar om onder voorzitterschap van Nard Verbaarschot de teugels weer in handen te nemen. In deze eerste naoorlogse vergadering werd eerst een nieuw bestuur gekozen, dat uiteraard als eerste taak kreeg, er voor te zorgen dat de R.K.J.B. weer als vanouds kon funktioneren. Hulp aan oorlogsslachtoffers stond primair. Daarom werden er een drietal kollektes ten behoeve van de Hark gehouden.
Ook werd er voedsel ingezameld onder de naam Zuid - Helpt - Noord. Bovendien trokken jonge boeren naar Helenaveen om daar letterlijk puin te ruimen. Maar ook op Bakelse bodem werd, waar nodig, de helpende hand geboden. Zo trok men in groten getale naar Raaymakers, die door een ongeval zwaar was getroffen. Maar ook Joosten, van den Boomen, van der Putten en vele anderen werden vooruit geholpen.
Ook op godsdienstig gebied waren de jonge boeren weer erg aktief, daarbij uiteraard zeer aangemoedigd door de geestelijk adviseur. In de wintermaanden werd er een H. Mis-aktie gehouden hetgeen inhield dat iedere dag minstens een lid van de vereniging een H. Mis moest bijwonen. Op de sakramentsdag trokken de boeren er op uit, te voet op bedevaart naar Roermond, hetgeen bij menig boertje spierpijn en blaren veroorzaakte. H. Klaassen presteerde het om in 1948 met de fiets op bedevaart naar Lourdes te gaan. De broeders en zusters ontfermden zich 's-nachts over hem, zodat hij 's-morgens vroeg weer geheel fit zijn reis kon voortzetten.
Ook de proefvelden kregen wederom de volle aandacht. Aardappelen, mais wortelen en haver werden volop geoogst.
Vanwege een drastisch tekort aan suiker werd door de technisch adviseur geadviseerd suikerbieten te telen. Hoewel de oogst door de grote inzet van de jonge boeren meestal een sukses was, waren er ook wel eens tegenvallers. De wortelen waren slecht, het rooien niet waard en het kweken van diverse grassoorten was vanwege de droogte een grote mislukking.
Omdat steeds dezelfde leden op het proefveld moesten werken, werd in 1948 besloten, dat iederéén om beurten moest meewerken. Als men weigerde, moest er 50 cent boete betaald worden.
Spoedig werd er weer een sportklub opgericht die op de diverse sportdagen erg suksesvol was. Vele prijzen werden gewonnen met o.a. muziekbeoefening, touwtrekken atletiek en pyramidebouw.
In 1952 kreeg afdeling Bakel de eer om voor het eerst een kringsportdag te organiseren. Deze kringsportdag werd voorafgegaan door een H. Mis.
In 1945 werd een rijvereniging opgericht. Verschillende jonge boeren kochten een viervoeter, waarmee ze diverse prijzen wisten te behalen.
De toneelklub zette het aktieve leventje van voor de oorlog voort. Jaarlijks werd er op de teeravond een uitvoering gegeven. De vele repetities, die daaraan vooraf gingen, waren niet allemaal aangenaam te noemen. Repeteren in de kou was geen lolletje en toen de spelers bij het bestuur kwamen klagen werd er besloten om 100 turven te kopen, zodat het kacheltje in de wintermaanden gestookt kon worden.
Iets nieuws in de vereniging waren de interlokale fokdagen, die voor het eerst in 1946 in kringverband werden georganiseerd.
Het doel hiervan was het keuren van vee. De jonge boeren haalden de beste koe van stal en trots ging men van huis. Als de koe ook nog in de prijzen viel kreeg zij op stal de beste plaats toegewezen en werd dan met extra aandacht verzorgd.
In 1946 werd het 12 1/2-jarig bestaansfeest van Kring Helmond gevierd. Bijna alle leden gingen te voet naar Ommel om deze bijzondere gebeurtenis uitbundig te vieren. De weg naar huis was voor verschillende jonge boeren moeilijk te vinden.
Op 13 februari 1947 werd het 25-jarig bestaansfeest van de R.K.J.B. afd. Bakel gevierd. Vroeg uit de veren was het devies en om 7.00 uur zaten alle jonge boeren in de kerk. Daarna lieten ze zich eens lekker verwennen door de boerinnen die moesten zorgen dat er wat goeds op tafel kwam.
(foto 1) 13 Mei 1951 was voor de vereniging een zeer belangrijke datum. De zusters van Aarle-Rixtel hadden een nieuw vaandel gemaakt dat toen werd (in)gewijd. Deze gebeurtenis duidde op een eenheid binnen de vereniging welke dan ook uitbundig werd gevierd in een feestvergadering.
(foto 2) Vaak werd er een beroep gedaan op de jonge boeren. In 1953 werd er vanwege de grote watersnoodramp voor het rampengebied stro en bieten bijeen gehaald en in 1954 klopte de fanfare bij de jonge boeren aan om grondwerkzaamheden te verrichten in de muziektuin, i.v.m. het bouwen van een kiosk.
In 1957 kwamen de jonge boeren bij elkaar op de speelweide om het grondwerk in te wateren, waarop het (oude) jeugdhuis moest worden gebouwd. Dat de jonge boeren vakmensen waren, bewezen ze door in 1953 de eerste prijs te behalen met de kringproef. Door de behaalde prijs kreeg afdeling Bakel de eer om een interkringproefveld te verzorgen, dat bestond uit een phytopthora bestrijdingsproef bij het aardappelras Bintje.
De kennis van de jonge boeren op het gebied van landbouw, veeteelt en gewassen werd aanzienlijk verruimd door het houden van lezingen en het volgen van kursussen.
Voor een dagje uit waren de boeren wel te vinden. Spoedig na de oorlog bracht men een bezoek aan de Noord-Oostpolder, waar naast de grote percelen landbouwgrond, de combine, de maaimachine voor gerst, erg veel bekijks kregen.
Ook Valkenburg werd van alle kanten bekeken. Voor een reisje door de lucht waren de meesten wel te vinden. Dat ze niet allemaal het vocht in bedwang konden houden was uiteraard wel begrijpelijk. In Apeldoorn, in het Prins Bernharddal kochten de leden allemaal een feestmuts en gingen daarna enkele uurtjes op akrobatische toer in de speeltuin. Omdat de jonge boeren ook wel eens wilden weten wie het beste de ploeg kon hanteren werden ploeg wedstrijden georganiseerd, eerst binnen de afdeling, maar spoedig op kringniveau.
De eerste jaren met paard, totdat de tractor op het boerenbedrijf haar intrede had gedaan. Deze ploegwedstrijden zijn in de loop der jaren uitgebreid op provinciaal en landelijk niveau. Tegenwoordig kent men zelfs hierin wereldkampioenschappen.
Langzamerhand kwam er een ommekeer binnen de R.K.J.B..
De tijden veranderden, de jonge boeren kregen andere interessen en de vereniging moest zich aanpassen. Samenwerking met de jonge boerinnen, die ook wat onthand waren, daar zagen de jonge boeren wel iets in.
In 1958 werd voor het eerst samen met de R.K R.J.B. (verenigingsnaam van de jonge boerinnen) een exkursie gehouden en het bestuur dacht al over het organiseren van een danskursus.
Ook het sporten werd een stuk aangenamer nu ook de dames op de sportdagen diverse dansen demonstreerden.
In 1958 trok men er ook gezamenlijk op uit om voor de K.R.O. leden te werven. De beloning bestond uit een geheel verzorgde avond.
Diverse nieuwe aktiviteiten werden op touw gezet, zoals een dropping en een uitwisseling met andere afdelingen.
Het jaar 1960 was voor de vereniging een historisch jaar. Een burger deed zijn intrede in de vereniging, iets dat voorheen absoluut onmogelijk was.
(foto 3) Toch was de komst van de jonge boerinnen voor verschillende jonge boeren een probleem, vooral, als het hartje wat sneller ging tikken. Men wist niet erg goed wat men er mee aan moest. Tijdens het 40-jarig bestaansfeest in 1962 werden de jonge boeren dan ook aangemoedigd, er op uit te gaan, omdat de meisjes zich niet uit eigen beweging aanboden.
Een lezing over het onderwerp „jongen en meisje" was erg interessant, maar hierop kon niet te diep worden ingegaan gezien de jeugdige leeftijd van enkele aanwezigen.
De samenwerking tussen jonge boeren en boerinnen werd steeds intensiever en op den duur werden alle aktiviteiten gezamenlijk georganiseerd.
Dit was dan ook de reden dat op 20 december 1965 bij Sjoke van Thiel de verenigingen R.K.J.B. en R.K.B.J.B. werden ontbonden en men verder ging onder de nieuwe naam Katholieke Plattelands Jongeren (K.P.J.) Een nieuw tijdperk was aangebroken.
Lied van de Jonge Boerenstand
De hei in't waterland
gemest door onze Boerenstand
geploegd gepolderd word
de Peel van Willibrord.
Door modder dennenbos
langs koeien kippen paard en os
langs haver knol en wei
op d'erdkaars varen wij.
Als nog de zon niet schijnt
op Dierdonk Scheepstal Nuyeneind
op Grotel Benthem Schouw
reeds stappen we in de douw.
Van Vlinkert Ravensgat
wij brengen d'erpel naar de stad
van 't Geneneind en 't Ven
de eieren in de bên.
't Verken in de pot
op Valkert Neerstraat Overschot
Heidveld op Kruisschot straat
gezondheid op het gelaat.
Mi klompen op de baan
geen lakschoen boord manchetten aan
Hillakker Vogelenzang
breng 't geld maar naar de bank.
Waar 't kruis eens werd gepland
door Sinte Willibrord zijn hand
lang leve in Bakelsland
de Jonge Boerenstand.
← Terug naar: K.P.J. Bakel 60 jaarVerder naar: De Boerinnen Jongerenbond →