Van de redactie
Is de korhoen er al?
De totstandkoming van de Korhoen van stap tot stap.
Elke week weer, zo'n vijftig weken per jaar valt bij u de Korhoen in de bus. Omdat maar weinig mensen weten hoe zo'n blad nu precies tot stand komt, bieden wij u deze fotoserie aan. Zodat u ziet hoe de Korhoen van dag tot dag groeit, net zolang tot hij bij u op tafel ligt.
Maandagavond om 19.30u: de redacteuren van de Korhoen lopen naar de brievenbus en bekijken de wekelijkse oogst. Deze kopij wordt nagekeken, eventueel ingekort, soms zelfs niet geplaatst, waarna het wordt gebundeld. Dit pakketje gaat naar Milheeze. Daar komt ook de kopij van de andere zes inleveradressen terecht.
Maandagavond om 20.00u, Gemeenschapshuis "De Schans": de kopij wordt bij elkaar gebracht door de redacteuren, minstens één van elk kerkdorp. Die sorteren de kopij op onderwerp, en controleren de ingezonden stukken een laatste maal. De twee typistes nemen ieder een helft van de kopij mee naar Bakel.
Maandagavond 20.45u: de typistes Nelly en Riet gaan aan de slag met de verzameling ingeleverde stukken. Sommige zijn voorzien van een floppy disc met uitgeprinte inhoud, andere zijn netjes uitgetypt of met de hand geschreven. Een enkeling levert niet meer dan een vodje in. Maar alle kopij, hoe moeilijk leesbaar soms ook, wordt netjes uitgetypt.
Afhankelijk van de hoeveelheid, hebben Nelly en Riet gedurende dinsdagmiddag of dinsdagavond de uitgetypte vellen klaar, elke week gemiddeld zo'n 50 pagina's. Die gaan direkt naar drukker Vane in Helmond.
Dinsdagavond laat of woensdagmorgen vroeg drukt Vane de vellen een voor een in een oplage van 2280 exemplaren. Om u een idee te geven: dat zijn 114.000 vellen A4 papier! dat vergt dus heel wat inkt, en heel wat tijd.
Op deze machine worden de vellen tot Korhoenpagina's gevouwen en geniet. Zo ontstaat een stapel van momenteel 2280 Korhoenen!
's Woensdagsavonds laat levert drukker Vane de bladen af bij de bezorgers. Die hoeven het pas op vrijdag te bezorgen, maar het mag eerder. Met een mand voorop, of een grote tas achterop rijden ze rond in hun verspreidingsgebied om zo de Korhoen wekelijks bij u te bezorgen. Door weer en wind!
En zo is de cirkel rond: van losse velletjes naar Korhoen. Maandag begint het hele proces opnieuw (al vijentwintig jaar...)
Van de redactietafel
We hebben nu gezien hoe een Korhoen gemaakt wordt. Maar hoe komt een redactie tot stand? Een klein interview dat ieder redactielid werd afgenomen, gaf een mooi plaatje.
Wat bracht de mensen ertoe mee te doen in de redactie?
Jan: "Ik werd gevraagd door de stichting Opbouwwerk, doordat mijn buurman Jan Bekkers het na een paar maanden voor gezien hield."
Cees: "Het leek me leuk iets anders te doen dan de voor de hand liggende functies in besturen en commissies."
Bij anderen was het een logisch vervolg op hun werk:
Els: "Bij de bank deed ik het werk al, dus toen Henny Joosten stopte, werd ik penningmeester bij de Korhoen. Door mijn werk moest ik dat op den duur opgeven, maar Jan wilde me bij de redactie houden; kon me niet missen."
Henk: "Het was puur toeval. Zojuist was bij mijn werkgever een pc-project afgelopen, toen er een vacature bij de Korhoen kwam. En met boekhouding was ik al bezig op mijn werk; voor de Korhoen heb ik dat gewoon voortgezet."
Dat het redactielidschap gewild is blijkt wel uit het feit dat zowel Mien als Henri op dezelfde advertentie reageerden voor een nieuwe correspondent. En Ria: "Ik kende Mien, en toen Rita Bukkems ermee stopte vroeg Mien of ik dat niet wilde gaan doen, ook al omdat we samen zo goed op konden schieten. Dan moest het met de Korhoen ook wel lukken."
Maar waarom ging iedereen nu speciaal voor de Korhoen werken? Allereerst journalistieke overwegingen:
Jan: "Ik was toen al een liefhebber van de Nederlandse taal, en schrijven was mijn hobby. Daarbij vond en vind ik het nuttig om mee te werken aan de meningvorming van de dorpen."
Henri: "In december '88 verhuisde ik van Den Bosch hierheen, en ik wilde de gemeenschap al schrijvend leren kennen."
Dat gold voor meer redactieleden.
Zoals Ria: "Ik wilde iets doen in mijn eigen dorp. Ik vind dat je ergens bij moet zijn, en zo maakte ik me nuttig."
Of Mien: "Ik was nog nooit bij een vereniging geweest, en dit leek me een goede manier om contact te maken met de mensen uit Milheeze."
"Je doet het ook voor de gemeenschap," zegt Cees, "de onderlinge communicatie is heel belangrijk."
Maar de vraag of de Korhoen het nog lang volhoudt is overbodig, als het aan de redactieleden ligt. Want hoe bevalt het bij de Korhoen?
Mien: "Buitengewoon!"
Cees: "Het is een gezellige club, anders was het allang afgelopen geweest. Die gezelligheid is de cement; die houdt de zaak extra goed bij elkaar."
"Anders houd je het ook geen twintig jaar vol," vult Els hem aan.
Jan: "Het bevalt mij heel goed; het is een prachtige invulling van mijn wensen."
Ria: "Kei goe. Het is altijd gezellig onder elkaar."
Henri: Prima. Ik vind het opvallend, maar ook typerend voor de sfeer in deze dorpen, dat mensen met zo'n verschillende kijk op het leven het zo gezellig samen hebben."
Ook Henk vindt het prima. Een leuk team, zegt hij. "Het kost veel tijd, dat werk voor de Korhoen, maar dat geeft niks." En vult lachend aan: "Al de tijd die ik aan de Korhoen besteed hoef ik geen tv te kijken!"
Op naar de volgende vijfentwintig jaar!
De Korhoen 25 jaar..........Familiefietstocht
Om ons jubileum voor iedereen tot een feest te maken is er maar één mogelijkheid. Laat groot en klein, jong en oud het feest meevieren. Dat gaat moeilijk bij een receptie, dus; om die mogelijkheid te benutten organiseert de redactie voor alle inwoners van Bakel, van Milheeze en van De Rips een gezins(familie)fietstoch.
Deze tocht voert zoveel mogelijk door het buitengebied van onze gemeente en is zo ongeveer 25 km ver. Het plezierige er van, lijkt ons, is het feit, dat men in zijn eigen dorp kan starten; Bakelse mensen starten en eindigen in Bakel bij de kerk, Millusse mensen starten en eindigen in Milheeze bij de kerk en de Ripse mensen starten en eindigen in De Rips bij de kerk.
Alle deelnemers volgen dezelfde route en moeten zich onderweg op een nu nog onbekend aantal posten melden. Op elke post wacht trouwens een verfrissing, dus dat hoeft zeker geen straf te zijn om daar dan te stoppen en een stempel te halen.
Bij terugkomst aan de startplaats krijgt iedere deelnemer een leuk aandenken aan deze tocht. Deelneming staat voor iedereen open.
Vanaf 13.00 uur kan men starten op één van de drie plaatsen.
Hopelijk zal deze tocht u bevallen. Wij hopen in ieder geval op een groot aantal deelnemers waarmee voor ons het jubileumfeest ook zeker geslaagd genoemd mag worden.
Wees sportief, stap op uw fiets en fiets mee met de jubileum-familiefietstocht van uw Korhoen en maak er een gezellige happening van.
Dat is onze wens,
De redactie.