Waarom een bond van ouderen in Bakel
Het is wel logisch, dat men zich bij de viering van zo'n 40 jarig jubileum bovenstaande vraag stelt. Het is in onze tijd echter zo normaal, dat mensen die een gezamenlijk belang nastreven, proberen te bereiken of veilig willen stellen zich verenigen in een groep om zodoende sterker te staan in die na te streven doelstellingen. Toch was dit in het prille begin voor onze KBO afdeling niet het meest in het oog springende doel. Als je ouder wordt en jaren van werken achter de rug hebt, dan wil je in de dan bereikte vrije tijd wel wat ontspannends te doen hebben. Bovendien kregen de ouderen voor het invoeren van de AOW-uitkering voor iedereen van 65 jaar of ouder wat meer financiële armslag. Iets wat heel belangrijk was omdat veel van hen het allesbehalve breed hadden in de tijd na hun arbeidzaam bestaan. Maar met meer mensen zijn er meer mogelijkheden in de van vrije tijdsbesteding iets te ondernemen, te organiseren. Immers "hoe meer zielen hoe meer vreugd." De behoefte daaraan was ook mevr. Muijser - Moonen, echtgenote van de toenmalige burgemeester van de gemeente Bakel en Milheeze, niet ontgaan.
Op haar initiatief werd op dinsdag 8 november 1960 in café Verbeeten een bijeenkomst voor bejaarden belegd, gericht aan ouderen van 65 jaar of ouder en voor alle gehuwde echtparen, waarvan een van de partners 65 jaar was. Het is niet te achterhalen wie er die eerste keer waren en met hoevelen men die eerste bijeenkomst was samengekomen. De bijeenkomst werd het voorwerk voor een op 12 november te houden vergadering, waarvoor alle ouderen van de parochie waren uitgenodigd. Er waren een dertigtal ouderen aanwezig op deze eerste vergadering, bijna allemaal mannen.
Mevr. Muijser pleitte in een inleiding voor de oprichting van een bejaardenvereniging, daarbij uitgaande van het standpunt, dat de zorg en ontspanning voor de ouderen ook door henzelf kon worden geleid. Er bestond veel belangstelling onder de aanwezigen voor zo'n vereniging, die de "oudjes" (zo schrijft de krant van toen) de nodige ontspanning zal bieden. Er werd meteen een volgende bijeenkomst vastgelegd op 18 november en dan zou er een bestuur worden gekozen. Op de woensdagmiddag van deze 18de november kwamen de vergaderde personen tot de definitieve oprichting van een plaatselijke bejaarden vereniging.
Zeker is, dat men toen niet kon vermoeden, dat er naast ontspanningsactiviteiten in de toekomst hele belangrijke en minder ontspannende belangen behartigd zouden moeten worden.
In de loop van zijn bestaan heeft de op 18-11-1960 in het leven geroepen belangenvereniging voor ouderen heel wat hoge zeeën getrotseerd. Zo zelfs, dat de naam van bejaarden vereniging werd veranderd in Bond van Ouderen. Maar het moet gezegd, de bestuursleden hebben door de jaren heen altijd met veel inzet en een rechte rug de belangen van de ouderen van Bakel veilig gesteld en voor de leden van de vereniging / bond het meest haalbare klaar gekregen. Dat siert deze mensen en ik meen dat de ouderen van nu hen daar nog wel dankbaar voor mogen zijn.
In de loop der 40 jaren maar vooral in het begin zijn er heel veel ontspannende activiteiten in het leven geroepen. De ouderen konden genieten van spel en ontspanning, van voorlichting- en themabijeenkomsten. van feestelijke gebeurtenissen enz. Maar ook konden ze gezamenlijk werken aan het houden van hun lichamelijke conditie via het MBVO , het volksdansen, het zwemmen enz. Maar hoe langer de vereniging bestond hoe meer de naam "Bond van Ouderen" een juiste benaming werd.
Ouderen kregen steeds meer te maken met subsidies, wettelijke rechten en verplichtingen enz. En ook daarvoor en misschien wel voornamelijk daarom was de organisatie KBO een noodzaak. Want ook dat kun je in je eentje lang niet allemaal behappen.
Vandaar dat er nu wel bijna niemand meer zal zijn, die de noodzaak van een sterke KBO zal ontkennen en dus is er in ons dorp al veertig jaar een afdeling van de KBO, de Katholieke Bond van Ouderen.
Bestuur en Leden van de KBO - Bakel vertegenwoordigen hun afdeling in allerlei organisaties en overleg-organen.
Hieronder staat er een opsomming van.
- Het gezamenlijk overleg met alle afdelingen van het bisdom den Bosch.
- Het regionaal Kring overleg met de afdelingen van de kring Mierlo.
- Het 7 bonden overleg met de afdelingen van de 7 kerkdorpen van de gemeente Gemert-Bakel.
- De Seniorenraad gemeente Gemert-Bakel
- Het GOGB Gehandicapten Overleg Gemert-Bakel.
Deze werkzaamheden vragen nogal wat tijd en arbeid van de bestuursleden.
Een opsomming van alle activiteiten, die de Bakelse afdeling van de KBO daarnaast nog verder organiseert in het belang van de bond.
- De jaarvergadering in combinatie met de St. Jozefviering.
- Maandelijkse bestuursvergadering.
- Eindejaars / kerstviering.
- Uitwisselingsactiviteiten met de zeven gemeentelijke bondsafdelingen. Waaronder een bezinningsbijeenkomst.
- Elk jaar enkele thema-bijeenkomsten.
- Elk jaar twee keer een modeshow.
- Elk jaar een niet reizigers bijeenkomst.
- Elk jaar een fietstocht.
- Elk jaar een carnavalsviering 's middags.
- Elk jaar een busreis.
- Zieke leden bezoeken zowel thuis als in het ziekenhuis, wanneer dit verlangd wordt.
- Jarige leden feliciteren via een persoonlijke kaart in de brievenbus.
Ook deze activiteiten worden door de bestuursleden georganiseerd en (door hen) geleid en ook daarvoor wordt veel tijd besteed en veel werk verzet.
En let wel, alle bestuursleden zijn vrijwilligers.
Petje af voor deze mensen.