Geschiedenis van de wording en groei van onze KBO
Het komt in deze uitgave wel eens meer ter sprake, maar het hoort nu eenmaal tot de geschiedenisbeschrijving om het allereerste begin te vernoemen. Vandaar, dat hier nogmaals beschreven is, dat de oprichting een initiatief was van Mevr. Muyser- Moonen, echtgenote van burgemeester Muyser, en van enkele mensen, die zich de belangen van de niet meer werkende, vaak slecht gehuisveste en allesbehalve rijke ouderen aantrokken.
Het initiatief vond een gevolg in een echte bijeenkomst voor de ouderen van de parochie Bakel, die daarvoor waren uitgenodigd. Het waren er een 30-tal die echt belangstelling hadden voor een bejaardenvereniging en die unaniem besloten om zo'n vereniging op te richten en op 24 november daarop volgend weer bijeen te komen om verder de oprichting te bespreken en een bestuur te kiezen. De bijeenkomsten vonden plaats in café Verbeeten, wat tenslotte het vaste adres is geworden van de nieuwe vereniging. In de vergadering van 24 november werden tot bestuurslid gekozen de heren M. v. Breugel, A Klerx, Alb. Sleegers, M. Smits en W. Verbakel.
Onder dit bestuur werden de functies als volgt verdeeld. Heer A. Klerx werd voorzitter, M. Smits werd secretaris en A. Sleegers penningmeester. De heren M. v. Breugel en Verbakel bestuurslid zonder specifieke functie.
De bestuursleden planden een algemene ledenvergadering; officieel op woensdag 30 november, maar wijzigde de datum later in donderdag 1 december om 2 uur weer in café Verbeeten. Tijdens die vergadering was de heer de Zwart, voorzitter van de katholieke bond van ouderen in het Bisdom den Bosch, gastspreker en die deed een en ander uit de doeken over de problemen van het bondswerk.
De vereniging sloot zich met instemming van alle aanwezigen aan bij de bond en kreeg definitief de naam R.K. Bejaardenbond afd. Bakel. De dhr. de Zwart had echter wel gesteld, dat men, ondanks aansluiting bij de bond, niet anders hoefde te doen dan men tot nu toe had gepland. Deze vergadering werd namens de pastoor v. Velthoven bijgewoond door kapelaan van Kemenade. Deze werd aan het einde van deze vergadering voorgedragen als eerste geestelijke adviseur van de bejaardenbond. Er was nog een discussie onder de aanwezigen die meenden, dat de contributiebetaling aan de algemene bond 25 cent per maand per lid zou zijn terwijl dat slechts 10 cent per maand per lid bedoeld was.
De besluitenlijst van die oprichtingsvergadering was:
A. Dat de afdeling Bakel met ingang van heden (1 december 1960) officieel wordt opgericht.
B. Dat de afd. Bakel zich aansluit bij den RK Bond van Bejaarden in het bisdom den Bosch.
C. Dat het inleggeld voor de leden bedraagt FL. 1,-- bij toetreding.
D. Dat de contributie per maand bedraagt FL. 0,50 per lid te beginnen 1 januari.
E. Dat degenen die op 1 januari 1961 65 jaar of ouder zijn en later toegetreden vanaf 1 jan. 1961 moeten bij betalen.
F. Dat de ontspanningsmiddagen iedere maand in een ander café zullen worden gehouden en bij loting wordt bepaald dat dit zal zijn.
In december café Swinkels, in januari café Vermulst, in februari café v/d Horst, in maart café v/d Heuvel, in april café van Dinther en in mei café Verbeeten.
N.B. De bovenstaande datum 1 december 1960 is omstreden.
Dikwijls wordt de eerste bijeenkomst die tot oprichting leidde op 18 november genoemd als definitieve oprichtingsdatum.
Op 28 december 1960 's middags om 2 uur werd in zaal Swinkels de tweede algemene vergadering van de bejaardenbond gehouden. Er moesten tijdens die vergadering nog enkele besluiten worden genomen en wel:
1: Dat de vergadering van den bond met den Christelijke Groet zal worden geopend en gesloten.
2: Dat bij overlijden van een lid:
a. de uitvaartdienst door alle leden zoveel mogelijk wordt bijgewoond.
b. Dat door het bestuur zal worden bevorderd dat binnen een maand na overlijden vanwege de bond een H. Mis voor dat lid zal worden opgedragen eveneens door alle leden, zoveel mogelijk, bij te wonen.
3: Dat op een te houden feestdag, (zgn. uitgaans- of teerdag) 's morgens een H. Mis zal worden opgedragen voor de overleden en levende leden van de bond, eveneens door alle leden, zoveel mogelijk, bij te wonen.
4: Dat de daarvoor aangewezen ontspanningsmiddagen uitsluitend bestemd zijn voor ontspanning der leden.
Al deze voorstellen werden met algemene stemmen aangenomen. Gevolg gevend aan een voorstel van lid P. v/d Aa worden vanaf die vergadering in plaats van 1 keer 2 keer per week een ontspanningsmiddag gehouden en men legt daarvoor de dinsdag en donderdagmiddag vast.
De volgende vergadering wordt al op 17 januari 1961 gehouden bij Vermulst. In deze vergadering wordt Kapelaan van Kemenade als geestelijk adviseur verwelkomd en die hoopt op een vruchtbare samenwerking. Ook wordt in deze bijeenkomst bij stakende stemmen 14 - 14 besloten voortaan 2 ontspanningsmiddagen te houden en om aan de leden op hun verjaardag een geschenk te geven en de contributie naar FL. 0,60 cent te verhogen om dat de bekostigen.
In de vergadering van 28 februari 1961 worden benoemd tot
Beschermheer: Dr. Veeger.
Ere- voorzitter: Burgemeester Muijser.
Ere- lid: Pastoor Velthoven.
Technisch Adviseuse: Mevr. Muijser - Moonen
Ook wordt in deze bijeenkomst St. Jozef als patroonheilige van den bond aangewezen te vieren op 1 mei.
En er werd nog besloten om het bestuur te machtigen ook mensen als lid aan te nemen, die niet of slechts gedeeltelijk in staat waren de contributie te betalen en om op iedere 1ste vrijdag van de maand een kruisweg-oefening te doen onder leiding van de geestelijk adviseur "eerst maal op 3 maart om half twee."
De ontspanningsmiddagen worden gehouden op dinsdag en vrijdag zo wordt besloten.
De eerste verplichte jaarvergadering was op 2 mei 1961 bij Verbeeten en dan wordt ook meteen het patroonsfeest gevierd. In deze bijeenkomst benoemt men een zekere zuster van Leeuwen tot erelid "ten einde haar meer met onze bond te doen medeleven." En dan komen er nog ere-begunstigers, te weten mensen die er mede voor zorgen dat de kosten voor activiteiten betaalbaar blijven. De eerste benoemingen golden: Fons Adriaans (de Mulder), Leo v. Lamoen (bakker), Jan Habraken (kruidenier) en Piet v. Schijndel en Jan Figee (slagers). Ook vindt men, dat eventuele retraites maar door de geestelijk adviseur geregeld moeten worden en dat de ontspanningsmiddagen niet meer telkens in een ander café maar alleen bij Verbeeten gehouden zouden gaan worden, waarmee café Verbeeten werd aangewezen als stamlokaal van de bond. Van de 47 aanwezigen stemden liefst 45 daar voor. Autoreis is te duur wordt namelijk 12 â 15 gulden per persoon en er is nog maar 4 gulden per lid in kas. Ook weer met 45 stemmen werd dit voorstel weggestemd. ± 9 Gulden eigen bijdrage was toen ook erg veel voor de AOW-ers, begrijpelijk dunkt me.
Op 30 november 1961 werd er door de leden van de bond een feest gevierd ter viering van het 1 jarig bestaan.
Na de mis verenigden de leden zich in de versierde zaal bij Verbeeten voor een koffietafel.
De leden kwamen bijeen in de kerk voor de H. Mis die werd opgedragen door geestelijk adviseur Kapelaan van Kemenade en waarin pastoor Janssens uit Nijmegen, geestelijk adviseur van de algemene bond in den Bosch, een predikatie hield afgestemd op de bejaarden.
Voorzitter Klerx dankte pastoor Janssens voor zijn predikatie en verwelkomde pastoor v.d. Wassenberg, de opvolger van Pastoor v. Velthoven.
Hij werd meteen met algemene stemmen en applaus tot ere-lid benoemd. In zijn rede daarna feliciteerde de pastoor het bestuur en de leden met het eerste jaarfeest. Daarna hield de heer de Zwart (dezelfde uit de vergadering van 18 november 1960) een inleiding over het bejaardenprobleem en lichtte de werkzaamheden van de bond toe en stelde daarbij vast, dat de niet-georganiseerden mede profiteerden van de voordelen door de bond bereikt. Dr. Veeger, inmiddels beschermheer geworden, besprak vervolgens speciaal de maatschappelijke problemen van de bejaarden. Na hem voerden nog Kapelaan v. Kemenade en de heer Hertzig uit de Rips het woord.
Toen gingen ze allen weer naar de kerk voor een kruisweg-oefening en daarna zat men aan aan een diner, waaronder burgemeester Muijser (ere voorzitter) en mevr. Muijser (technisch adviseuse) de jarige bond kwamen complimenteren. Tot slot werd er zelfs gedanst, gezongen en voorgedragen waarbij het oudste lid Mie van Deursen (90 jaar) veel succes had met een lied uit de oude tijd.
5 December 1961; eerste bestuursleden - verkiezing na de oprichting. 2 leden aftredend, herkiesbaar en herkozen.
Met voorgestelde contributie-verhoging wordt gewacht tot de aangekondigde AOW verhoging in juli 1962. Er wordt voor het eerst 'n kascommissie gestemd te weten: J. v. Dijk, F v/d Poel en J. Swinkels. En last but not least, besloten wordt om met het verjaardagsgeschenk verder te gaan, maar te verbieden dat de leden zelf trakteren.
De volgende jaarvergadering van 1 maart 1962 werden de notulen van alle bijeenkomsten vanaf de oprichting voorgelezen en goed gekeurd.
Het jaarverslag werd door de voorzitter zelf geschreven. In de kas bleek toen FL. 870,85 aanwezig te zijn. Niet weinig dunkt me, na slechts 1 1/2 jaar bestaan. Onder het bespreken van de mogelijkheden na de verhoging van de AOW per juli 1962 werd voorgesteld de contributie te verhogen tot FL. 1,- p.p. per maand. Daar kwam nogal weerstand tegen maar er kwam wel een verhoging naar 75 cent per lid per maand. Er werd ook een besluit genomen om op 14 en 15 oktober 1962 kaart-, barak- en schietwedstrijden te organiseren. Er waren toen al mensen, die de ouderen niet te oud vonden om zich te laten verleiden tot een uitstapje naar Eurostrand in Westerhoven door hun directie georganiseerd. Maar de bond zag daarvan af.
Op 5 december 1962 wordt de heer Klerx herkozen als bestuurslid en blijft ook voorzitter. Op 31 juli wordt een bedevaart naar Kevelaar gehouden. En in december 1963 daaropvolgend treedt de heer Smits, tot dan secretaris, af en wordt zijn bestuursplaats ingenomen door J. v. Dijk. In dec. 1964 treden A Sleegers en M. v. Breugel af als bestuurslid. A Sleegers werd herkozen en M. v. Breugel werd opgevolgd door de weduwe J. v/d Berg. Tijdens deze vergadering wordt de contributie verhoogd naar FL. 1,- per lid per maand. Ingaand 1 jan. 1965. Dit staat geschreven in het jaaroverzicht van 1965; de bond telde toen 58 leden, er gaven zich 18 leden op en er zegden 16 leden af en er overleden er 4.
Omdat het de eerste keer is dat er in de notulen gewag wordt gemaakt van overleden leden zal ik ze hier even memoreren. J. v/d Broek op 14 maart, Mw Slegers - v/d Elzen op 17 april, Anna v/d Kerkhof op 30 september en J. v/d Bosch op 14 nov. De heer Klerx werd in dec. 1965 niet meer herkozen als voorzitter en daarom zegden 4 echtparen en een weduwe hun lidmaatschap op.
Op 1 jan. 1966 waren er 68 leden, 11 erbij en 5 overleden. Op 5 jan. was er weer een vergadering waar werd besloten de regeling voor de verjaringscadeau's te stoppen uitgezonderd voor zieke leden. In deze vergadering werd voor het eerst gesproken over een mogelijke zomerreis. Er worden daarover echter geen besluiten genomen. De jaren die daarna kwamen brachten weinig nieuws van en in de bond. Er werd voor het eerst aan prijsrikken en biljarten gedaan. Verder groeide het ledenaantal langzaamaan. Werd dhr. J. v. Boxmeer tot voorzitter gekozen. Pastoor van de Wassenberg werd geestelijk adviseur. En ook de gemeentelijke subsidie werd verhoogd. Nergens heb ik kunnen vinden op welke data dat allemaal gebeurd is, maar het komt voor het eerst ter sprake in het jaaroverzicht van 1967.
Daarin stond ook dat er al 65 leden waren voor openstelling van het muziekhofke (nu reeds al lang verdwenen) Dat was voor de voorzitter een reden om dankbaar voor te zijn evenals voor het werk wat enkele leden deden voor het prijsrikken en het biljarten.
Op 31 maart van 1967 bezocht de heer Diepstraten, de nieuwe burgemeester van Bakel en Milheeze, samen met zijn echtgenote de meiviering van de bond. Naar aanleiding van begin 1967 gedane voorstellen voor een zomerreis werd er aangeklopt bij alle Bakelse inwoners en bij de BLB (boerenleenbank) voor geldelijke steun. Het was de eerste grootscheepse actie van de bond en ze bracht genoeg op om een reis te kunnen betalen. Deze eerste reis van de bejaardenbond vond plaats op 29 augustus 1967.
Men ging met bussen naar Maastricht, het drie landen punt in Vaals en men maakte een bootreisje op de Maas. Deze reis is traditie geworden en wordt nog steeds jaarlijks georganiseerd. Memorabel is nog het feit, dat de dames van de KVO Bakel hun medewerking verleenden aan het jaarfeest van 14 mei 1968.
De bond krijgt meer bekendheid in ons dorp en krijgt ook een geheel eigen plaats in de gemeenschap. Het feit, dat het aantal leden bleef groeien en dat er altijd voldoende mensen waren om de eventuele leeg vallende plaatsen in het bestuur op te vullen, geeft aan, dat mede door de bezielende leiding van Hannes v. Boxmeer, de bejaardenbond een gezonde vereniging was geworden. In 1968 waren er 82 leden.
Vermeld dient zeker te worden dat in 1969 de eerste stemmen kwamen om te komen tot organisatie van ouderen gymnastiek. Dus het prille begin van het MBVO, nu aan ieder lid bekend. Er werd echter niets in die richting besloten maar het onderwerp werd verdaagd. Intussen was ook de koffietafel bij de jaarvergadering een traditie geworden.
De feestelijke vergadering van 10 december 1969 werd gehouden in het parochiehuis, verzorgd door A. Verbeeten en leden van de KVO. Blijkbaar werd de zaal in het clubhuis te klein en bovendien kwamen leden van de Boerinnenbond uit Vlierden voor de bond optreden en die hadden natuurlijk het podium nodig.
In 1969 groeide de bond explosief. 1 Jan. waren er 83 leden en op 1 jan. 1970 was de bond gegroeid tot 133 leden. De groei zette door echter nooit meer zo hard; 1 jan 1971 waren er 128 leden en per 31 maart 1972 werd Hannes v. Boxmeer herkozen als voorzitter. Deze stelde in die bijeenkomst voor om te komen tot een bejaardenzangclub met de bonden van Milheeze en de Rips. En voor het eerst kwam er een uitwisselingsbijeenkomst met de bonden van Milheeze en de Rips en wel op 19 april.
De contributie werd verhoogd tot FL. 1,25 per lid per maand. In de jaarvergadering van 17 april 1973 kwam voor het eerst het nieuwe bejaardencentrum ter sprake.
Mw. Diepstraten legde de plannen daarvoor aan de leden voor en gaf er uitleg over. De Wilbertsdries zat er aan te komen in de plaats van het bejaardenhuis / zusterklooster in de Dorpstraat.
In 1974 ging men gezamenlijk naar de abdij van Borne in Heeswijk. Dat ook toen al sommige activiteiten verwaterden in de loop van de tijd blijkt uit een verslag uit 1975 waarin bij de rondvraag wordt opgemerkt, dat het ziekenhuisbezoek te wensen over liet. Waarop de voorzitter een beroep doet op de aanwezigen om de zieken bij het bestuur te melden.
Wat ook wordt gemeld in het verslag van de jaarvergadering die op 30 januari van 1975 werd gehouden is, dat deze vergadering werd gehouden in de Diepstratenzaal waaruit blijkt dat de nieuwe St. Wilbertsdries in gebruik was genomen en dus de Diepstratenzaal ook voor de bejaardenbond beschikbaar was waardoor zaal Verbeeten als clubhuis was verlaten. In 1977 trad de heer v. Boxmeer terug als voorzitter en werd tijdelijk waarnemend, omdat er toen geen geschikte kandidaat voor de functie was.
Die kwam er blijkbaar wel in 1978 want tijdens de vergadering van 9 maart nam Hannes als voorzitter definitief afscheid en werd opgevolgd door dhr. Verbaarschot als waarnemend voorzitter die in febr. 1979 werd vervangen door dhr. F. Vermulst de nieuwe voorzitter.
Ook geven tijdens deze vergadering de Heer Martijn en zijn echtgenote acte de présence als nieuw burgemeesters-echtpaar. Het bestuur werd overigens van 5 naar 7 leden uitgebreid.
Bij het doorlezen is mij gebleken, dat de hr A. v. Dooren inmiddels secretaris was en ook weer afgetreden is uit het bestuur in 1979. Voor zijn werk werd hij bedankt door pastoor v/d Wassenberg en door de aanwezige kringadviseur de hr. Librechts.
Het jaar 1979 was overigens voor de bondsleden een feestelijk jaar. Aan het begin van het jaar had de bond 202 leden, dus het was al een grote vereniging te noemen.
In februari kreeg men dus de hr. F. Vermulst als nieuwe voorzitter en de hr. v. Neerven werd tot secretaris benoemd. Het bejaardenkoor deed 3 keer mee aan een zangmanifestatie.
Op 30 mei een feestbijeenkomst met een toneelvoorstelling. Op 12 juni hield men de jaarlijkse reis tot 's avonds 22.00 uur. Op 17 oktober gingen ze naar een herinneringsmiddag in Boekel waar naast lekker eten en borrelen ook weer een toneelstuk werd opgevoerd, wat qua inhoud en qua lengte wat minder geslaagd werd gevonden.
Op 22 oktober een middag bij Vermulst met toneel en dans door een Deurnesche bejaardengroep. Tussen 6 nov. en 3 dec. werd de bond een feestmiddag aangeboden door het bestuur en de leden van Voetbalvereniging Bavos. Daar kwamen de 2 pinten en een groep uit Asten. En tot slot vierde men op 3 december St. Nicolaas feest waar naast het bezoek van de Sint de avond werd verzorgd door een groep uit Bakel (wie dat waren is niet duidelijk ) met zang en een voordracht.
Deze viering werd een feest door optreden van het Bakelse Badaca. Er werd dus nogal wat gefeest dat jaar vandaar de aanhef bij 1979 hier voor.
In 1980 werd door een man of 12 een begin gemaakt met het MBVO (heette toen nog gym) en wel in de gymzaal aan de Bernhardstraat en pastoor v/d Wassenberg maakte zijn afscheid bekend waartoe hij een speciale afscheidsmiddag voor de bejaarden in het vooruitzicht stelde. Hij had nagegaan, dat hij vanaf 1962 geestelijk adviseur is geweest.? Voor mij wat twijfelachtige conclusie, zie verslagen van de eerst jaren. Ook kregen de ouderen op 9 febr. voor het eerst door de Pierewaaiers een carnavalsmiddag aangeboden samen met de minder validen. Voor herhaling vatbaar!
En als laatste feest dat jaar werd de kerstviering gehouden op 21 december in de Diepstratenzaal.
In 1980 ook werd de bejaarden door de stichting "Van Alles Wa Week" een gezellige middag aangeboden en tot besluit van 1980 werd het 20 jarig bestaan op 1 december in gepaste feestelijke stemming gevierd.
In 1981 was er eerst een carnavalsmiddag met toneel en andere optredens door een groepje mensen wat daarvoor weken lang oefende en daarmee bereikte, dat de zaal gevuld en de humeuren uitgelaten waren.
Dan vierde de bond een feestdag omdat het bejaardenkoor 10 jaar bestond op 21 oktober en werd er samen met 5 andere koren een korenmiddag gehouden.
Ook kreeg de bond weer een feestmiddag aangeboden door de Van Alles Wa Week en er was een bezinningsdag in Boekel, die door veel leden werd bijgewoond. Op 22 december werd gezamenlijk kerstmis gevierd in zaal Vermulst, kregen alle aanwezigen kerstbrood bij de koffie en een gepast ontspanningsprogramma. In het jaar daarna 1982 werd een reis gepland, maar de bussen werden toen zo duur, dat men FL. 45,- per persoon zelf moest bijdragen. Dat werd echter met plezier gedaan, want er waren veel deelnemers. Op 3 juli genoot men van een feestmiddag aangeboden door de VAW Week en op 9 juli vierden ze het jubileum van Jac Beijers hun dirigent door de jaren heen.
Op 17 november gebeurde er ook nog iets vermeldwaardigs. Enkele KBO leden gingen samen beginnen met een volksdansgroep in het parochiehuis. En aan het einde van het jaar telde de 215 leden.
In 1983 wordt de St. Jozefviering, die in de loop der jaren verwaterd was, weer volledig in ere hersteld en vond plaats op 21 maart in zaal Vermulst.
Deze feestmiddag werd verzorgd door eigen leden. Die hadden toen een zangkoor, een toneelgroep, een dansgroep, die allemaal samen het onofficiële gedeelte wel gevuld kregen. De volksdansgroep nam dat jaar ook nog deel aan een volksdansmiddag in de Rips; hun eerste openbare optreden. Het bejaardenkoor en de volksdansgroep verlenen hun medewerking aan de Van Alles Wa Week. Nogal wat leden gaan naar de jaarlijks bezinningsdag in Boekel en de bond presenteert zich bij de heropening van het verbouwde Parochiehuis. De handwerkgroep houdt voor het eerst een tentoonstelling / verkoop van hun eigengemaakte Well Fare artikelen. Tijdens de Sinterklaasviering traden nogmaals de Badaca's op.
In 1984 ging alles zijn gangetje. De tot traditie geworden activiteiten trokken voldoende bezoekers om ermee door te blijven gaan. Vermeldwaard is dat de leden van de BVO Bakel de gehele bezinningsdag in Boekel organiseerden en dat Pastoor P van Vijfeijken de functie van geestelijk adviseur op zich nam.
Uit het jaarverslag van 1985 blijkt, dat de bond het jaar begon met 217 leden. Op 27 februari bezoeken enkele groepsleden de zo juist in het gemeentehuis gevestigde bibliotheek. Voor de geschiedenis is wel van belang, dat de bejaardentoneelgroep voor het eerst medewerking verleende aan het jaarlijkse ziekentriduum. Hoe het 25 jarig jubileum werd gevierd wordt hieronder als copie afgedrukt simpelweg om een indruk te geven hoe het notulenboek eruitzag in die tijd en hoe men verslagen maakte.
Ook in dit jubeljaar wordt voor het eerst gewag gemaakt van de kiengroep die elke week tot heden toe door veel leden wordt bezocht.
Begin 1986 had de bond 230 leden. Dus de ouderen van Bakel kregen steeds meer vertrouwen in de BVO waardoor het leden aantal gestaag groeide.
De jaarvergadering werd op 24 februari gehouden in de Diepstratenlaan. Dat zal echter wel Diepstratenzaal moeten zijn, want ik zie zeker geen ouderen in de open lucht vergaderen in de winter.
Op 18 februari dat jaar werd tijdens een overlegbijeenkomst de club MBVO officieel opgericht waarmee de gymnastiekgroep een eigen status en een gediplomeerd leidster kreeg.
Op dit moment zijn er al 6 groepen MBVO gym en 1 groep MBVO volksdansen en 1 groep MBVO zwemmen.
Op 1 juni dat jaar vierden de leden samen met de bewoners van de Wilbertsdries het 25 jarig bestaan van de Stichting Bejaardenzorg in de Wilbertsdries. Men verleende ook dit jaar weer medewerking aan de Van Alles Wa Week.
In 1987 werd de jaarvergadering van 11 maart nog geopend door voorzitter Frans Vermulst en werd secretaris v. Neerven herkozen. Ook een zekere P. Vereijken werd in het bestuur gekozen in de plaats van de aftredende hr. Verbaarschot die afscheid nam. Op woensdag 16 september werd een algemene tussenvergadering uitgeschreven. Door langdurige ziekte konden noch de voorzitter F. Vermulst noch de penningmeester M v/d Boogaard hun functie uitvoeren en wilde men een interne voorzitter en penningmeester benoemen.
Voor zover mij bekend was dit de eerste keer dat zo'n besluit genomen moest worden. Het volgende gebeurde. Het bestuur werd met 2 personen uitgebreid en daardoor deed de hr. A Vermeulen ere - hoofd van de Willibrordusschool zijn intrede in het bestuur en ook hr. P v/d Heuvel uit de Emmastraat.
Deze mensen werden voorgedragen door mevr. Martijn, die in het verslag van deze vergadering werd geprezen om haar 100% inzet in de 10 jaar dat ze adviseuse was van de bond en daarvoor ook wordt bedankt. Op de vraag, hem door de ad-hoa voorzitter, annex secretaris gesteld, of hij de kandidatuur aanvaardt antwoordde de hr. Vermeulen "ik heb A gezegd en wil ook B zeggen" waarmee hij volgens mij als waarnemend voorzitter werd aangewezen. In de bestuursvergadering van 28 december daaropvolgend, die werd gehouden ten huize van de heer A Vermeulen werden nogal wat kritische opmerkingen gemaakt en zorgen uitgesproken over de slechte werking van het zogenaamde Platform in de gemeente; een overleg-orgaan waarin van alle ouderenbonden afgevaardigden in gesprek waren met de gemeenteambtenaren. Door de slechte werking daarvan is deze overleggroep een beetje in het vergeetboek terecht gekomen en in de latere jaren 90 vervangen door een energieke Seniorenraad, die aanvankelijk de ouderenbelangen van Bakel, Milheeze en de Rips en na de herindeling, via fusie, de dorpen Gemert, de Mortel, Handel, en Elsendorp in de gaten houdt. Ook bekeek men de financiële toestand van de bond omdat er vermindering van subsidie zat aan te komen. De pot van het kienen zal echter niet worden aangesproken om altijd iets achter de hand te hebben. In dit jaar werd de naam van de bond officieel gewijzigd van Ouderen Bond Bakel in Katholieke Bond van Ouderen afdeling Bakel!!
In een schrijven aan het college van B & W van Bakel en Milheeze wordt de gemeente verzocht om een ouderenbestand ter beschikking te stellen aan de KBO Bakel en in dezelfde notulen is voor het eerst sprake van een begroting in te dienen bij de gemeente ten behoeve van de subsidie verlenging.
Bij een bestuursverkiezing in 1988 was de echte voorzitter F. Vermulst niet meer herkiesbaar, niet meer als bestuurslid en niet meer als voorzitter.
Voorgesteld werd hem een geschenk aan te bieden voor al het werk, dat hij die lange jaren voor de bond had verzet. Alsnog neemt men dan het besluit om op de eerstkomende ledenvergadering de hr. A Vermeulen voor te dragen als de nieuwe voorzitter. Het leden aantal was toen al 245.
Ook in dit jaar werd de jaarlijkse kringvergadering, waaraan 14 afdelingen deelnamen, gehouden in de Diepstratenzaal en was de Bakelse KBO de gastheer.
In 1987 gebeurde er verder niet zoveel. Vermeldenswaardig is, dat P. v/d Heuvel werd benoemd tot Penningmeester. En de heer A Vermeulen werd waarnemend voorzitter.
Het aantal leden bedroeg 236. De gemeente Bakel en Milheeze sloot zich voor het gecoördineerd bejaardenbeleid aan bij het open bejaardenwerk Deurne per 1 april dat jaar. De hr. Veeger werd namens de bondsafdelingen van Bakel en Milheeze en de Rips afgevaardigde in dat orgaan en de heer J v. Oosterhout namens het Platform.
Op de jaarvergadering van 10 februari 1988 nam de hr. F. Vermulst afscheid als voorzitter na een staat van dienst van 9 jaar en hij werd opgevolgd door de hr. A Vermeulen, die al een jaar waarnemer was geweest.
Terugkijkend op dit jaar 1988 valt het op, dat door de invoering van de Welzijnswet de gemeentebesturen een grotere bevoegdheid en verantwoordelijkheid kregen toegekend. Ten aanzien van het ouderenwerk en van de plaatselijke KBO afdelingen werd verwacht dat ze zich inzetten om op lokaal niveau het welzijn en de belangen van ouderen te behartigen. Een grotere samenwerking met de gemeente en andere instellingen is daarvoor nodig. Er kwamen dan ook meer onderwerpen op het bordje van het bestuur. Er kwam meer werk door de grotere variatie in bijv. themamiddagen. Aan het einde van dit jaar bedroeg het leden aantal 259. Omdat er over de jaarvergadering van 1988 klachten waren geuit bij het bestuur, werd er over 1989 een sterk verkort jaarverslag gemaakt en voorgelezen in de jaarvergadering.
Opvallend echter in dit jaarverslag is, dat er voor het eerst gewag wordt gemaakt van een werkgroep "huisvestiging ouderen", die namens Bakel bemand werd door: A. Vermeulen, J. v/d Besselaar, E. v/d Eikhof, G. Hendrix, en H. Veeger en dat deze werkgroep, geadviseerd door een zekere Hr. Verstegen, zelfs drie keer dat eerste jaar vergaderde. In die werkgroep waren ook ouderen uit Milheeze en de Rips afgevaardigd en ze bestond totaal uit 11 personen.
Optredens van het ouderenkoor Vrij en Blij, de ouderentoneelgroep en de volksdansgroep waren in dit jaar erg succesvol. Ook moet hier niet vergeten worden te vermelden, dat de heer F. Vermulst, de heer M. v/d Hurk en Mw. H Manders - Verlijsdonk een zilveren bondspeld kregen uitgereikt door de kring-adviseur Mw. v/d Akker vanwege hun grote verdiensten voor de KBO.
Het jaar 1990 gaf weer bestuurswijziging. Op 21 februari trad de heer TH. v. Neerven die sinds 1964 secretaris was geweest als bestuurslid af en werd zijn secretaris-functie overgedragen aan het nieuw gekozen bestuurslid G. Hendrix. Deze nam ook de secretaris functie over. Th. v. Neerven kreeg voor zijn verdiensten, zijnde 26 jaar secretaris, de zilveren bondsspeld.
In dit jaar verscheen in januari voor de eerste keer de "Mededelingen" die voorlopig eens per jaar en later maandelijks gingen verschijnen.
In 1991 namen 36 Bakelse KBO leden deel aan de nationale KBO manifestatie in Beek en Donk. Deze manifestatie vond plaats naar aanleiding van het 40 jarig bestaan van de KBO den Bosch. De contributie werd verhoogd naar FL. 25,- per persoon per jaar.
In het bestuur deed een nieuw gezicht zijn intrede. Mw. C. v. Mierlo - Sleegers werd in het bestuur gekozen. En afscheid nam mw. v. Berlo - Scheepers, volgens het jaarverslag een verhaal apart. Zij was bestuurslid vanaf 1973, KBO contactpersoon in de buitenwijken, lid van het ouderenkoor Vrij en Blij, penningmeester volksdansgroep " De Doorzetters", medeleidster van de wekelijkse kienmiddagen. Voor al dit werk fietste ze ongeveer 12000 km. Voorwaar een memorabel bestuurslid van de Bakelse KBO.
Ook voor het eerst is er 'n cursus "Omgaan met Vergeetachtigheid" voor de ouderen. Een onderwerp wat in latere jaren nog meerdere malen in de programma's voorkwam. In de Korhoen die verscheen op 21 februari 1992 werden weer belangrijke bestuurswisselingen vermeld.
In de jaarvergadering van 1992 gehouden op 21 februari treedt de hr. A Vermeulen af als bestuurslid/voorzitter, treedt de Hr. J. Sleegers in die functie aan en van hem hebben we eind 1999 afscheid moeten nemen. Vanwege zijn gezondheid trad hij af.
Mw. v. Mierlo bracht de hr. Vermeulen nog "een kleine hulde" in de vorm van een Boakels gedicht, wat hij als aandenken mag behouden.
Het ouderenwerk werd in dit jaar ondergebracht bij het Opbouwwerk. Verder werd het verenigingsjaar overschaduwd door de dreigende herindeling van onze gemeente.
1993 Hr. v. Oosterhout treedt toe tot het bestuur. Er werd afscheid genomen van mevr. Martijn, die vanaf 9 maart 1978 adviserend bestuurslid was geweest en van P. Vereijken, die jarenlang de bezorging leidde van het maandblad wat alle leden thuis moesten krijgen.
Dit jaar was ook het Europees jaar van de ouderen. Een werkcomité, waarvan burgemeester v. Beers voorzitter was en de KBO goed vertegenwoordigd met leden uit alle 3 dorpen, manifesteerde zich onder het thema "Solidariteit onder Generaties".
Aan het begin van het verenigingsjaar 1994 bestond de KBO Bakel uit 335 leden. In de vergadering van 23 februari 1994 trad mevr. v/d Besselaar als bestuurslid af en deed mevr. A. Cremers haar intrede in het bestuur en werd meteen 2de secretaris.
Dit jaar werd voor het eerst een "niet reizigers bijeenkomst" georganiseerd voor die leden, die om de een of andere reden niet hadden kunnen meegaan met de jaarlijkse gezamenlijke busreis. Er kwamen maar liefst 90 mensen naar toe. Van de werkgroep huisvesting werd de heer C. v/d Ven voorzitter als opvolger van dhr. A. Vermeulen.
1995 volgens voorzitter J. Sleegers hadden onderstaande punten de aandacht in dat jaar.
1. De uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) die in 1994 in werking is getreden. In een door de gemeente ingestelde werkgroep hebben 2 leden van ons bestuur zitting.
2. De manifestatie van de landelijke KBO in Eindhoven.
3. Het bezwaarschrift aan de drie plaatselijke afdelingen, dat is ingediend bij de provincie vanwege het verdwijnen van zorgplaatsen in onze gemeente.
4. Het Meer Bewegen Voor Ouderen is onder de vlag van de KBO komen te vallen.
5. Er zijn activiteiten gestart om te komen tot oprichting van een Seniorenraad in onze gemeente. Dit omdat het Platform te log was en te veel door ambtenarij werd belemmerd.
6. De themabijeenkomsten, de jaarlijks reis, de fietsdag, de uitwisseling met de 3 plaatselijke KBO's.
7. De actie ledenwerving.
En ten slot stond er:
De voorzitter dankt alle instanties en mensen die mee werkten aan het welvaren van de KBO voor hun diensten.
In 1996 kwam mw. N. v/d Heijden - v. Duijnhoven het bestuur aanvullen in de plaats van mw. I. Manders, die het bestuur verliet.
Leden waren er 336 waarvan 200 mee kwamen doen aan de St. Jozef viering/jaarvergadering.
Voorwaar een uitpuilende zaal voor een vergadering!
De eerste resultaten van de oprichting en de werkgroep WVG beginnen zich af te tekenen, wat te merken is aan het steeds groter wordend aantal mensen wat een uitkering kreeg. In dit jaar bleken er 250 personen mee te doen aan het MBVO verdeeld over 7 groepen gymnastiek een groep volksdansen, een groep zwemmen en een groep korfballers.
In de jaarvergadering van 1997 is voor het eerst burgemeester J. v. Maasakkers aanwezig als de nieuwe burgemeester van de nieuwgevormde gemeente Gemert - Bakel.
Er is inmiddels met negatief resultaat, een einde gekomen aan de Bakelse strijd voor behoud van de zelfstandigheid van de ons zo vertrouwde gemeente Bakel en Milheeze.
Ook gaf mw. N. v/d Nieuwenhof, voorzitter van de seniorenraad, acte de présence, evenals de heren Krien v. Splunder en Roland Ernst als ouderenwerkers vanuit de stichting Impuls, die de stichting Opbouwwerk onder zijn vleugels had gekregen na de herindeling.
In 1998 kreeg de samenwerking van de seniorenraad Bakel en Milheeze met de Stichting Bejaardenwerk Gemert, die in het Gemertse al bestond, een vaste vorm. En daarmee waren de belangen van alle ouderen in Gemert - Bakel gediend, ook van de niet-KBO-leden in de kerkdorpen.
In het afgelopen jaar heeft deze raad zich ingezet voor het aanvullend openbaar vervoer, de veiligheid en de huisvesting van ouderen. En tijdens een bijeenkomst maken zij bekend, zich in 1999, het internationale jaar van de ouderen, te willen wijden aan de voorlichting van de senioren vooral over hun wettelijke rechten. Het project wat daarmee op stapel staat krijgt de naam van de moderne ouderen "Vitaal Grijs".
Ook de werkgroep WVG ging samen met de Gemertse belangenorganisatie op dit gebied. En dit resulteert in het G.O.G.B. (Gehandicapten Overleg Gemert Bakel). Verder werkten alle groepen op volle toeren en voelde iedereen zich thuis bij de bond. Er werd op alle terreinen meegedacht en meegepraat over de belangen van de ouderen. En ik verzeker u dat de bestuursleden, ook nu nog, alles doen en er alles voor over hebben om de KBO, die inmiddels 362 leden telt, naar beste vermogen te laten functioneren. En het doel is, om door een prima werkende vereniging steeds meer ouderen als lid van de KBO afdeling Bakel te kunnen inschrijven.
Wat in 1999 gebeurde vindt u vast wel in een volgend jubileumboek. Dit verslag was een heel lang stuk schrijfwerk, maar naar ik meen is het in een jubileumboek niet weg te denken om de wederwaardigheden van de jubilerende vereniging te vermelden. En ik vertrouw erop, dat u het doorlezen van dit stuk geschiedenis toch plezierig hebt gevonden.
De schrijver Jan Cremers.