Heemkundekring Bakel en Milheeze

De Rips

De Rips.

Op de gemeentekaart van 1943 had de Rips officieel maar enkele staten met een straatnaam. Alleen de verharde weg door het dorp werd Ripsestraat genoemd.

 De wegen in de bossen van het Beestenveld hadden wel namen; Pertuslaan, Marialaan, Emmalaan, Wilhelminalaan, Lovinkweg, Gemertschedijk, Proefveldweg, Beestendreef, Bergweg en de keiweg.

De weg van Milheeze, beginnende bij de Wal tot aan de Loef, (de grens met Oploo) is tot de dag van vandaag te zien waar de particulieren ontginningen waren en waar de gemeente hun eigendommen hadden. Waar bomen langs de weg staan, voor de sloot was gemeentegrond. Waar de bomen over de sloot staan waren de particulieren ontginningen.

Bellemakersstraat.
Zijstraat van de Hertsigstraat. Johannes (Jas) Bellemakers kwam in 1907 op de Rips werken. Werd in 1909 bedrijfsboer op boerderij de Rips. Werd hoofdopzichter van de Houtvesterij de Peel. Bellemakers ging in 1938 met pensioen. Kreeg voor zijn verdienste voor de parochie H.Margareretha Maria Alacoque op de Rips een pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia etPontifice. Op 4 december 1960 is Bellemakers overleden, hij was 82 jaar geworden.
RB 30-11-1984

Bijenstraat
Straat tussen Hertsigstraat en de Patrijsstraat
RB 22-10- 2008

Blaarpeelweg.
Zijweg van de Oplooseweg.
Vanaf 1864 een scheidingsweg tussen de eigendommen van Helmond en Aarle Rixtel. Op de grens met Venraij op de Ripse Heide, het gedeelte dat later eigendom werd van Schoen en van de Wal, daar was tegen de grens met Venraij een Peelven waarop abnormale grote bladeren op het water dreven, die verder in de Peel niet voorkwamen. Op Venraijs gebied werd dit ven de Blaarkant genoemd. Verhalen dat de naam Blaarpeel iets met blaarkoppen (jong rundvee) te  maken heeft is niet waar. Bij onderzoeken van plantensoorten in de Peel werd in 1898 deze grote bladeren al gemeld. De Blaarpeel werd begin jaren twintig ontgonnen. In 1943 werd deze weg de Middenweg genoemd.
RB 22-10- 2008

Burgemeester. v.d.Wildenberglaan.
Gedeelte van de Middenpeelweg van rotonde tot de Burgemeester Nooijenlaan G.J.M. van de Wildenberg was de eerste naoorlogse burgemeester van Bakel en Milheeze van1 april 1946 tot 26 juni 1950.
RB 22-10- 2008

Burgemeester Wijtvlietlaan, Gedeelte Middenpeelweg van de rotonde tot de grens met de Elsendorp. Wilhelmus Wijtvliet was burgemeester van Bakel en Milheeze van 22 December 1931 tot hij op 8 februari 1945 in het concentratiekamp Buchenwald overleden.
RB 22-10- 2008

Burgemeester Nooijenlaan
Gedeelte van de Middenpeelweg vanaf de Burgemeester Wildenwerglaan tot de grens met Venraij. P.LBurgemeester van Bakel en Milheeze. 7 januari 1885 - 1 november 1931. Hij is 46 jaar burgemeester van Bakel en Milheeze geweest. Merkaardig is het dat Burgemeester P.L. Nooijen hier met een straatnaam geëerd wordt. Hij was een felle tegenstander om buiten de dorpen Baken en Milheeze voor arbeiders huizen te bouwen. Hij is dan ook nooit op de Rips geweest.  
RB 22-10- 2008

Houtzagerslaan.
Weg tussen de Burgemeester van de Wildengerglaan en de Lambertweg. Vanaf 1914 was Houtzager Hoofdopzichter. Later werd hij inspecteur van de Heidemij.
RB 22- 10- 2008

Eiermijndreef. Gedeelte van de Jodenpeel dat eigendom was van de Coöperatieve Roermondse  Eiermijn.Eijermijndreef loopt van de Middenpeelweg tot aan de Hazenhutsedijk.
Tussen 1925 en 1935 werden hier 5 boerderijen gebouwd.
RB 22-10- 2008

Fazantstraat.
Vogelsoort. Straat tussen de Hertsigstraat en dePatrijsstraat.
RB. 20-3-1989

Gemertsendijk.
Deel van de oude weg Gemert naar de Hazenhut, Merselo, Venraij. Nu het gedeelte van de weg Langs de Palen tot de Klotterpeel. Langs deze weg hebben verschillende schaapskooien gestaan waarvan er enkele van bewoond waren
 RB 22-10-2008

Hazenhutsedijk.
De weg vanaf de Klotterpeel/ Kruisberglaan naar de grens met Venraij. Op de grens met Venraij heeft tot 1910 een herberg/ brouwerij gestaan van Peter Haezehorst die clandestien alcohol stookte. De hut kreeg spoedig de naam Hazenhut. Deze weg was een gedeelte van de Keulsebaan, de route van Keulen, Venlo, Venray  naar Den Bosch. Voor ons was deze weg een hinderlijke verbinding tussen Gemert en Venray. Beide waren Duits georiënteerd.
Bij de Klotterpeel stond als wegwijzer “een handwijzer” die de weg wees naar Venraij, Gemert, Oploo en Bakel. Voor de Franse periode had Venraij tot de Hazenhut eendubbelbaanse weg laten aanleggen om zo meer handel te kunnen drijven met Gemert.Bakel heeft nooit mee gewekt aan deze plannen, ondanks dat Gemert dit werk wilde doen op hun kosten. Er zijn tijden geweest dat we zowel met Gemert als Venraij overhoop lagen, vandaar de weigeringen. Wel had de gemeente Bakel rond 1790 de Peeldijk naar de Hazenhut verbeterd in de hoop dat er vanuit Limburg boeren kwamen die in de Bakelsepeel grond wilden kopen.Tijdens de oorlogsjaren 40-45 werd de Hazenhutsedijk door de Duitsers met klinkers verhard omdat er bij de Hazenhut voor de luchtverdediging van het Roergebied er een luisterpost was komen staan die moest voorkomen dat het Duitse industriegebied gebombardeerd zou worden. De naam veranderde tijdens de oorlogsjaren in Duitseweg. Na de oorlog wilde de gemeente Bakel de Duitseweg opbreken en de stenen gebruiken  om in Bakel de weg naar het Zand te verharden. Driek van Bakel die aan de Hazenhutsedijk woonde en voor de Rips raadslid was vertelde in zijn dagboek dat hij dit wist te voorkomen, met als rede“die stenen liggen toch al in het zand” Na zijn overlijden werd de weg alsnog afgebroken en hebben de stenen nog jaren ongebruikt langs de weg gelegen. De eigenlijke rede dat de stenen bleven liggen was dat er een juridische strijd was wie de eigenaar van de stenen was. Onder tussen werden de stapels kleiner en hier en daar werden er oorlogsschade aan huizen mee gerepareerd en er kwamen hokken en stallen waarvan de stenen leken op die van de Duitseweg.
RB 22-10-2008

Jan Berendweg
Zijweg van de Oplooseweg. Voorheen de Particuliereweg. Een kaarsrechte Weg, dwars over akkers en velden, van de villa van Roelvink op de Bunthorst naar de bedrijfsleiderswoning aan de Vredepaaldreef.De particulierenweg is later Jan Berend(Roelvink) weg gaan heten. In 1921 werd de weg Deurne – Oploo aangelegd. Door de Wegschap Peelbelang werd het wegenplan gemaakt dat de particuliereweg een onderdeel werd van de verbinding met Oploo werd, de weg zou dan via de Jan Berendweg uitkomen op de weg Gemert-Oploo. In de omgeving van de Particulierenweg heeft ooit een handwijzer gestaan die de weg wees naar Gemert, Oploo en Overloon. Aan de Jan Berendweg heeft een lokaaltje gestaan die voor de protestanten dienst deed als kerkje. Het kerkje werd gebruikt tot dat er een kerk op de Vossenberg kwam. In 1938 is het lokaaltje daar weg gehaald en verplaats naar Bakel in de Dorpsstraat. Ook daar deed het dienst als kerkje voor de militairen die daar tijdens de mobilisatie gelegerd waren.
RB 22-10- 2008

Jodenpeeldreef
Voorbij de kruising met de Eiermijndreef met de Minister Rommedreef begint de Jodenpeeldreef, De oorspronkelijke naam aan de linkerkant van de weg naar Venraij
was “Groote Heide”. Het gebied kreeg de naam Jodenpeel na deeerste drijfjachten van begin 1730 op zwervers die veel overlast bezorgen in heel Peelland. Grote bendes van zwervers, oud militaire, moordenaars en brandstichters die door Peelland rondtrokken om te bedelen, stelen en branden te stichten hielden zich hier schuil in het bijna onbegaanbaar gebieden van de Groote Heide die vol met diepe moerasputten en turf drijfvelden zat. Wist je de juiste weg niet, kwam je nooit levend uit. Deze mensen werden zigeuners, Egyptenaren en Joden genoemd, vandaar de benaming Jodenpeel. Deze weg is bij het verharden anders gaan lopen met de aansluiting op de Min. Rommedreef. Aan deze weg werden tussen 1925 en 1940 5 boerderijen gebouwd.
RB 22-10- 2008

Klotterpeellaan
Zijweg van de Kruisberglaan. De weg rechts achter de Klotterpeel in de Jodenpeel. De Klotterpeel was voor de ontginningen alleen het water gedeelde die bij de Kruisberg lag. Het ven van de Klotterpeel is nu een natuurgebied.
RB 22-10- 2008

Korhoenstraat.
Vogel hoedersoort. Korhoenen waren voor de ontginners een ramp. Alles werd gedaan om ze te verjagen. Korhoenen plukten de topjes uit de jonge aanplant.
RB 15-11-1993

Kruisberglaan.
Cruijsbergh 1630. De Vossenholen. Weggedeelte tussen de Stippelberg en de rotonde bij de Middelpeelweg. De zandbergen bij de Klotterpeel had van oorsprong de naam Vossenholen. Bij de Kruisberg was een wegenkruising van de wegen Gemert-Venraij en Deurne –Oploo. Er stond een handwijzer die de richtingen er van aangaf. Verteld wordt dat op de handwijzer richtingen Venraij en Gemert de zelfde kant aangaf. Bij de Kruisberg hadden de stuifzandberg een patroon van een kruis. Later is bij de kruisberg een kruis komen staan.
RB 22-10- 2008 

Kwartelhof
Hofje midden aan de Paterslaan. Vogelsoort. 21 maart 2006.
RB 22-10- 2008

Lambertweg.
Eerste zijstraat van de Ripsestraat, deze eindigde op de Paterslaan. Lambertsweg is genoemd naar Lambert de Groot, zoon van Adriaan de Groot smet van de Rips.Lambert de Groot werd in 1944 totpriester gewijd. Hiermee was hij de 5e van de Rips die tot priester gewijd werd.Lambert de Groot heeft jarenlang als missionaris in Brazilië gewerkt. Voor zijn verdienste als missionaris kreeg hij een straatnaam op de Rips, de straat waar hij geboren is en gewoond had.
RB 22-10- 2008

Landmeter van Beurdenweg. Achterste weg van de Jodenpeel. Van Beurden was landmeter van het kadaster die veel gedaan heeft om wegen en sloten voor afwatering op de ontginningen van de Rips te krijgen. Van Beurden was de drijfkracht achter de vereniging Peelbelang bij het ontginnen van de Jodenpeel. Sinds 1952 wordt deze naam gebruikt.
Eerder werd hier alles Jodenpeel.
 RB 22-10-2008

Ledeboerlaan
Zijweg bij de boswachters woning die naar de villa gaat van Ledeboer.
Ledeboer was ontginner van de Stippelberg.
RB 22-10- 2008

Leeuwerikstraat.
Vogelnaam. Straat tussen de Mr. Hertsigstraat en de Paterslaan.
RB 15-11-1993

Meester Hertsigstraat
Straat tussen de Lambertsweg en de Blaarpeelweg. Hertsig was de eerste Ripse schoolmeester 1922 – 1956. Aan de Hertsigstraat kwam de nieuwe kerk en de scholen te staan.Ook het gemeenschaphuis “d’n Eik” kwam hier te staan.
RB. 5-6-1969 

Middenweg
Zijweg van de Hazenhutsedijk tot de Jodenpeeldreef. Hazenhutsedijk is de Middeweg de tweede weg links, de weg voor de Landmeter van Beurdenweg en achter Eiermijndreef.
RB. 28-5-1973

De Pionier
Seniorenwoningen in het dorp. Omdat de meeste mensen die hier wonen bij de opbouw van het dorp betrokken waren, kunnen alle deze bewoners pioniers genoemd worden Deze mensen hebben een hardleven gehad.
RB 22-10- 2008 

Minister Rommedreef.Zijweg van de Kruisberglaan. Weg in de Jodenpeel. Genoemd naar
Romme die in 1939 minister van Landbouw was. Romme kwam naar de Rips nadat het  laatste gedeelte van de Jodenpeel was ontgonnen RB 22-10- 2008

Oploseweg.
Deze weg begint na de Ripsestraat bij de kruising met de Blaarpeelweg en Oude Rips.
Deze kaarsrechte weg die in 1921 was verhard liep door tot de gemeentegrens met Oploo tot de oude paal de Loof. Deze weg werd aangelegd in 1864
RB 22-10- 2008

Oude Rips.
Zijstraat van de Ripsestraat/ Oploosewg. Op het gedeelte van de Helmondse Peel stondvoor 1870 een schaapskooi. Nadat Helmond zijn eigendommen had verkocht aan bierbrouwer Huiskens uit Hedel bouwde Huiskens in 1874 bij deze kooi boerderij de Rips. Uit woonruimte gebrek werd spoedig ook de schaapskooi bewoonbaar gemaakt vandaar dat het de naam kreegOude Rips.
RB 22-10- 2008

Pastoor Trinesstraat.
Zijstraat van de Burgemeester van de Wildenberglaan. Trines was pater van de orde van het H. Hart. Oprichter en eerste pastoor van de H. Margareretha Maria Alacoque parochie de Rips. Pastoor 1922 – 1934.
RB 22-10- 2008

Paterslaan.
Zijstraat van de burgemeester van de Wildenberglaan. De paters die op de Rips verbleven waren van de orde van het H. Hart. Op de Rips verbleven voor hun priesterstudie vooral studenten van de late roepingen.
RB 22-10- 2008

Patrijsstraat.
Straat tussen de Leeuwerikstraat en deBellemakersstraat. Patrijzen zijn hoendersoort die hier veel voorkwamen RB. 20-3-1989

Ripsestraat.
Hoofdstraat door het dorp van de rotonde tot de Oplooseweg. Nadat er op de Rips huizen kwamen staan werd het stuk in het centrum na de verharding van de weg  Ripsestraat genoemd. Het was voor de Rips de eerste straatnaam. Bij het oprichten van het dorp in 1921 kwam hier een kerk, pastorie en de scholen te staan. Later kwam daar nog bij het parochiehuis en de muziekkiosk. Na verloop van tijd verdween het een na het ander. De kruising van de Middelpeelweg met de weg Deurne-Oploo is jaren lang een van de gevaarlijkste kruisingen van het land geweest. Hier zijn veel ongelukken gebeurd metverschillende doden. Geprobeerd werd de kruising overzichtelijker te maken door het hotel van A. van Dijk te slopen. Ook dit leverde niet de gewenste veiligheid op ondanks dat het kruispunt beveiligd was met verkeerslichten. Er is toen een rotonde gemaakt waardoor er nu nog maar zelden ongelukken gebeuren.
RB 22-10- 2008

Roelvinklaan
Zijweg van de Oplooseweg. De gebroeders Adam en J. Roelvink waren ontginners op de Rips van de Aarlese en Beekse Peel. Van beroep waren ze directeuren van de Twensche Bank.
RB 22-10- 2008

Vinkenpeel
Zijweg van de oplooseweg. Vinkenpeel is een woordspeling tussen de namen Roel(vink) en Peel. Het is een mooi stuk weg, zowel de Roelvinklaan als de Vredepaaldreef.
RB 22-10- 2008

Stippelberg
Genoemd naar het stuifzandduinengebied dat gelegen was langs de doorgaande weg Milheeze – de Rips. Om verdere verstuivingen tegen te gaan werd het hele gebied omstreeks 1900 door de Heidemaatschappij met productie hout bebost. Vanuit de Stippelbergen werd door het Frans kadaster de gemeente opgemeten Tussen de Stippelberg en de Rips is het Beestenveld. Er was in de Ripse bossen een boomkwekerij of proefveld. Op de zelfde plaats had de gemeente Bakel en Milheeze al in 1840 een boomkwekerij.
RB. 3-3-2009.

Van Deursenplein.
Dit pleintje is een zijstraat van de Paterslaan. Voerman Frans van Deursen was een van de pioniers van de Rips. Op de Rips had hij een Esso benzinepomp. In 1942 vierde hijmet zijn vrouw Anna van Leunenhun gouden bruiloft wat voor die tijd uitzonderlijk was. Hun zoon Driek werd ook voerman en hun dochter Johanna van Deursen was op de Rips baakster (Kraamverzorgster). 6 -6- 2006
RB 22-10-2008

Vredepaaldreef
De laatste weg rechts van de Oplooseweg, helemaal achter de zandpad op, kom je bij de Vredepaal. Ook via het eind van de Roelvinklaan kun je de Vredepaaldreef op komen. De lanen van de Vredepaaldreef zijn bijzonder mooie met eiken bomen. De Vredepaal werd in 1716 geplaatst na een periode van eeuwen lang grensconflicten en Onenigheden tussen Bakel en Venraij. De grens daar was vanaf 1645 een landsgrens geworden tussen Staats Brabant en Pruisisch Gelderen. Na de vrede werd een paal geplaatst en er werd een scheidinggracht gegraven van de Vredepaal tot ver in de gemeente Deurne de Groote Berg. Door de jaren heen zijn er nog een paar palen geplaatst omdat de vredepaal steeds verdween.
RB 22-10- 2008

Website door Active-Bits