Dagboek Mariaoord
Jaarboek 1938-19-2-1959. Onduidelijk is door wie dit jaarboek is geschreven. Was het de overste van het klooster of de provinciaal overste.
Annalen van Huize Maria- Oord, vermoedelijk geschreven in het moederhuis in Tegelen. Een vorm van geschiedschrijving waarbij gebeurtenissen summier en op strikt chronologische wijze jaar voor jaar worden beschreven.
In het jaar 1938 waren in het filiaal Milheeze 6 zusters werkzaam: 3 geprofeste en 3 nieuwsgeprofeste:
Zr. Maria Theolinda Overste
Zr. Griseldis Naaischool
Zr. Eliane Wijkverpleging
Zr. Gerarda Keuken.
Zr. Helmina Bewaarschool
Zr. Regintrudis Huiswerk
Volgens plan en bepaling zou op 1 jan. 1938 in Milheeze een nieuw klooster geopend worden van de zustes van olv van Tegelen. Dit plan kon echter niet doorgaan vanwege de aanhoudende vorst. Zodoende werden de werkzaamheden belemmerd en kon het klooster niet op tijd klaar zijn. Enkele zusters sliepen tijdelijk in Helmond. Aangezien de werkzaamheden van de wijkverpleegster op 1 jan. moesten beginnen, ging zr. Maria Eliane op 29 dec. 1937 van Tegelen naar Helmond¸om van daaruit iedere dag met de bus naar Milheeze te gaan voor de ziekenverpleging in de wijk. Ook voor de bewaarschool ging tijdelijk een zuster uit Helmond mee. (aannemer Verhoeven uit Helmond) Zo gauw er enige slaapkamertjes klaar waren bracht Vroom en Dreesman de bedden en op 18 jan. konden de zusters voor het eerst in het nieuwe klooster slapen. Op 21 febr. Was het lokaal voor de naaischool ‘God dank’ klaar. Zr. Griseldis begon hier met 25 leerlingen, verdeeld over de voor- en namiddag. Ook werd er door de zusters een knipcursus gegeven. Op 1 maart waren alle arbeiders, met uitzondering van de schilders, vertrokken en nam de kloosterstilte haar intrek. Op 29 maart kregen de inwoners van Milheeze de gelegenheid het klooster te bezichtigen.
Op 14 maart kwam de eerste pensiongast, mej. Verstappen uit Eindhoven, gevolgd door de gebr. Claesen uit MIlheeze. Met de provinciaal overste werd overlegd hoe de tuin in te richten en ook werd van de buurman Dorus de Groot een kippenhok met 25 kippen gekocht. ‘De goede mensen van MIlheeze, die wisten dat er bij de zusters nog veel ontbrak, brachten ons dikwijls een stuk van het geslachte varken, ook eieren, aardappels en groenten kregen we cadeau. Met dank werd alles aangenomen’. Eind maart was ook de bewaarschool klaar waarvan de inzegening gepaard ging met een feestelijke optocht, versierd met vlag en trommel, met kransen en sjerpen. Met 45 kleuters begon zr. Helmina aan haar taak.
Op 1 oktober begon zr. Eldina met een kookcursus. In diezelfde maand werd de kruisweg van de kapel door de pastoor ingezegend. In november begon zr Griseldis met het geven van breiles aan de meisjes van de lagere school. Op 7 nov. Werd het klooster op plechtige wijze ingezegend en werd de eerste mis door de pastoor opgedragen in de kapel.
1939
Overste is zr. Theolinda
7 zusters, 12 gasten, 2 diensmeisjes en 20 bedden. Op 3 maart werd het H. Hartbeeld plechtig gezegend. Het H. Hart van Jezus was voortaan op bijzondere manier ‘Koning en middelpunt van alle harten en van het klooster Mariaoord’.
In dit jaar behaalden 5 ll van de naaischool hun lingeriediploma en werd er een tentoonstelling gehouden van alles wat er gedurende het jaar door kleuters, kinderen en grotere meisjes gemaakt was: naai- brei- en fraaie handwerkspullen en ‘fröbelartikelen’. 12 april kwam onverwacht het bericht van ‘inkwartiering’. Militairen kwamen het klooster bezichtigen en de zusters moesten 3 slaapkamers en een eetkamer afstaan. Ook op de speelplaats van de bewaarschool werd beslag gelegd. Ook begon men vanwege het Wit- Gele Kruis met een zogenoemde 9 lessen durende moedercursus.
1940
Overste is zr. Theresinia
6 zusters, 2 dienstmeisjes voor hulp in keuken en huis, op de naaischool in totaal 20 meisjes, lingerie 5, costumiere 2, vrij naaien 13, met een knipcursus met 5 meisjes, bewaarschool 47 kinderen, jongens 29 en 18 meisjes, pension, totaal 12 gasten, mannen 6, vrouwen 6.
Wijkverpleging huisbezoeken totaal 1680
Hiervan voor kraamverpleging 553, TBC bestrijding 248, kinderhygiëne 571, hulp in spreekuur 125. In dit jaar kon de bewaarschool niet beginnen wegens bezetting door militairen. In april werd de beukenheg die voor het klooster stond vervangen door een fraai ijzeren hek, waardoor het klooster een mooiere aanblik kreeg. ’ t Is een sieraad niet alleen voor het klooster maar voor het hele dorp, zoals de mensen zeggen’.
1941
Overste is zr. Theresinia
6 zusters en 2 meisjes
1942
Overste is zr. Theresinia, 6 zusters en 2 meisjes. Aangezien de zusters zonder kolen zaten kwamen de inwoners per kar, kruiwagen of fiets om turf, kolen of hout te brengen. Ook als hotel wisten vakantiegangers Mariaoord te vinden. Een 15tal gasten uit alle delen van het land kwamen naar Milheeze om van de bosrijke omgeving te genieten. Bij gebrek aan een hotel namen zij hun intrek in het klooster.
1943
Zr. Griseldis is overste
7 zusters werkzaam en 2 meisjes voor hulp.
Mariaoord was niet alleen een toevluchtoord voor ouden van dagen om wat op te knappen of er hun laatste tijd van hun leven door te brengen, ook voor jonge kinderen die gezonde buitenlucht en versterkend voedsel nodig hadden stonden de poorten open. Ook voor kinderen van wie de gezinssituatie niet optimaal was, vonden hier tijdelijk onderdak totdat er een passend instituut voor hen gevonden was. Ernstig zieken en rustbehoevende patiënten kregen hier een liefdevolle verzorging en zusters uit het provinciaalhuis in Tegelen brachten soms enige maanden door in Milheeze om wat op te knappen.
1944
7 zusters en 2 meisjes
Op 1 april van dit jaar werd de VGLO- school ( Voort Gezet Lager Onderwijs) opgericht in het klooster, een vorm van onderwijs die zich richtte, zowel op de theorie als praktijklessen, zoals naai- en handwerklessen, kooklessen.
Op 22 sept.Tijdens de oorlog werd een deel van het klooster door Duitse soldaten gevorderd, oa de stallen en de keuken. Tijdens bombardementen werd veel schade aangericht en moesten de zusters noodgedwongen hun toevlucht nemen tot de kelder. Op advies van de pastoor mocht OL Heer uit de ciborie meegenomen worden naar de schuilplaats. De volgende dag moesten de zusters elders heen om een veilig onderkomen te vinden.
1945
7 zusters en 2 meisjes, te weten Dina van de Wetering en Greta van de Berg.
Het huis omvatte:
pension, geheel inwonend, 10 mannen en 8 vrouwen. Tijdelijke gasten: 12 evacués.
School voor VGLO, 7e en 8e klas: 20 jongens en 17 meisjes
Naaischool ongeveer 47 ll, Fröbelschool 48-50 en Wijkverpleging. Een van de hoogtepunten van dit jaar was de viering van het 100 jarig bestaan van de parochie Milheeze op 9 oktober. ‘Ons kerkje in feesttooi als nooit tevoren! Was ’t middelpunt! ’t Doel van den dag! De versiering was schitterend,- alles in geel en wit- Aan bloemen was niet gespaard’. Na de hoogmis volgde de optocht, die bestond uit praalwagens uit de verschillende buurten.
1946
Zes geprofeste en 1 nieuw geprofeste en 2 meisjes als hulp in de keuken en huiswerk. Nu de oorlog was afgelopen ging alles weer zijn gewone gang, bewaarschool begon weer, de VGLO-school. In dit jaar vond de scheepsramp plaats (Amerika?).
1947
Kolennood, was ieder jaar vaak. Van 2 ‘brave Milhese mensen, onze Tinus en tante Nella’ hadden de zusters een nieuwe mooie monstrans gekregen. In MIlheeze woont nog “goed volk”. Er was een nieuw kruisbeeld geplaatst op het kruispunt Milheeze, Deurne, de Rips, ingezegend door de pastoor. En de hele parochie nam deel aan dit feest. Door de buurt was het kruis en de hele buurt versierd. Steeds ook komen er pensiongasten, de meesten uit Helmond. Op 8 oktober van dat jaar werd het moederhuis in Rome geopend.
1948
Op 22 mei werd voor het Peeldorp een gedenkwaardige dag. De zo lang verwachte kerkklokken uit Aarle-Rixtel arriveerden op deze dag. In een feestelijke stoet, begeleid door de ruitervereniging en de harmonie werden de klokken op de versierde auto binnengehaald, richting de kerk. Het was een feestgeschenk van de parochianen ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de parochie. Een klok kreeg de naam van Maria en als inscriptie: ‘Maria is mijn naam. Ik roep de gelovigen tezaam’. De andere, de grootste heet Willibrordus. De pastoor vierde zijn goeden priesterfeest en dat moest door het feestelijk gebeier van de klokken opgeluisterd worden. Volgens gewoonte werd de versiering van de kerk opgedragen aan de zusters.
1949
Niks bijzonders!
1950
Niks bijzonders
1951
Niks bijzonders
1952
VGLO, naaischool en kleuterschool beginnen weer. Opening knipcursus. Op 4 mei, Mariamaand werd een plechtige processie gehouden. ‘Vier maagden droegen haar beeld en een hele stoet lieve bruidjes gingen mee in de processie’. Nog steeds komen ernstig zieke patiënten, zowel uit Milheeze als uit de omgeving en zelfs Rotterdam en Maastricht naar Mariaoord om daar verpleegd te worden door een van de zusters.
1953
Nog steeds doen of alleenstaanden of echtparen een beroep op de zusters om tijdelijk hun intrek in het klooster te kunnen nemen.
Watersnoodramp febr.: De mensen uit Milheeze kwamen kleren, schoenen enz. op verzoek van de burgemeester bij de zusters brengen, die alles ‘vlijtig’ sorteerden en pakjes maakten. “We stonden beslist verbaasd over de mooie spullen die Milheeze zo edelmoedig had afgegeven voor die zwaar getroffenen’.
1954
“Dit jaar zal zeker een heel bijzonder en rijk gezegend jaar voor ons worden, omdat het Mariale jaar is. Door Maria’ s machtige voorspraak hopen we veel bijzondere genaden en gunsten van Haar Goddelijken Zoon te ontvangen. Wij als Zusters van O.L. Vrouw willen ons best doen om ’t hele jaar door onze lieve Hemelse patrones- de Onbevlekte Maagd en Moeder Maria heel bijzonder te vereeren en Haar deugden na te volgen”.
1955
Acht geprofeste zusters: Overste, zorg voor de gasten van de 1e etage, naaischool, was en tuin, kleuterschool, wijkverpleging, voor de gasten 2e en 3e etage, keuken en kelder. De 3 meisjes: Annie van Enckevoirt, Nellie van Kol, Sybilla Verstappen. In het pension verbleven 10 mannelijke en 8 vrouwelijke gasten. We lezen dat een van de zusters naar Helmond gaat om een kolenfornuisje en wringer te kopen. “Jammergenoeg konden we niet slagen want in de huidige moderne tijd worden maar heel zelden meer zulke fornuizen gekocht- alles kookt electrisch of op gas”. De laatste week van maart brachten verschillende boeren ons zoals de laatste jaren een goede kar mest voor onze tuin. Ze wilden hier volstrekt niets voor hebben, alleen een extra gebedje van de Zusters en een sigaartje en hun kindertjes die op de Fröbelschool zijn een prentje. De week voor Pasen komen ze weer aandragen met eitjes. Ja wij ondervinden hier zeer veel goeds van de brave Milheezer mensen. Een van de zusters, Maria Celinia werd overgeplaatst naar het Provinciaalhuis. Ze mocht gaan studeren voor de Fröbelakte. Een inwonend echtpaar viert in huis hun gouden bruiloftsfeest. Bij ’t begin van de maand november begonnen de boeren al met slachten en dan krijgen de zusters van verschillende mensen een stuk vlees, dat natuurlijk heel welkom is. In de aspergestijd brachten ze ons veel asperges, enkele weken daarna witte kool, rode kool, wortelen, appels, stro voor de varkens en verschillende boeren brachten een grote kar mest voor de tuin.
1956
De zusters konden niets anders zeggen als “Grote God wij loven U- wij prijzen U en danken U voor de ontelbare weldaden van U ontvangen””.
Op 9 jan. werd de 2e kleuterklas geopend. Als kleuterleidster werd aangesteld een pas geslaagde juffrouw Hanneke van Kasteren. Beide klassen waren de eerste de beste dag al goed gevuld. 24 juni werd onze grot in de tuin ingezegend en de beelden- Maria en Bernadette- een geschenk van 9 jonge mannen hier in Milheeze. Deze stelden er een grote eer in dit te mogen doen op de 1e plaats als bewijs dat ze hun Hemelse Moeder zeer vereerden en op de 2e plaats om hun gezamenlijke genegenheid te tonen tov de zusters. Pater rector van Christus Koning verrichte de plechtigheid hiermede verbonden. Hiermee werd een stille wens reeds jaren voorheen geuit nu in vervulling gegaan, nl een Lourdes- grot in onze tuin! En ieder jaar op 11 febr. , op het feest van de verschijning van OLVrouw van Lourdes aan Bernadette stond Maria als in een zee van licht van kaarsjes van de vele kinderen en volwassenen die kwamen bidden bij de grot.
1957
In augustus van dit jaar vierde wijkzuster Maria Liesbertha haar zilveren professiefeest. Voor deze gelegenheid kreeg zij van het bestuur van het Witgele kruis een “splinternieuwe mooie solex met leren grote tas” aangeboden. Bovendien een nieuwe mantel en van de gasten een stevige paraplu die tegen weer en wind bestand was.
In diezelfde maand werd een begin gemaakt met het opknappen van de armzalige speelplaats van de kleuterschool. Er kwam een zandbak, bankjes om te gaan zitten, kleurige omheining en siergaas.
1958
Op gezette tijden gaan enkele zusters naar het provinciaalhuis of Auxiliatrix om op retraite te gaan, om enige tijd tot rust te komen. Sommigen gaan naar elders om daar een bijscholingscursus in hun vakgebied te volgen.
← Terug naar: Milheeze Onze Parochie