Bevrijdingsmonument, 50 Jaar Bevrijding 1945 - 1995
Vrijheid is een relatief begrip
Wereldwijd etnische strijd, burgeroorlogen, fascisme, rassehaat, fundamentalisme, onderdrukking en terreur.
De drie figuren symboliseren;
Vrijheid, democratie en tolerantie.
Vrede, zorg en gerechtigheid.
Geloof, hoop en liefde.
Vrijheid, gelijkheid en broederschap.
Vertrouwen, respect en waardering.
Drie figuren die de massa tonen.
Drie figuren die idealen omhoog houden.
Drie figuren in de verdrukking door structureel geweld.
Drie figuren die een welhaast bovenmenselijke inspanning leveren.
Zij zijn een spiegel voor elkaar, een constante reflectie, een constante dialoog.
Een moment voor een monument
Oorlog en geweld raakt iedereen; niemand kan zich daarvoor verschuilen. De schade is te zichtbaar en te voelbaar. Bij bevrijding blijft het verdriet en de vaste wil dat het vanaf nu anders en beter moet.
Wat ook blijft is het besef dat tallozen voor die kans hun leven hebben gegeven. In dit monument herdenken wij hen in dankbaarheid; om wat zij voor ons gedaan hebben; om wat zij voor ons betekend hebben maar ook omdat de les van het verleden nog steeds actueel is.
Het is onze gezamelijke verantwoordelijkheid alert te blijven en het sluipende proces van discriminatie en ongelijke behandeling een halt toe te roepen. Daardoor leveren wij een bijdrage aan de werkelijke vrede; een vrede, die bestaat uit "vrijheid" en "het recht op leven".
Voor iedereen....
conform de Rechten van de Mens: dat wil zeggen: VOOR ALLE MENSEN...ongeacht ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.
Opdat voorkomen wordt dat in de toekomst -opnieuw- monumenten als het huidige worden opgericht.
H.M.J.M. van Beers, burgemeester
Martien Hendriks
Martien Hendriks vervaardigt zowel vrij werk als werken in opdracht. Als hedendaags werkend beeldend kunstenaar bedient hij zich van een verscheidenheid aan materialen en technieken, alsook van een diversiteit in vormentaal.
De keuze van het materiaal en van de abstracte of figuratieve vormentaal wordt bepaald door het onderwerp dat hij wil verbeelden.
Anders gezegd: materiaal en vormentaal zijn de insrumenten waarmee hij het onderwerp zo krachtig mogelijk tract te visualiseren.
Ruimtelijke verbeelding
(Passages overgenomen uit tekst van de heer Ton Thelen te Gemert)
"De beelden van Martien Hendriks weerspiegelen in hun gevarieerde verschijningsvorm de veelzijdigheid van deze kunstenaar.
Van massaal en massief naar open en licht, van rudimentair naar precies. Zij zijn zowel abstract als figuratief en getuigen van een perfecte vormbeheersing.
Opvallend is in al zijn beelden de aanwezigheid van een sterk concentratiepunt, van waaruit de beweging en expressie zijn opgebouwd."
"Zijn beelden, massief of licht, zijn puur, zonder zich in de reproductie van het vakmanschap te verliezen. Een groot vakmanschap in het gebruik van materialen is onmiskenbaar. Het is in dit vakmanschap proberen en opnieuw proberen waarin de ware kunst geboren wordt op het steeds onvoorspelbare moment van aanraking met de authentieke realiteit, die hij in zijn beelden tot uitdrukking brengt, zonder deze geheel tot zijn realiteit te maken"
Martien Hendriks (1949) heeft zijn opleiding gevolgd aan de Akademie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven, afdeling vrije beeldende vormgeving.
Martien Hendriks is vrijgevestigd beelden kunstenaar onder de bedrijfsnaam "Ruimtelijke Verbeelding", op het adres Binderseind 3, 5421 CG Gemert.