1930 - 1939
“De Kroniek van Driek”
Bakel en Milheeze 1930-1939
Bakel 1934.
Gemeentearchief Helmond,
Dagblad "De Zuid Willemsvaart",
d.d. Dinsdag 09-01-1934.
BAKEL.
Loop der bevolking over 1933 vastgesteld bevolkingcijfer.
Op 31 December 1932.
1736 Mannen 1658 Vrouwen Totaal 3304
Vermeerderd in 1933 door
geboorte in de gemeente 60 54 114
door elders geb. kinderen 1 1 2
door vestiging 142 82 224
Vermeerdering 203 136 339
Verminderd in 1933 door
overlijden in de gemeente 11 21 32
door elders overleden 4 1 5
door vertrek 137 93 230
Vermindering 152 115 267
Toename 51 21 72
Aantal inwoners op
31 December 1933 1787 1589 3376
Gedurende het jaar 1933 werden 15 huwelijken gesloten.
In het overlijdens register komen voor 7 akten betreffende levenloos aangegeven kinderen.
Gemeentearchief Helmond, Dagblad "De Zuid Willemsvaart",
d.d. January 1934.
Burgelijke stand BAKEL over de maand December 1933.
Geboren:
MARTINUS W. zoon van J.W.van de WEIJER en GERARDA van de LAAR.
WILHELMUS zoon van CORNELIS SIGMANS en JOHANNA M. CROOIJMANS.
PETRONELLA dochter van GERARDUS NOOIJEN en JOSINA JANSSEN.
MARIA dochter van JOHANNES TH. v.d. BROEK en MARTINA MARTENS.
JOSINA H. dtr. van JOHANNES BERKERS en JOHANNA W. v.d. WEIJER.
JOHANNES M. zoon van ANTONIUS BANKERS en MARTHA van der STEEN.
CORNELIS TH. zoon van THOMAS ROVERS en P.H. van den BROEK.
PETRONELLA K.M. dochter van JOHANNES P. BRAKS en GERARDA M. VERSTRATEN.
JOSEPHUS F.M. zoon van JACOBUS LEENDERS en WILHELMINA van BOMMEL.
Overleden:
MARIA van den HEUVEL oud 71 jaar, wed. CORNELIS H. RAYMAKERS.
MARTHA van der STEEN oud 45 jaar, echtgenoote van ANTONIUS BANKERS.
Zuid Willemsvaart Vrijdag 12 Januari 1934.
Bakel.
Varkensfokvereniging;
Alhier is opgericht een varkensfokvereniging als onderafdeling van den N.C.B.. De Statuten werden goed gekeurd. Er gaven zich 36 leden op. Als bestuursleden werden gekozen: G. van ANSEM, M. van LIEROP en M. SMITS, resp. als voorzitter, secretaris en penningmeester.
Nieuwe leerkracht.
Alhier is aan de Zustersschool benoemd de Eerw.Zuster DOROTHEA uit OIRSCHOT, terwijl de Eerw.Zuster ALPHONSA werd overgeplaatst naar SOMEREN.
Fanfare "MUSIS SACRUM".
Voor de a.s. muziekfeesten van onze Fanfare werd als eere-comité gekozen: de Edelachtbare heer Burgemeester, de Z.E. heer Pastoor en de heeren SCHRAM en VERBRUGGEN.
Het uitvoerende comité hield zijn eerste vergadering in 't zaaltje van v.d. POEL, in samenwerking met 't bestuur der Fanfare. Als voorzitter werd gekozen de heer W. de VRIES, als secretaris de heer W. de NATRIS en als penningmeester de heer M. MANDERS. Defenitief werd besloten op het terrein van den heer VELDPAUS de feesten te doen plaatshebben. Verder zal 't comité in samenwerking met het bestuur der Fanfare alle zaken af handelen. 't Gezamenlijke aantal uitvoerende leden bestaat dus uit 13 personen.
20 en 21 Mei a.s. zullen de festiviteiten plaats hebben.
De Zuidwillemsvaart 16 Januari 1934.
BAKEL.
Zilveren bruiloft.
Gisteren vierde het echtpaar M. de HAAN - RAAYMAKERS zijn zilveren bruiloft, bij welke gelegenheid onze Fanfare "MUSIS SACRUM" een serenade bracht.
Teerdag.
De Handboogschutterij "NEERLANDIA" viert vandaag haar jaarlijkse teerdag.
"Dikoor"
Alhier is onder de schoolkinderen een gevaarlijke besmettelijke ziekte uitgebroken, het z.g. dikoor. Op de jongensschool is al een twintigtal ziek.
Bakel 1938.
De Zuidwillemsvaart, Dinsdag 11 Januari 1938.
BAKEL.
- Brutale rijwieldiefstal.
Zondag werden alhier door tot nog toe onbekend gebleven personen drie rijwielen, staande in een bergplaats achter de woning van den heer A., weggenomen. Maandagmorgen werd een der rijwielen door een persoon langs den weg Helmond Bakel in een sloot, aangetroffen.
Bron en data idem.
MILHEEZE.
- Uitvoering.
Zaterdag en Zondagavond werd alhier in de café van den heer F.M. Rongen, door de zangvereeninging "Vertrouwen" een uitvoering gegeven, die bestond uit eenige zangnummers met opvoering door de leden van genoemde zangvereeniging van een revue, genaamd "Lach door het Leven", bewerkt door van den Berg.
De nummers uitgevoerd onder leiding van den heer van Baars uit Deurne en ook vooral de onderscheidelijke deelen van de reveu vielen zeer in den smaak van het talrij opgekomen publiek, zoowel uit Milheeze als uit diverse omliggende plaatsen.
De rol van conferencier werd door de regisseur op zeer verdienstelijke wijze vertolkt, terwijl de hoofdrollen van de verschillende deelen der revue eveneens goed werden gespeeld. Vooral de kluchten "Bij de soldaten" en "Het geheim" oogsten veel applaus.
Als slot werd een vierstemmig afscheidslied gezongen, waarvan de muziek door 'n dorpsgenoot was gemaakt.
Aan alles was te zien, dat door zangers en spelers hard was gewerkt en veel tijd aan het studeeren der rollen was besteed. De nog zeer jonge vereeniging kan dan ook op een zeer goed geslaagde uitvoering terugzien.
De Zuidwillemsvaart, Donderdag 13 Januari 1938.
BAKEL.
- Vergadering Boerenbond.
Dinsdagavond hield de afdeeling Bakel van den Noord-Brabantsche Christelijken Boerenbond in het R.K. Parochiehuis de algemeene jaarvergadering.
De Voorzitter opende de vergadering en heette allen welkom, in het bijzonder de heer Swinkels, Directeur van het Gemeenteslachthuis Helmond, burgemeester W. Wijtvliet en den Geestelijken Adviseur. Een speciaal woord van welkom richtte hij tot den heer Onrust, Ambtenaar van den Plantenziektenkundigen Dienst te Oudenbosch, die op de bijeenkomst een uiteenzetting zou geven over den afgeloopen zomer te Bakel aangetroffen schadelijke insect.
Alvorens tot het houden van een uiteenzetting door den heer Onrust over te gaan, hield de heer Swinkels een beschouwing over de maandelijksche veemarkten, die in Helmond worden gehouden.
Zooals bekend, aldus spreker, wordt op voornoemde markten den laatsten tijd slechts weinig vee aangevoerd. Hij vraagt of de leden van de Boerenbond het wenschelijk oordeelen een wekelijksche veemarkt te Helmond in te voeren, waarop alle aanwezigen hun instemming betuigen.
Hierna werd het woord verleend aan de heer Onrust, die allereerst eenige belangrijke mededeelingen deed, omtrent zijn ervaringen ten opzichte van de voor de aardappelcultuur zoo gevaarlijke coloradocever en spoort de aanwezigen aan al het mogelijke te doen om bij het vinden van den kever zelf de noodige maatregelen te nemen om het insect onschadelijk te maken.
In het voorjaar 1938 zullen de onschadelijkmaking van het insect op de aardappelvelden waarop de kever alhier werd aangetroffen, worden voortgezet, en de terreinen machinaal met een uitroeiingsmiddel worden bespoten.
Te dien einde zal de Boerenbond haar medewerking verleenen en eenige personen zullen worden aangezocht om bijde onschadelijkmaking werkzaam te zijn. Hiervoor zullen worden aangezocht de leden van de Jonge Boerenstand.
Na nog eenige mededeelingen te hebben gedaan omtrent de levenswijze en de herkenning van de kever sloot spreker zijn uiteenzetting.
Dagblad “De Zuidwillemsvaart”, d.d. 18 Januari 1938.
Het vijftig jarig bestaan van het klooster te BAKEL.
Een historische herdenking.
Ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van het klooster der Eerwaarde zusters Franciscanessen alhier op Maandag 17 Januari 1938, werd in de parochiekerk van St. Willibrordus een plechtige H. Mis van dankzegging opgedragen.
Na afloop werd in de gymnastieklokaal der bewaarschool een bijeenkomst en receptie gehouden, teneinde het jubileum op feestelijke wijze te gedenken.
In de prachtige met guirlandes en bloemen versierde zaal hadden de Zusters alsmede het geheele kerkbestuur der parochie en burgemeester WIJTVLIET plaats genomen, terwijl diverse notabelen uit de gemeente, alsmede de heer P. COENEN, Inspecteur van het Lager Onderwijs te HELMOND de bijeenkomst bijwoonden.
Ook de leerlingen van de R.K. Lagere Meisjesschool waren in de zaal aanwezig. Na de opening van de bijeenkomst werd door de kinderen een welkomstlied gezongen.
De uitstekende leiding van de zusters bij het zangonderwijs kwam tot uiting vooral bij het hierna gezongen feestlied door genoemde leerlingen. De beide liedjes, alsmede de declamatie van een vers oogstte veel applaus.
De Burgemeester aan ’t woord.
Hierna sprak burgemeester W. WIJTVLIET de jubileerende zusters ongeveer als volgt toe:
Eerw. Moeder en Zusters van BAKEL.
De duidelijke taal die uit den gevel van uw huis spreekt, mocht toch niet worden misverstaan en toen de pastoor van BAKEL er met Nieuwjaar op attendeerde, meenden wij dat uw gouden feest alhier niet onopgemerkt mocht voorbijgaan. De dankbaarheid jegens het werk der zusters is in BAKEL gelukkig nog wel zóó groot, dat een feestelijke herdenking hier zeker op zijn plaats is.
Vandaag is het dan vijftig jaar geleden, dat de dochters van St. Franciscus haar werk in BAKEL zijn begonnen. Bescheiden aangevangen is uw werk uitgedijd en thans staat onder uwe leiding alhier een vierklassige Bijzondere Lagere School voor meisjes en hebt gij in deze parochie een bloeiende Bewaarschool en zijt gij u gaan wijden aan de verzorging van ouden van dagen.
Ongetwijfeld zijn de moeilijkheden u niet gespaard gebleven maar Gods zegen heeft toch op zichtbare wijze gerust op uw werk en daarom is het goed even stil te staan bij dezen mijlpaal, nu gij uw gouden bestaansfeest viert en uw werk van vijftig jaren kunt overzien.
Ik weet dat uwe bescheidenheid overeenstemmend met den geest van uwe congregatie niet wil, dat hier de loftrompet word geblazen en daarom zal ik niet in bijzonderheden treden over uwe arbeid in ons midden en over de waardering daarvan, maar wij zijn reeds tevreden nu ons op deze receptie de gelegenheid wordt gegeven aan onze gevoelens van dankbaarheid, waardering en hoogachting uiting te geven.
De dankbaarheid op de eerste plaats van zoovele die bij u hun opvoeding en ontwikkeling hebben genoten, de dankbaarheid ook van zoovele ouders van leerplichtige kinderen, van kleuters der bewaarschool, alwaar door uwe zusters aan hen de eerste levenslessen worden bijgebracht, de dankbaarheid niet in het minst van onze ouden van dagen, die de dagelijksche zorgen der zusters aan den lijve ondervinden en onbezorgd in uw gesticht de laatste levensdagen slijten.
Wij feliciteren u, eerw. Moeder en zusters met uw gouden jubileum en danken u voor al het goede, dat door u hier werd verricht. Als hoofd dezer gemeente zeg ik u dank voor het maatschappelijk werk door u verricht.
De parochianen van BAKEL hebben God bedankt dat Hij hen door zijn Geestelijkheid vóór vijftig jaren goede zusters heeft gegeven en zij hebben tevens gevraagd dat de zusters in BAKEL haar vruchtbaar werk tot in lengte van dagen mogen voortzetten.
Hierna biedt spreker in een gesloten couvert het cadeau aan door de parochianen, van BAKEL bijeengebracht, in de hoop dat de zusters hiervoor een sieraad voor hare kapel kunnen koopen. In dit verband dankt hij de zelatricen van de Voortplanting des Geloofs, die weer en wind van het ongunstig jaargetijde trotserend in enkele dagen dit bedrag hebben bijeengebracht..
Tevens biedt hij de gelukwensen namens de fanfare Musis Sacrum en het St. Willibrordusgilde, die bereids waren aangetreden om een serenade te brengen.
Tenslotte dankt hij de dames onderwijzeressen, die op deze receptie het muzikale gedeelte zoo prachtig hebben verzorgd. Hij eindigt met den wensch dat de stoffelijke blijk van belangstelling er toe moge bijdragen dat de zusters aan dezen dag steeds aangename herinneringen zullen bewaren en dat daardoor den band tusschen de zusters en de inwoners van BAKEL nog nauwer moge voeren en Gods zegen op haar arbeid moge blijven rusten.
Hoewel de officieele receptie nog niet was aangevangen, kwamen toch reeds vele belangstellenden, w.o. Dr. H. WIEGERSMA, arts te DEURNE e.a. om de zusters hunne gelukwenschen over te brengen.
Inspecteur COENEN.
Vervolgens werd nog het woord gevoerd door den heer P. COENEN, Inspecteur van het Lager Onderwijs te HELMOND, die de Eerw. Overste en de Zusters op de eerste plaats feliciteerde met haar gouden jubileum, terwijl hij uit hoofde van zijn functie een enkel woord van dank richtte tot de Eerw. Zusters-onderwijzeressen.
Allereerst wil spreker een woord van dank brengen aan de zusters, die in de afgeloopen jaren werkzaam zijn geweest als onderwijzeressen aan de R.K. Bijz. Lagere Meisjesschool te BAKEL en voor wat zij in die jaren voor den goeden gang van het onderwijs hebben tot stand weten te brengen. Mede brengt hij een woord van dank aan de leeken-onderwijzeressen die belast zijn met het bewaarschoolonderwijs.
Aan de Overste der Zusters wil hij hiervoor bijzonderen dank brengen; doch ook een speciaal woord van dank moet worden gebracht aan de Overste der Congregatie der zusters Franciscanessen te OIRSCHOT, die zulke goede en bekwame onderwijzeressen naar BAKEL heeft gezonden.
Het is nl. bekend, aldus spreker, en hij prees daarom de zusterschool van BAKEL, en stelde het ook op prijs dit in ’t publiek te kunnen zeggen, dat de Meisjesschool van BAKEL en ook de bewaarschool tot de zeer goede in zijne inspectie genoemd moest worden. Waar vindt men zulk een goede zang? Hij wil verder niet in bijzonderheden treden doch moet bekennen dat het onderwijs aan de Zusterschool in alle opzichten uitstekend genoemd mag worden.
Er waren steeds goede religieuse-onderwijzeressen aan de school verbonden, waaronder ook genoemd moet worden de twee dames-onderwijzeressen, en spreker hoopt dat deze aan de school verbonden zullen blijven tot groei en bloei van de Bakelsche jeugd.
Hij hoopt dat zijn welgemeende uitingen er niet toe zullen strekken, dat de Eerw. Overste uit OIRSCHOT hierin aanleiding zou vinden de goede leerkrachten aan de school verbonden, naar elders over te plaatsen, doch dat zij alle ten behoeve van het onderwijs nog lange jaren aan de school verbonden mogen blijven.
Pastoor Van ZEELAND.
Hierna werd nog het woord gevoerd door den Z.E.Heer F. van ZEELAND, Pastoor der parochie, die meende na het gesprokene door beide vorige sprekers kort te kunnen zijn. Hij bedankte alle aanwezigen voor hunne blijken van belangstelling en bracht namens het hoofd, de Eerw. Overste, een hartelijk woord van dank aan alle die tot het feestelijk jubileum hadden bijgedragen.
Hierna werd de zeer druk bezochte receptie nog eenigen tijd voortgezet.
Na afloop kwamen de fanfare Musis Sacrum en het Schuttersgilde St. Willibrordus de jubilerende zusters eene serenade brengen, waarna de uiterlijke feestviering werd beeindigd.
De Zuidwillemsvaart, Donderdag 20 Januari 1938.
BAKEL
- Jaarvergadering Wit-Gele Kruis.
Voor de jaarvergadering van het Wit-Gele Kruis te BAKEL welke Dinsdagavond in het R.K. Parochiehuis werd gehouden, bestond groote belangstelling, zulks in verband met de afscheiding van MILHEEZE, dat per 1 Jan. l.l. zelfstandig een Wit-Gele Kruis heeft opgericht.
Bij ontstentenis van den voorzitter stond de vergadering onder de leiding van den gesstelijk adviseur, kapelaan CHR. VERHOEVEN, die allen een hartelijk welkom toeriep en een uiteenzetting gaf van den stand van zaken sinds MILHEEZE een zelfstandig Wit-Gele Kruis werd opgericht.
BAKEL verliest daardoor 400 á 500 gld. aan contributie. Men wil trachten dit finantieel nadeel te overbruggen, door de verpleegster noodgedwongen een salariskorting op te leggen en verder door een beroep te doen op het hoofdbestuur van het Wit-Gele Kruis. Dit bestuur is n.l. bereid finantieele hulp te verleenen, althans in de eerste jaren, onder voorwaarde dat getracht wordt in BAKEL meer leden te werven. Door ook bewoners van het gehucht GROOTEL als leden aan te nemen, zal men er eenige tientallen leden bij kunnen krijgen. Het bestuur doet niet graag een voorstel tot contributieverhooging en laat dit dan ook aan de vergadering over.
Uit de vergadering gaan stemmen op om de contribueerende leden in vier klassen te rangschikken en wel van 2, 3, 4 en 5 gulden, dit liever dan de heffing van verhoogde contributie bij eventueele geboorten van F. 2.50 en F. 1.
Dit voorstel wordt onder applaus aangenomen.
De secretaris-penningmeester geeft hierna een uitvoerig verslag van hetgeen in het afgeloopen jaar is verricht en licht een begrooting voor het jaar 1938 toe. Uit het verslag blijkt, dat het totaal aantal leden 324 bedroeg, maar dit aantal in verband met de oprichting van het Wit-Gele Kruis te MILHEEZE aanmerkelijk is gedaald. De totale inkomsten bedroegen
F. 1786.50, de uitgaven F. 1752.56, een batig saldo van F. 33.94.
Het aantal afgelegde huisbezoeken bedroeg 1946, kraambezoeken 848, terwijl op de gehouden spreekuren 773 personen werden geholpen. Het aantal uitgeleende apparaten en verplegingsmiddelen bedroeg 113.
Hierna werden de aftredende bestuursleden J.M. GOOSSENS, H.W. van der ASDONK en M. van den HEUVEL herkozen, terwijl J. SWINKELS van het gehucht ROESSEL als zoodanig gekozen werd. De Burgemeester werd tot voorzitter herbenoemd.
De geestelijk adviseur sprak hierna een algemeen dankwoord ook tot zuster M. de LEIJER, die haar werk reeds meer dan 4 jaren tot volle tevredenheid van het bestuur en leden heeft verricht.
De Zuidwillemsvaart, Vrijdag 21 Januari 1938.
BAKEL
_ Schuttersfeesten St. Willibrordusgilde.
Gisterenavond hield de samengestelde commissie in het café J.M. van TIEL alhier eene vergadering, om te komen tot de feestviering van het 650-jarige bestaan van het schuttersgilde St. Willibrordus. De bestuursfinctie van de gevormde commissie werden als volgt verdeeld: H. MARTENS, voorzitter; J. CORNELISSEN secr.; J.J. MANDERS penningmeester en M. de HAAN en P.J. SWINKELS leden, terwijl W. WIJTVLIET burgemeester als eere-voorzitter werd aangewezen.
Ter gelegenheid van genoemd jubileum zal op de beide Pinksterdagen, 5 en 6 Juni a.s. een groot schuttersfeest worden georganiseerd, waaraan de meeste schuttersgilden in de omgeving zullen deelnemen. De terreinen waar de wedstrijden zullen worden gehouden zijn thans reeds gereserveerd, terwijl tevens gelegenheid zal worden gegeven tot het plaatsen van kramerijen en dergelijke voor verfrisschinge en ververschingen van het publiek.
De opening van de feesten zal plaats hebben op den eersten Pinksterdag met een concert te geven door de fanfare MUSIS SACRUM terwijl de schutterswedstrijden zullen worden gehouden uitsluitend op den tweeden Pinksterdag.
Na afloop van de wedstrijden zal des avonds een groot sluitinsconcert worden uitgevoerd door een harmonie uit de omgeving, die nog zal worden aangezocht.
De Zuidwillemsvaart, Maandag 14 Februari 1938.
Stadsnieuws.
Doodelijk motorongeluk op den Bakelscheweg.
Een korporaal der Politietroepen uit HAPS verongelukt.
Vrijdagavond te omstreeks 10.45 uur heeft op den Bakelschen weg onder de gemeente BAKEL, nabij "DENNENLUCHT" een motorongeluk plaats gehad, dat aan den 25-jarigen korporaal der Politietroepen J. EMAN, die te HAPS gestationeerd was en eertijds aan de Helmondsche troep verbonden was, het leven heeft gekost.
EMAN keerde op genoemd tijdstip uit onze stad, waar z'n verloofde, woont, naar de kazerne te HAPS terug.
In den bocht nabij café "DENNENLUCHT" is hij met zijn motorrijwiel door onverklaarbare oorzaak tegen een boom gebotst.
De korporaal werd na de botsing gevonden door een voorbijganger, die gesteun hoorde. IJlings werd mediche hulp ontboden en de Marechaussee op de hoogte gebracht. Dr. ROOD, die weldra aanwezig was, constateerde een zware hersenschudding en deed het slachtoffer naar het St. Antonius Gasthuis overbrengen.
Sergeant-Majoor v. DESSEL, van de Helmondsche Politietroepen, stelde de familie van het slachtoffer te DEN HAAG van het ongeval in kennis, waarop deze reeds Zaterdagmorgen te HELMOND arriveerde.
Na nog eenige malen korten tijd bij kennis te zijn geweest en nadat hem geestelijke bijstand was verleend is de heer EMAN Zondagmorgen te 7 uur overleden.
Zijn begrafenis zal Woensdag a.s. te DEN HAAG plaats hebben, waarheen het lijk morgen zal worden vervoerd.
Zooals gezegd is de oorzaak van het ongeluk onbekend. Mogelijk heeft EMAN de flauwe bocht te laat bemerkt of haperde er iets aan het stuur van zijn motorrijwiel.
Uit het direct na het ongeval door de Marechaussee ingestelde onderzoek is evenwel niets positiefs komen vaststaan.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" van Zaterdag 19 Februari 1938.
Boerderij afgebrand te MILHEEZE.
Gistermiddag brak door nog onbekende oorzaak brand uit in de boerderij op het gehucht "DE HAAG" te MILHEEZE, bewoond door den Landbouwer A. van de LAAR. De plaatselijke brandweer alsmede de gem. politie waren spoedig op de plaats des onheils aanwezig, en aanstonds kon met een straal op de handbrandspuit de snel aanwakkerende vuurmassa worden aangetast. De brandweer kon echter met de spuit weinig uitzetten tegen de hoogopslaande vlammen van de gedeeltelijk met riet gedekte boerderij. Aangezien er slechts zeer weinig water in de omgeving aanwezig was, vatte ook spoedig het woonhuis vlam. Van de inboedel kon niets worden gered, terwijl een op stal staande koe een prooi der vlammen werd.
De inmiddels gewaarschuwde brandweer van BAKEL kwam spoedig ter assistentie met de motorspuit, die met twee stralen het blusschingswerk voortzette.
Van de boerderij, noch van de zich daarin bevindende goederen, kon iets worden gered, zoodat slechts een puinhoop overbleef.
De schade wordt grootendeels door verzekering gedekt.
De gemeente-politie heeft de zaak in onderzoek.
Ongeval.
Tijdens den brand kwam een der bewoners van de boerderij, zekere M. van de LAAR, vanwege den geweldigen rook, die opsteeg, in botsing met zijn broer KAREL, die een bijltje in zijn hand had. De botsing was zoo hevig, dat M. van de LAAR een hevig bloedende snijwonde aan zijn hand opliep, zoodat hij zich aanstonds onder geneeskundige behandeling moest stellen.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" van Zaterdag 26 Feburari 1938.
Twee Helmondsche kolendieven.
Op terugweg van MORTEL te BAKEL gearresteerd.
Men meldt ons uit MORTEL (GEMERT):
Gisteravond half 8 zagen twee Mortelsche inwoners, dat een tweetal mannen met zakken kolen op de fiets uit de gang bij de boterfabriek kwamen, hetgeen hun verdacht voorkwam. Direct werd een der arbeiders der boterfabriek gewaarschuwd, die onmiddelijk telefonisch den burgemeester van BAKEL en de politie uit HELMOND in kennis stelde.
Intusschen waren de dieven in de richting BAKEL vertrokken. De nieuwsgierigheid van de twee Mortelsche inwoners, det 't feit geconstateerd hadden, was zoodanig opgewekt, dat ze ook een fiets namen en de twee dieven achterna gingen.
Tot bijna in HELMOND werden ze gevolgd, waar de kolendieven echter door de politie uit BAKEL werden aangehouden. Ze werden meet terug genomen naar het raadhuis te BAKEL en aldaar in arrest gesteld.
Beide gearresteerden woonden te HELMOND.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" van Zaterdag 26 Feburari 1938.
Benoeming.
Wegens ziekte van de heer W.M. de VRIES, hoofd der school aan de R.K. Bijzondere Jongensschoo alhier, is benoemd tot tijdelijke plaatsvervangster Mej. ANNY M.A. NELISSEN, alhier.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" van Zaterdag 26 Feburari 1938.
Uit de Provincie.
Hartstochten langs 't lijntje.
BAKEL voetbalde tegen GEMERT. En dan weet u het al wel zoo ongeveer. Want voetbalelftallen zijn nu eenmaal steeds vergezeld van supporters en een "goed" supporter is een man, die zijn club wil zien winnen. Hoe dan ook, wint zijn club niet, dan komen de hartstochten boven. En komen die boven dan gebeuren er dingen, die achteraf betreurd worden. Hier hebt u dus den logischen gang van zaken "in a nutshell".
Om het slachtoffer, een speler van BAKEL met buitenlandsch accent, nog even aan het woord te laten:
"Iek werd geschopt, iek weet niet wie dat gedaan heeft, Iek raakte onklaar."
Het was een toeschouwer die geschopt had, een supporter.
"Waarin schopte hij", vroeg de politierechter.
"Was kein grond voor da. Omdat wij gewonnen hadden, denk iek."
"Aha", zei Mr. v.d. HÖVELL begrijpend, "en dat mocht natuurlijk niet."
Het slachtoffer was in zoo hooge mate onklaar geraakt, dat het vijf dagen niet had kunnen werken.
De Officier vroeg f. 15 of 15 d. en f. 15 schadevergoeding.
Aldus krijgt de supporter gelegenheid duidelijk te bewijzen, dat hij veel voor zijn club over heeft.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" van Dinsdag 15 Maart 1938.
MILHEEZE.
- Ongeval. - Zondagmiddag had alhier in de Milheesche straat een ernstig ongeluk plaats. Een dochtertje van landbouwer van de WETERING uit ELSENDORP, dat alhier bij haar familie op bezoek was, was met eenige vriendinnetjes aan het fietsen. Plotseling kwam het kind, dat achterop een fiets was gezeten noodlottig te vallen, dat het bewusteloos op den grond bleef liggen. Omwonenden namen 't op en brachten het de dichtstbijzijnde woning van v.d. ELZEN binnen. Daar het ongeval zich nogal ernstig liet aanzien, werd dokter VERBEEK uit GEMERT gewaarschuwd, die spoedig ter plaatse verscheen, Hij constateerde een hersenschudding en achtte elke overbrenging uitgesloten, zoodat het kind voorlopig bij de familie v.d. ELZEN zou moeten blijven.
- Ingebruikneming nieuwe bewaarschool. - Gistermorgen werd de nieuwe bewaarschool, staande aan het nieuwe zusterklooster, in gebruik genomen. Des morgens trokken de bewaarschoolkinderen met vlaggen en wimpels in feestoptocht van het oude naar het nieuwe gebouw, waar zij werden ontvangen door de Eerw. Moeder Overste. Vele ouders der kinderen waren bij de ingebruikneming aanwezig. Het nieuwe gebouw werd door den ZeerEerw. heer pastoor SIMONIS ingewijd.
Bisschoppelijk Archief van Den Bosch, inv.nr. 1938, no. 1067.
BAKEL, den 28 Maart 1938.
Aan
Zijne Excellentie Mgr. A.F.Diepen
Bisschop
van 's Hertogenbosch.
Excellentie
Hierbij neem ik de vrijheid om Uwe Excellentie beleefd te komen vragen, of het geoorloofd is, dat ik mijn kinderen met kniekousen naar de bewaarschool, alhier laat gaan.
Twee mijner dochters bezoeken momenteel de bewaarschool te BAKEL en dagelijks moeten hare kousen worden gemaakt, omdat ze iederen dag op de knieen stuk zijn.
Het zal Uwer Excellentie bekend zijn, dat het tegenwoordig toch al niet gemakkelijk is een dienstbode te houden en daarom zou het voor mijn vrouw een zorg minder zijn, wanneer Uwe Excellentie zoudt willen toestaan, dat mijn kinderen met kniekousen op de bewaarschool mogen komen.
Ik dank Uwe Excellentie reeds bij voorbaat en teeken
Uwer Excellentie dw.dr. in Xo
WIJTVLIET
Burgemeester van BAKEL C.A.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" van Donderdag 14 April 1938.
Rechtbank ROERMOND.
Zitting van den Politierechter.
Woensdag 13 April.
M.C. 19 j, landbouwer te BAKEL, verdacht van mishandeling van Th. van de LAAR te MILHEEZE; eisch en vonnis ontslag van rechtsvervolging.
Th. v.d. L, 19 j., landbouwer te BAKEL; mishandeling van M. Cornelissen te MILHEEZE; eisch en vonnis f. 10 of 10 d.h.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" van Zaterdag 16 April 1938.
Voor den Roermondschen Politierechter.
---o---
Moeder en zoon uit BAKEL.
Heelemaal uit BAKEL was hij gekomen om voor den Roermondschen politierechter terecht te staan wegens mishandeling, en eindelijk gearriveerd aan zijn doel, te weten het bankje voor de groene tafel, zwaaide hij met een tweetal papieren in de lucht, vertelt de Limb. Koerier.
"Wat moet dat?", vroeg de Officier verwonderd.
"Schadevergoeding", antwoordde deze verdachte bondig en heel niet uit het veld gelagen.
Na eenig heen en weer praten bleek toen, dat de verdachte, hoewel mishandeld hebbende, tevens mishandeld was, iets wat voor onze begrippen nauwelijks kan uiblijven, tenzij men met een "doetje" te doen heeft. Maar dat was een tweede zaak, zei de officier, en voorlopig zou men zich er dan toch maar eerst eens mee bezig houden, hoe hij mishandeld hàd.
Dàt hij mishandel had bleek overduidelijk. Het gewone rijtje getuigen vertelde de gewone dingen, alles liep op rolletjes. Toen verscheen plotseling in de nuchtere sfeer van donkere toga's met witte beffen, van effen groen laken en donker geboend eikenhout een Brabantsche poffer. Wit en blank, kunstig doorstikt en uitloopend in breede banen met zijden kwasten, bleek dit bijna historsch geworden pronkstuk gedragen te worden door de moeder van verdachte.
"Ons moeder" was 72 jaar; haar hooge leeftijd had haar nog blozend gezicht waarlijk niet zonder rimpels gelaten, maar de tijd had haar stemorgaan in geenen deele aangetast. Zoo vertelde zij "de heeren" dan ook even, hoe alles in zijn werk was gegaan.
Baten kon het echter niet, noch haar stem noch de feestelijke hoofdtooi bleken in staat den onverbiddelijken loop van het recht te stuiten. Haar zoon kreeg f. 10 of 10 dagen.
Men keerde vervolgens de rollen om, de verdachte werd beschuldiger. En ook moeder moest zoolang in de getuigenkamer.
"Mer neet kwaod waire doa, heur mooder", zei Mr. Rieter vermanend.
"Neeë, neeë", schudde moedertje.
Haar zoon had met zijn tegeneisch geen succes. Wel legde hij een papier over, waaruit bleek, dat men bloedtransfusie op hem had moeten toepassen en dat dokter Wiegersma hem à raison f. 19 gecureerd had; maar uit de getuigenverklaringen kwam zóó oerduidelijk vast te staan, dat hij al deze narigheid enkel en alleen aan zijn eigen onbesuisd optreden te danken had, dat hij ongetroost en zonder schadevergoeding moest heengaan.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Woensdag 11 Mei 1938.
BAKEL.
Ernstig ongeval. Op den Gemertschen weg alhier had Zondagavond een ernstig verkeersongeval plaats. De uit een zijweg komende wielrijder J. v. L. alhier, kwam in botsing met een passeerenden motorrijder de V. uit HANDEL. Deze motorrijder, die direct volgde op een andere, zag den wielrijder niet aan- komen, zoodat hij niet tijdig kon stoppen. De wielrijder werd eveneens in het uitzicht belemmerd. Een botsing was dientengevolge onvermijdelijk. De motorrijder kwam in een sloot langs den weg terecht. De motor werd vrij ernstig beschadigd. De wielrijder bekwam slechts een paar kleine snijwonden, terwijl zijn oor was ingescheurd.
De inmiddels gewaarschuwde geneesheer Dr. WIEGERSMA uit DEURNE was spoedig ter plaatse.
Hij constateerde een sleutelbeenbreuk bij den motorrijder de V. en achtte overbrenging naar het St. Antoniusgasthuis in HELMOND noodzakelijk.
De gemeentepolitie heeft de zaak in onderzoek.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Dinsdag 17 Mei 1938.
Boschbrand te BAKEL.
Zondagavond brak brand uit in de bosschen, eigendom van de gemeente GEMERT, gelegen op de STIPPELBERG onder de gemeente BAKEL. De brand was ontstaan in de circa zes-jarige dennenbosschen aldaar, waarin het vuur een gretig voedsel vond. Er ontstond een geweldige vuurzee en een vijftal H.A. bosch werd een prooi der vlammen.
Een aantal arbeiders van de Nederlandsche Heidemaatschappij waren spoedig op het terrein van de brand aanwezig om met alle bruikbare middelen het vuur te bestrijden.
Ook Burgemeester WIJTVLIET was spoedig op de plaats des onheils.
Met man en macht werd getracht om den geweldigen vuurhaard te blusschen waarin nen na een aanzienlijk complex bosch kon behouden worden.
De schade wordt door verzekering gedekt.
De politie stelt een onderzoek in.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Woensdag 18 Mei 1938.
Dubbel woonhuis te BAKEL afgebrand.
Gistermorgen brak brand uit in een dubbel woonhuis gelegen is het gehucht MOLENAKKERS te BAKEL. Het vuur was ontstaan in een achtervertrek van de woning
bewoond door A. VERBAARSCHOT. Spoedig sloegen de vlammen uit het grootendeels met stroo gedekte dak.
De brandweer was spoedig ter plaatse en met de motorspuit werd het blusschingswerk begonnen.
De bewoner van het aangrenzende perceel lag nog rustig op bed en had niets van het onheil bemerkt. IJlings moest hij uit zijn slaap werden gewekt en zonder
eenige verdere maatregelen te kunnen treffen, moest hij zich op straat begeven om niet in de vlammen om te komen. Ook met de oude vrouw uit de door den brand
aangetaste woning had men aanvankelijk moeite om deze buiten hare woning te brengen.
Beide woningen werden een prooi der vlammen en brandden totaal uit, terwijl van den inboedel slechts een gedeelte kon worden gered.
De brandweer wist echter den brand tot dit dubbele woonhuis te beperken en verdere uitbreiding te voorkomen.
De schade worden gedeeltelijk door verzekering gedekt. De oorzaal van den brand is onbekend.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Woensdag 25 Mei 1938.
Het Gilde viert!
----o----
Gildefeesten te BAKEL op 5 en 6 Juni a.s.
Op Eersten en Tweeden Pinksterdag zullen te BAKEL door het Gilde St. WILLIBRORDUS groote nationale Gildefeesten gegeven worden.
Na de federatieve vereeniging van alle Gilden in onze provincie worden telkenjare in eenige plaatsen van ons gewest groote feesten georganiseerd, waar de sympathieke Gildebroeders bij elkaar komen om in prettige eensgezindheid aan een aloude traditie voortzetting te geven.
Het WILLIBRORDUS-Gilde te BAKEL heeft in 1921 reeds bewezen zoo'n feestelijkheid op uitstekende wijze te kunnen organiseren en wellicht mede in herinnering
hieraan werd door een groot aantal gilden uit wijden omtrek spontane deelname toegezegd.
BAKEL's burgerij zal van haar kant al 't mogelijke doen de kleurig uitgedoschte Gildebroeders waardig te ontvangen.
Ter gelegenheid van de Gildefeesten is 'n programmaboekje verschenen waarin burgemeester WIJTVLIET een opwekkend voorwoord schrijft.
Het programma voor beide dagen is als volgt:
Zondag 5 Juni (1e Pinksterdag: 4 uur n.m. bijeenkomst op het feestterrein. Openingsrede door Burgemeester WIJTVLIET.
- 6 uur n.m.: Groot concert, te geven door Harmonie MUSIS SACRUM, BAKEL, op het feestterrein.
Maandag 6 Juni (2e Pinksterdag): 1 uur n.m. opstellen van de deelnemende gilden bij het gildehuis SJOKE van THIEL, KERKSTRAAT, - Optocht door de verschillende straten van het dorp naar het feestterrein. Deze optocht wordt opgeluisterd door de Harmonie MUSIS SACRUM BAKEL.
Feestrede door Mr. v. RIJCKEVORSEL, Burgemeester van BERLICUM. Hierna aanvang der verschillende wedstrijden.
9.30 uur n.m.: Uitreiking der prijzen op het Feestterrein.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Donderdag 2 Juni 1938.
BAKEL.
- Brand. - Vermoedelijk door het spelen van kinderen met vuur ontstond brand in een houtmijt, staande bij de boerderij van landbouwer van der AA, op den BENTHEM alhier.
Door vereende krachten en bij gunstigen wind kon de boerderij worden behouden.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Donderdag 2 Juni 1938.
MILHEEZE.
- Gunning. - Het bouwen van een boerderij voor rekening van den heer P. v.d. LAAR, alhier, is opgedragen aan P. van HOOF en zonen alhier.
- Collecte. - De inzameling van gelden ter schenking van een cadeau door de parochianen aan hun geestelijken herder, pastoor J. SIMONIS, bij zijn veertigjarig priesterfeest heeft ruim f. 700.-- opgebracht.
Het bedrag zal worden besteed aan het bouwen van landkapel, toegewijd aan de H. Maagd Maria.
Een zeer mooi gelegen terrein, gelegen even buiten het dorp, is door de eigenaar gratis als bouwplaats afgestaan.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Zaterdag 4 Juni 1938.
De schuttersfeesten te BAKEL.
Op den Eersten en Tweeden Pinksterdag zullen te BAKEL vanwege het "St. Willebrordusgilde" aldaar groote schuttersfeesten worden gehouden op het prachtig in de de kom van BAKEL aan den Helmondschen weg gelegen terrein.
Dit terreijn heeft een feestelijk aanzien gekregen en is voorzien van verschillende kramerijen ten vermake van het publiek. Eveneens zijn op het terrein verschillende versnaperingen en verfrisschingen te bekomen.
Op den Eersten Pinksterdag zullen de feestelijkheden worden geopend, waartoe op het feestterrein een bijeenkomst is en waar door burgemeester W. WIJTVLIET, een openingsrede zal worden uitgessproken.
Om 6 uur n.m. z al op het feestterrein een groot concert worden uigevoerd door de Harmonie "MUSIS SACRUM" te BAKEL.
Op den Tweeden Pinksterdag zal met de schuttersfeesten een aanvang worden gemaakt om 1 uur des n.m. door het opstellen van deelnemende gilden bij het gildehuis, café J.M. van TIEL.
Hierna zal een optocht worden gehouden door de verschillende straten, waaraan alle gilden zullen deelnemen, waarna gezamenlijk naar het feestterrein zal worden getrokken. Deze optocht zal worden opgeluisterd door de Harmonie "MUSIS SACRUM".
Om 2.15 uur zal Jhr.Mr. van RYCKEVORSEL, burgemeester van BERLICUM, een feestrede houden op het feestterrein, waana de verschillende wedstrijden zullen aanvangen.
De schietwestrijden zullem met muziek worden opgeluisterd, terwijl des avonds om 9.30 uur op het feestterrein de prijzen zullen worden uitgereikt.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Dinsdag 7 Juni 1938.
40-Jarige priesterjubilea.
Pastoor SIMONIS te MILHEEZE.
Men schrijft ons uit BAKEL.
Zaterdag 4 Juni herdacht de Zeereerwaarde Heer J. SIMONIS, pastoot te MILHEEZE de dag, waarop hij voor veertig jaren het H. Priesterschap mocht ontvangen.
Het was aanvankelijk de bedoeling om geen, althans zeer weinig uiterlijk vertoon te geven aan dit jubilé, doch de parochianen en vooral het schoolpersoneel en de Eerw. Zusters hebben alles in het werk gesteld om hun herder hun aanhankelijkheid te toonen.
Zaterdagmorgen om half acht werd door den jubilaris een H.Mis opgedragen waaronder alle schoolkinderen en het personeel communiceerden.
Om circa half tien werd hij door bruidjes aan de pastorie afgehaald en begeleid naar de bewaarschool, die was ingericht als feestzaal. Hier zouden de kinderen met de pastoor en genoodigden P.J. MANDERS, ?. KUUNDERS, L. SLEEGERS en M. DANIÉLS leden van het Kerkbestuur en burgemeester W. WIJTVLIET, een gezellige bijeenkomst gehouden. Door de kinderen der bewaarschool en de lagere school, naaischool en de misdienaars werden eenige toneelstukjes en zangnummers ten beste gegeven en werden er dansen uitgevoerd. Het programma was zeer goed verzorgd.
Treffend was het oogenblik, toen een der schoolkinderen, JAANTJE van GOG aan den Pastoor een mooi dwergpincertje met passende woorden aanbood, namens het schoolpersoneel. Een goed gekozen cadeau, want de jubilaris is een zeer groot hondenvriend. Het geschenk beviel hem dan ook zeer en hij was er zoo mee vereerd dat hij geen woorden kon vinden om zijn dank uit te spreken.
Na deze hulde werd door P.J. MANDERS uit naam van alle parochianen een toespraak gehouden. Spr. bracht de geschiedenis der parochie, sedert de jubilaris als pastoor werkzaam is naar voren. Hij dankt hem voor het vele goede, dat hij heeft tot stand doen brengen, vooral voor het oprichten van meerdere monumenten van de parochie. Na zijn toespraak overhandigde spreker den jubilaris een enveloppe inhoudende de door de parochianen bijeengebrachte gelden om te komen tot stichting van een Landkapel, toegewijd aan de H. Maagd Maria.
Burgemeester W. WIJTVLIET feliciteerde den jubilaris namens 't Gemeentebestuur.
Tot besluit werd door de jonge dames van de naaischool een lied gezongen, waarna de Pastoor zijn dank betuigde aan iedereen, die aan zijn huldiging hebben medegewerkt. De kinderen werden daarna op zeer royale wijze getracteerd.
Op den eersten Pinksterdag werd door den jubilaris om tien uur een Hoogmis opgedragen uit dankbaarheid. Om circa half tien werd hij door de fanfare St. CECILIA en een vijftiental bruidjes en misdienaars aan de pastorie afgehaald en naar de kerk geleid.
Bij het betreden der kerk werd door het zangkoor gezongen de cantate Tu es Sacerdos in aerternum. De kerk was geheel gevuld en veel vreemdelingen waren naar MILHEEZE gekomen.
De feestpredicatie werd gehouden door Pater DRIESSEN uit GEMERT, die sprak over de verheven waardigheid van het Priesterschap. Hij feliciteerde den jubilaris in ook de parochianen van MILHEEZE.
Na de H.Mis werd de Pastoor wederom door de fanfare en bruidjes naar de pastorie begeleid.
Des namiddags werd gelegenheid gegeven om op de pastorie den jubilaris te feliciteren, waarvan een zeer druk gebruik werd gemaakt.
Om circa 5 uur werden nog door de Fanfare St. CECILIA en het Mannenkoor MILHEEZE onder overreiking van bloemenmanden een serenade gebracht.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Dinsdag 7 Juni 1938.
De Gildefeesten te BAKEL.
Op eersten Pinksterda na de Hoogmis was het St. WILLIBRORDUSGILDE met voltallige feestcommissies en de Burgemeester van BAKEL in het gildehuis, café SJOKE van TIEL, bijeen, waar Dr. WIEGERSMA uit DEURNE, beschermheer van genoemde schut een door hem vervaardigd zilveren schild kwam aanbieden. Om kwart voor twaalf stuift de bekende witte wagen voor en brengt Dr. WIEGERSMA het zware, massief-zilveren schild door hem zelf gesmeed en gegraveerd.
Met recht kan het werkstuk de bewonderding wegdragen van de heele vergadering en het verraadt de vaardige kunst van den maker, maar ook de groote toewijding waarmee dit werk van tientallen uren voor de Bakelsche Schut werd gemaakt. Allen waren het eens, dat het eigenlijk zeer jammer was, dat dit prachtige schild niet in BAKEL kon blijven, maar het was nu eenmaal geschonken voor het mooiste vaandel en daar St. WILLIBRORDUS BAKEL niet mededingt, was er dus geen kans op. Maar gul en spontaan belooft de beschermheer dat hij ook voor "zijn schut" een schild zal maken of, als ze dit liever hebben, een gildebeker, welk laatste aanbod met bijzondere vreugde wordt aanvaard.
In welgekozen woorden dankt de burgemeester voor de altijd terugkeerende blijken v an bijzondere belangstelling en genegenheid, die Dr. WIEGERSMA toont voor het Bakelsche gilde. Nu blijkt alweer, welk een goed hart hij het toedraagt, omdat hij zooveel uren van zijn kostbaren tijd offerde voor het maken van het kunstwerk, waarmee St. WILLIBRORDUS tegenover de andere gilden voor den dag mag komen. Bij voorbaat wordt de dokter ook reeds bedankt voor zijn fraaie belofte.
In zijn wederwoord benadrukt dokter WIEGERSMA hoe hij steeds getracht heeft de psyche van het volk te peilen en te verstaan. Met waardeering voor de vele schoone eigenschappen die hij onder het schijnbaar ruwe volk ziet en naar waarde schat, weet hij met hen om te gaan. Ook dit werk heeft hij weder gaarne volbracht. In zijn omgang van lange jaren bijzonder bij het speuren naar de rijke schatten van volksche kunst, die in het Brabantsche land verspreid en verborgen waren, maar nu in liefdevolle zorg zijn bijeengebracht en veilig gesteld voor het nageslacht, heeft hij het eenvoudige volk leeren achten en hij sluit met een warm "en ik heb het lief."
Om 5 uur moesten de feesten officieel geopend worden door den burgemeester van BAKEL. Tegen den tijd was het weer zoo slecht, dat van een concert op het kiosk in de open lucht moest worden afgezien. De feestcommissie zag zich genoodzaakt van de nood een deugd te maken en liet het concert door de fanfare MUSIS SACRUM in de groote consumptietent aanvangen.
De Burgemeester van BAKEL, die in gezelschap was van den Burgemeester van HELMOND opende het feest met een rede, waarin hij het jubileerende gilde feliciteerde. Hij herinnerde voorts aan de schitterend geslaagde gildefeesten in 1921. Thans zijn de gilden in een bond vereenigd en is het mogelijk gemaakt, om jaarlijksch gewestelijke dagen te houden. Daartoe is het initiatief uitgegaan van Jonkhr. Mr. van RIJCKEVORSEL, burgemeester van BERLICUM en Dr. PANNEKOEK uit GEMERT. Spreker zeide verder, dat aan de organisatie van het feest veel werk is voorafgegaan, waarvoor hij allen, die daaraan hebben meegewerkt dankt. Hij richtte een speciaal woord van dank aan den voorzitter en secretaris der commissie van uitvoering.
Na deze rede werd een aanvang gemaakt met het concert.
Tijdens dit concert sprak de burgemeester van HELMOND een woord van felicitatie tot het oude gilde en zeide o.m., dat dit gilde steeds de roem van BAKEL is geweest. Hij dankte voorts de fanfare van BAKEL, die bij gelegenheid van zijne installatie als burgemeester van HELMOND zoo vele marschen heeft geblazen. Tot slot zeide hij, dat hij is gekomen uit vriendschap voor den burgemeester van BAKEL, aan wiens opleiding hij heeft medegewerkt en die hij als jongste ambtenaar van zijn secretarie destijds ongaarne zag vertrekken, maar dat hij van den anderen kant wist, dat BAKEL aan dzen een burgemeester zou krijgen, die daar volkomen op zijn plaats zou zijn en steeds zijn medeleven zou toonen in hetgeen er in de bevolking omgaat.
De publieke belangstelling was wegens het slechte weer niet groot.
De tweede dag.
Maandag, 2en Pinksterdag werden officieel de groote nationale Gildefeesten, georganiseerd door het Bakelsche gilde ST. WILLIBRORDUS bij zijn 650 jarig bestaan.
Om circa een uur werd voor het gildehuis SJOKE van THIEL in de KERKSTRAAT de optocht opgesteld, waaraan niet minder dan dertien gilden deelnamen. Aan het hoofd marcheerde fanfare MUSIS SACRUM, die den optocht opluisterde door haar vlot gespeelde marschen.
Het was een bonte en zeer mooie optocht.Het geroffel der diep klinkende trommen klonk door all straten van het dorp. De belangstelling voor den optocht was zeer groot.
Na den optocht door de verschillende straten van BAKEL werd naar het feestterrein aan den Helmondchenweg gemarcheerd, waar het inmiddels zeer druk was geworden.
Op het terrein werden de gilden toegesproken door den voorzitter der federatie van schuttersgilden, jkh. Mr. van RIJCKEVORSEL, burgemeester van BERLICUM, die allen een hartelijk welkom toeriep. Spr. gaf verder in zijn rede een overzicht van het ontstaan en de oorspronkelijke taak der gilden. O.m. zeide hij, dat omstreeks het jaar 800 schutterijen werden opgericht door vrije mannen, ter bescherming van hun hofsteden en gezinnen tegen roovers en andere ongewenschte personen. Niet vrije mannen konden nooit als lid worden toegelaten. Deze mochten ook geen wapenen dragen. Het waren dus zelfstandige militaire afdeelingen, die ten tijde van gevaar opkwamen en vochten voor hun eigen bezit. Later had elke aanzienlijke familie of eenige families bij elkaar een gilde.
Veel later is ook in oorlogen gebruik gemaakt van dergelijke gilden, toen schutterijen genoemd. Men kon op de mannen der gilden rekenen.
Spr. deelt verder mede, dat in Nederland (Zuid) nog ruim 400 schuttersgilden zijn. Typisch is vooral het feit, dat van de meeste gilden, die niet meer als zoodanig bestaan, iets is overgebleven.
Spr. eindigde met den wensch, dat dit feest een aangenaam verloop zou hebben en bedankte allen, die tot het organiseren hebben meegewerkt.
Hierna werd door den voorzitter van de feestcommissie een en ander omtrent de diverse wedstrijden aan gildebroeders en publijk medegedeeld, waarna begonnen werd met standaardrijden, vendelzwaaien, trommen en schieten.
De prijzen werden behaald door:
St. Joris, SOMEREN, met schoonste vaandel.
St. Joris, GEMERT, met schoonste standaard.
St. Joris, SOMEREN met oudste vaandel.
St. Joris, SOMEREN met oudste standaard.
St. Margaretha, AARLE-RIXTEL, 1e pr. voor standaardrijden.
St. Antonius, GEMERT, 2e prijs.
St. Joris, GEMERT, 3e pr.
St. Antonuis, DEURNE, schoonste opgetuigd paard.
St. Antonius, BEEK, 1e pr. vendelzwaaien klas A.
St. Joris, DEURNE, 1e pr. klas B.
St. Antonius, BEEK, 2e pr.
St. L. Vrouw, AARLE-RIXTEL, 3e pr.
St. Antonius, DEURNE, 4e pr.
St. Lambertus, SOMEREN, 1e pr. trommen.
St. Antonius, BEEK, 2e pr.
St. Joris, GEMERT, 3e pr.
O.L. Vrouw, AARLE-RIXTEL, 1e pr. tromroffelen.
St. Antonius, DEURNE, 2e pr.
St. Joris, DEURNE, 3e pr.
St. Antonius, BEEK, oudste schild.
St. Antonius, BEEK, oudste papegaai.
St. Antonius, DEURNE, oorspronkelijkste costuum.
St. Servatius, LIESHOUT, schoonste gilde, 1e prijs.
St. Hubertus, LIESSEL, schoonste gilde, 2e pr.
St. Joris, ASTEN, mooiste verzameling schilden.
St. Antonius, GEMERT, meeste Koningsschilden.
Schietwedstrijden: Korps:
1e pr. St. Antonius, DEURNE. 10 pnt. met 1e viertal.
2e pr. St. Joris, ASTEN, 8 pnt. met 2e viertal.
3e pr. St. Joris, ASTEN, 8 pnt. met 1e viertal.
4e pr. St. Joris, SOMEREN, 8 pnt, met 1e viertal.
5e pr. St. Antonius, DEURNE, 7 pnt. met 2e viertal.
J. van DEURZEN, DEURNE, Koningsschild.
Kampioensprijzen:
Van der SCHANS, DEURNE, 1e pr.
H. van DEURSEN, DEURNE, 2e pr.
Extra aanbieding:
St. Antonius, DEURNE, 1e pr, 11 pnt.
St. Antonius, DEURNE, 2e pr. 10 pnt.
St. Servatius, LIESHOUT, 3e pr. 9 pnt.
St. Antonius, DEURNE, 4e pr. 8 pnt.
Extra boom:
J. van DEURSEN, DEURNE, 1e pr.
HARRIE van DEURSEN, DEURNE, 2e pr.
Personeele boom.
MEULENDIJS, LIESHOUT, 1e pr.
H. van DEURSEN, DEURNE 2e pr.
A. MERKELBACH, LIESHOUT 3e pr.
H. KUIJTEN, DEURNE 4e pr.
KNIJNENBURG, LIESHOUT 5e pr.
Na de uitreiking der prijzen werd het feest gesloten door burgemeester WIJTFLIET die op de eerste plaats Jhr, Mr. van RIJKEVORSEL en zijn echtgenoote bedankte voor de groote belangstelling die beiden voor dit feest en BAKEL hebben getoond. Hij sprak de schuttersbroeders aan hun voorzitter in eere te houden. Spreker dankte verder de feestcommissie en de onderscheidene juryleden.
Tot laat in den avond heerschte nog een gezellige drukte in BAKEL.
Dagblad "De Zuidwillemsvaart" Dinsdag 14 Juni 1938.
BAKEL.
Strijd tegen den coloradokever.
Zooals bekend werd vorig jaer alhier op de aardappelvelden van een landbouwer op het gehucht "het Zand" de voor de aardappelcultuur gevaarlijke coloradokever aangetroffen. Om den kever te kunnen uitroeien werden de velden aldaar, met behulp van den R.K. Jongen Boerenstan, onder toezicht van den Plantenziektenkundigen dienst omgespit en gezeefd, welke maatregelen doeltreffend mochten zijn, en waarbij een haard van ongeveer 28 kevers werd onschadelijk gemaakt.
Om tot algeheele uitroeing en onschadelijkmaking te geraken zijn thans op genoemde terreinen vanwege den Plantenziektenkundigen dienst verdere bestrijdingsmaatregelen getroffe. De omgeving van de plaats waar het vorig jaar de coloradokever werd aangetroffen met een oppervlakte van 21 vierkante Kilometer, wordt thans met een vloeistof bespoten, zoodat hierdoor de geheele omgeving onschadelijk zal kunnen worden gemaakt.
Gunning.
Het bouwen van een villa langs den Gemertschen weg, voor rekening van de dames van Helden, alhier, welke wordt gebouwd onder de architectuur van de heeren L. en H. de Vries, architecten uit Helmond, is onderhands opgedragen aan H.M. van Hoof, aannemer alhier.
Jubileum. Op 29 Juni a.s. zal het vijftig jaren geleden zijn, dat de heer Adrianus van de Poel, alhier, lid werd van de fanfare "Musis Sacrum" te Bakel. Hij is dan tevens 45 jaren Directeur dier vereeniging.
Het bestuur der fanfare heeft gemeend dezen dag niet ongemerkt te mogen laten voorbijgaan. Er is een huldigingscomité gevormd uit de inwoners en het ligt in de bedoeling op voornoemden datum van 3 tot 4 uur in café van der Poel een receptie te houden,waarna geconcerteerd zal worden door de plaatselijke fanfare's en zangvereenigingen.
Daar de jubileerende Directeur niet alleen in Bakel, doch ook in de omstreken een goed bekend musicus en een graag geziene figuur is. geniet hij ongetwijfeld sympathie bij vele muziekliefhebbers.
Het bestuur der fanfare heeft dan ook reeds bij verschillende zustervereeningingen stappen gedaan om te komen tot een grootsche hulde.
Vrijdag 24 Juni 1938.
BAKEL
In memoriam MAR. MANDERS.
Dinsdag overleed de heer MARINUS MANDERS. Gedurende 15 jaren was hij onafgebroken lid van den Raad der gemeente BAKEL en MILHEEZE. Verder was hij vanaf de oprichting van de Woningbouwvereeninging secretaris-penningmeester dier vereeninging. Reeds vele jaren was hij ook Ambtenaar van den Burgerlijken stand en voorzitter van een stembureau. Hij rust in vrede.
Jubileum. De dag, waarop A.M. van der POEL zal herdenken, dat hij voor vijftig jaren lid en voor 45 jaren directeur der fanfare Musis Sacrum werd, (29 Juni) zal niet zonder meer voorbijgaan.
Van 3 tot 4 uur des namiddags wordt in het café van den heer P.J. van der POEL gelegenheid gegeven den jubilaris te feliciteren, waaraan ongetwijfeld vele inwoners doch ook vele vreemdelingen zullen deelnemen, daar de heer van der POEL een bekende persoonlijkheid is en op bijna alle muziekfeesten tot ver in den omtrek werd gezien.
Om circa half vijf zal door het dorp een muzikale wanderling worden gemaakt, waaraan zullen deelnemen fanfare MUSIS SACRUM, te BAKEL fanfare St. CECILIA te MILHEEZE, het Mannenkoor "KUNST en VERMAAK" uit BAKEL en de Zangvereeniging "MILHEEZE". Na deze wanderling zal in den tuin achter het café van den heer van der POEL een concert worden gegeven, waaraan genoemde gezelschappen zullen deelnemen.
Men heeft alles in het werk gesteld om den jubilaris een onvergetelijken herdenkingsdag te bezorgen.
MILHEEZE.
Kermis. De jaarlijksche kermis staat hier weer voor de deur en zal gehouden worden op 26, 27, en 28 Juni a.s. Een vijftal kramen wordt opgericht. Tot nu toe was in de café's geen muziek toegelaten. Nu echter is aan meerdere caféhouders 'n muziekvergunning uitgereikt, zoodat ook kan worden genoten van de muziek van een strijkje.
De Zuidwillemsvaart 01-07-1938.
BAKEL.
Benoeming. - Ter aanvulling van de raadsvacature, ontstaan door het overlijden van Mar. MANDERS, is benoemd verklaard de Heer H.W. van der ASDONK
De Zuidwillemsvaart 01-07-1938.
MILHEEZE.
Kermis. - De jaarlijksche kermis behoort weder tot het verleden. Hij heeft een zeer prettig verloop gehad en geen enkele wanklank werd gehoord. Het feit, dat voor den eersten keer muziek in de café's werd toegelaten bracht grooter drukte mede.
De Zuidwillemsvaart 01-07-1938.
Grootsche huldiging van den Directeur der Bakelsche Fanfare.
De heer A. v.d. POEL Koninklijk onderscheiden.
In BAKEL had Woensdag onder zeer groote belangstelling de huldiging plaats van den directeur der fanfare Musis Sacrum, die vijftig jaren lid van genoemd gezelschap en vijf en veertig jaren Directeur daarvan is geweest.
Om drie uur werd een receptie gehouden voor cafè Van der POEL, alwaar een passende versiering was aangebracht. Door en tweetal bruidjes werd een prachtige bloemenmand aangeboden onder een toepasselijke toespraak.
Daarna voerde allereerst de heer J.J. MANDERS, voorzitter der fanfare het woord, die den jubilaris geluk wenschte en de hoop uitsprak, dat hij nog jaren de gevierde directeur van het Bakelsche muziekgezelschap mocht zijn. Namens de werkende leden der fanfare werd een muziektasch aangeboden.
Na de speech van den voorzitter sprak de heer G. BEIJERS, voorzitter van het huldigingscomité, die in goed gekozen woorden de heer Van der POEL bedankte voor alles wat hij voor zijn c orps heeft gedaan. Hij wees erop hoe Musis Sacrum de laatste jaren is vooruitgegaan en feliciteerde hem ook met het suces, verleden Zondag in THORN behaald. Namens het comité overhandigde spreker den jubilaris een bril met gouden montuur, alsmede een oorkonde.
De volgende spreker was de Zeereerw. heer Pastoor van BAKEL, die met zijn kapelaan ter receptie was verschenen en tevens de gelukwensen aanbood van het R.K. Kerkkoor, waarvan jubilaris ook reeds vele jaren directeur-organist is.
Hierop was het woord aan den Burgemeester van BAKEL, die o.m. zeide, dat Van der POEL al die jaren aan velen in BAKEL muzikale kennis had bijgebracht en door zijn vele concerten veel aangename uren aan de inwoners van BAKEL had weten te geven. Spreker dankte hem ook voor het feit, dat hij zijn fanfare heeft weten te brengen tot een corps, dat overal gezien mag worden, en waarin hij een zeer goeden geest heeft weten te kweken.
't Verheugde spr. dat hij er mededeling van mocht doen, dat 't H.M. de Koningin had behaagd aan den jubilaris een Koninklijke onderscheiding toe te kennen, bestaande uit de gouden draagmedaile, verbonden aan de orde van Oranje Nassau.
Als hij de medaile op de borst van jubilaris heeft heeft gespeld weerklinkt spontaan het Wilhelmus. De Burgemeester eindigt met de hoop uit te spreken dat deze onderscheiding nog jaren de borst van den jubilaris moge sieren en voor hem een aangename herinnering moge zijn.
Hierna sprak de heer W.M. de VRIES, namens het Mannenkoor BAKEL; de heer PIET DAMS, namens de fanfare St. Cecilia, MILHEEZE en de heer FRANSEN, namens het mannenkoor MILHEEZE, Elke felicitatie geschiedde onder overreiking van een cadeau. Het bestuur der brandweer feliciteerde bij monde van den opper Van den EIJKHOF, die een prachtigen dirigeerstok aanbood.
Ook verschenen nog het St. Willibrordusgilde, de voetbalclub en diverse andere vereenigingen van BAKEL.
Verder werd Van der POEL gefeliciteerd door de harmonie DEURNE, en Phileutonia uit HELMOND en de fanfare's uit STIPHOUT, NUENEN, AARLE-RIXTEL en GEMERT.
Tal van bloemstukken waren aangeboden, terwijl zeer vele schriftelijke felicitaties en telegrammen getuigden van de sympatie, die de heer Van der POEL bij de musici tot ver buiten BAKEL geniet.
Intusschen was een optocht door de straten van BAKEL geformeerd, waarin de jubilaris per auto werd meegevoerd en waaraan deelnamen de schut van BAKEL, fanfare Musis Sacrum en het Mannenkoor van BAKEL en fanfare St. Cecilia uit MILHEEZE en de Zangvereniging MILHEEZE, alsmede het geheele huldigingscomité.
Een en ander bracht veel volk op de been en er heerschte dan ook verder den geheelen dag een gezellige drukte te BAKEL.
Een groote verrassing werd den jubilaris nog bereid toen tegen half negen geheel onverwachts en uit louter sympatie voor Van der POEL de fanfare Unitas uit MIERLO-HOUT een serenade kwam brengen en een concert op de kiosk in den feesttuin aanbood. Na een enthousiaste begroeting door den energieken voorzitter van Unitas werd met het concert een aanvang gemaakt, waarbij prachtig werd gemuciseerd onder leiding van den heer SMULDERS, die het corps op zeer hoogstaande trap op muzikaal gebied heeft weten te brengen.
MIERLO-HOUT meende niet huiswaarts te kunnen keeren alvorens de burgemeester aan zijn woning een serenade te hebben gebracht.
Het was een gezellig feest in BAKEL waartoe de feestcommissie onder leiding van de heer BEIJERS een woord van lof toekomt.
Alles was tot in de puntjes geregeld.
Donderdag 7 Juli 1938.
BAKEL.
Aan de R.K. Kweekschool der Zusters Franciscanessen te OIRSCHOT slaagden voor onderwijzeres onze dorpsgenooten R.BIJERS en A.SOETERBOEK.
Vrijdag 15 Juli 1938.
Ernstige val van ladder.
Ingezetene van BAKEL te BLEYERHEIDE gewond.
Op het kermisterrein te BLEYERHEIDE, gemeente KERKRADE, is Woensdagavond de 25 jarige M. van de LAAR uit BAKEL bij het afbreken van een schommel, van een ladder ter hoogte van zes meter gevallen.
Met zware inwendige kneuzingen is de man op medisch advies naar het ziekenhuis te KERKRADE vervoerd.
Zijn toestand is levensgevaarlijk.
Zaterdag 23 Juli 1938.
BAKEL.
Gouden kloosterjubileum.
1 Aug. a.s. hoopt de Eerw. Zr. ANTOINETTE den dag te herdenken waarop zij voor 50 jaren intrad in de cogregatie der Zrs. Franciscanessen te OIRSCHOT. Zr. ANTOINETTE werd geboren te SOMEREN waar haar vader de heer VERHOYSEN, gedurende 50 jaren burgemeester was.
Als religieuse-onderwijzeres was Zr. ANTOINETTE in verschillende huizen der Congregatie werkzaam, o.a. te KAATSHEUVEL, BEMMEL, MIERLO en AMMERZODEN. Al enkele jaren geniet zij nu in BAKEL haar welverdiende rust.
We wenschen de krasse zuster nog vele jaren.
"De Zuidwillemsvaart" d.d. Zaterdag 20 Augustus 1938.
Raadsvergadering te BAKEL.
De Raad der gemeente BAKEL en MILHEEZE hield gisternamiddag om 5 uur een openbare vergadering.
Tegenwoordig waren alle leden.
Voorzitter: W.G.C.F. WIJTVLIET, Burgemeester-secretaris.
1. Na opening van de vergadering door den voorzitter op de gebruikelijke wijze, stelt hij aan de orde.
2. Beëediging van het nieuw benoemde raadslid H.W. van der ASDONK (vacature M. MANDERS).
In handen van den voorzitter worden door den heer van der ASDONK achtereenvolgens de bij de wet voorgeschreven zuiverings- en ambtseed afgelegd, waarna de Voorz. hem feliciteert en den wensch uitspreekt dat van der ASDONK bij de eerstvolgende verkiezing bij acclamatie zal worden herkozen.
3. Vervolgens worden door den Voorz. de notulen der vorige vergadering voorgelezen.
Hierop zegt H.M. van BAKEL dat hij het slechts ten deele met de voorgelezen notulen, eens is. Hij is van meening dat in de notulen te scherp is uitgedrukt dat de weg DEURNE-DE RIPS van geen belang is voor BAKEL c.a. Hij vindt dat het belang van dezen weg zeer zeker ook voor BAKEL, vooral in verband met het doorgaand verkeer. Hij blijft bij zijn meening, dat dit t.z.t. voor DE RIPS van groot belang is.
De Voorz. zegt dat het geenszins zijn bedoeling is geweest om in de notulen tot uitdrukking te brengen DE RIPS achter te stellen met het overige deel der gemeente en is van meening, dat ook niet uit de voorgelezen notulen blijkt, dat de weg naar DE RIPS van geen belang is voor BAKEL.
van BAKEL blijft bij zijn meening, dat dit wel het geval is en zegt nogmaals dat het in verband met het doorgaand verkeer van zeer groot belang is dat DE RIPS over een harden weg te bereiken is en meent dat zoo iets niet in de notulen van een vergadering van den Raad behoorde te worden opgenomen.
De Voorz. zegt nogmaals dat dit nooit zijn bedoeling is geweest.
Vervolgens zegt de Voorz. de gemaakte bemerkingen in de notulen van deze vergadering te zullen opnemen, waarna de voorgelezen notulen ongewijzigd worden vastgesteld.
4. Ingekomen stukken:
De Voorz. zegt, dat is ingekomen een verzoek van den Ned. Bond van Café- en Restouranthouders, om ontheffing van de vermakelijkheidsbelasting op de a.s.
festiviteiten in verband met het 40-jarig Regeringsjubileum van H.M. de Koningin.
Aangezien in deze gemeente geen vermakelijkheidsbelasting wordt geheven, wordt op voorstel van den Voorz. besloten dit verzoek voor kennisgeving aan te nemen.
5. Voorlopige vaststelling van de gemeente-rekening dienst 1937.
De Voorz. zegt, dat de in de vorige raadsvergadering benoemde commissie tot het onderzoeken van de gemeente-rekening over het dienstjaar 1937, die rekening heeft onderzocht. Dit onderzoek heeft tot geen op- of aanmerkingen aanleiding gegeven, zoodat de commissie dan ook voorstelt de rekening 1937 voorlopig vast te stellen zooals zij door Burgemeester en Wethouders aan den Raad is aangeboden.
De gemeente-rekening 1937 sluit met een batig saldo op den gewonen dienst ten bedrage van f. 2572,79 en op den kapitaaldienst eveneens met een batig saldo van
f. 11595,14.
Vervolgens wordt zij door den Raad voorlopig vastgesteld overeenkomstig het ontwerp, door burgemeester en wethouders aangeboden.
6. Aanbieding van de gemeente-begrooting voor het dienstjaar 1939.
Namens B. en W. biedt de Voorz. de gemeentebegrooting voor het dienstjaar 1939 aan den Raad aan en wordt tot en met de vaststelling in den Raad ter gemeentesecretarie ter inzage gelegd.
Vervolgens benoemd hij de geheele raad, met uitzondering van de wethouders, tot leden van de commissie van onderzoek voor de begroting, met J. van HOUT als
voorzitter van de commissie, en verzoekt deze commissie t.z.t. verslag aan den Raad te willen uitbrengen.
7. Begrootingswijziging in verband met drukke werkzaamheden ter secretarie niet gereed te kunnen komen. Echter behoeft de begrooting eenige aanvulling en
wijziging in verband met de overschrijding van eenige posten, welke door hem worden opgesomd en toegelicht.
Wordt goedgevonden.
Rondvraag.
J. van HOUT vraagt wanneer een aanvang zal worden gemaakt met de verharding van den weg naar het Kerkdorp BROUWHUIS en of er nog arbeiders zijn tewerkgesteld aan de verbetering van de zandwegen en rijwielpaden.
De Voorz. antwoordt, dat nog niet kan worden gezegd, wanneer met de wegverharding BROUWHUIS een aanvang zal worden gemaakt. Voor wat zijn andere vraag betreft deelt hij mede dat de arbeiders thans bezig zijn met de verbetering van den weg naar het gehucht ESP.
M. van den BOSCH zegt dat de rijwielpaden hier en daar nog steeds niet in goede staat verkeeren; z.i. zullen deze slechts afdoende verbeterd kunnen worden door er sintels over te gooien.
Van der ASDONK zegt, dat het met dennennaalden al een heel stuk beter gemaakt kunnen worden, hetgeen ook voordeliger is.
De Voorz. antwoordt, dat de verbetering van wegen en rijwielpaden de volle aandacht van B. en W. heeft, zooals raad wel bekend zal zijn en zegt dat dit alles wel in orde zal komen.
van der ASDONK vraagt vervolgens of er geen kleine boeren in de Peel kunnen worden tewerkgesteld, hetgeen door den Voorz. ontkennend wordt beantwoord.
H. MARTENS vraagt om, wanneer er in de plaats van den heer BELLEMAKER een nieuwe opzichter zal zijn, in het plan van werkverschaffing Ontginning van het z.g.
Kuijpers Eeuwsel, eenige wijziging te brengen. Hij wil daarmee het werk van den heer BELLEMAKER in het geheel niet afkeuren, maar is van meening dat er eenige verbetering is aan te brengen.
De Voorz. zegt vervolgens dat hij nog heeft geinformeerd hoe het zat met de waterschapslasten Waterschap Stroom gebied van de AA. De verschillende perceelen waarvoor de gemeente BAKEL belasting moet betalen zijn geschat en geplaatst in de eerste klasse van heffing, welke de hoogste is gebleeken te zijn, zoodat aanmerkelijke hooge water schapslasten moeten worden betaald.
H.M. van BAKEL zegt, dat van verschillende waterlossingen, waarvan het waterschap waterschapslasten heft, niet voldoende in orde zijn. De diverse loopen worden nog steeds door derden geveegd, terwijl ze naar zijn meening bij het waterschap in eigendom zijn overgegaan. Dit leidt tot onaangenaamheden en omdat ze geveegd moeten worden gebeurt dit, doch niet afdoende, en vraagt een onderzoek te willen instellen.
Wordt door den Voorz. Bevestigen beantwoord.
J. van HOUT vraagt of de werkeloozen de waterlossingen reeds aan het vegen zijn, waarop de Voorz. antwoordt dat hiermede een aanvang is gemaakt.
De Voorz. stelt tevens voor het een en ander met den heer BIJLARD opz. Ned. Heide Mij. te zullen bespreken.
H.M. van BAKEL zegt dat er ook nog een gemeente-voorwerker is. Kan de gemeente daar niet meer over beschikken en hem ‘t toezicht over de waterlossingen opdragen om geregelde van den toestand op de hoogte te kunnen blijven.
De Voorz. zegt dat de voorwerker toch reeds veel werk heeft en als hij naar huis gaat na gedane dagtaak bij de werkverschaffing nog niet geheel is afgewerkt, aangezien hij ook belast is met de administratieve werkzaamheden aan de werkverschaffing verbonden.
CORNELISSEN heeft nog eenige discussie met den voorzitter over het verbeteren van den weg in Peel, waarna van dit punt wordt afgestapt.
H. MARTENS is van meening, dat het verbeteren van de waterloop op GROOTEL niet afdoende is. Hij geeft toe dat hij op dit gebied niet deskundig is, maar hij is er van overtuigd, dat het zoo niets kan uithalen, zoodat het de gewenschte resultaten niet zal kunnen opleveren.
H.W. van der ASDONK licht nog toe hoe de zaak voor elkaar gebracht wordt en vindt dat het wel in orde zal komen, ofschoon hij, zijn meening prijs gevens, ook aanmerking heeft willen maken.
De Voorz. zegt toe de zaak te zullen onderzoeken.
CORNELISSEN heeft nog een opmerking over de ontginningen in de Peel, waarop de Voorz. antwoordt, dat hij z.i. het beste lijkt om de geheele Peel in een ruilverkavelingsplan te doen opnemen om zoodoende tot een bevredigende oplossing te kunnen geraken.
H. van BAKEL zegt, dat de kosten hiervan zeer hoog zullen beloopen, waardoor de grond z.i. nogal duur zal worden.
Hierna vindt hieromtrent nog eenige onderlinge discussie plaats, echter zonder tot eenig resultaat te kunnen geraken.
Niets meer aan de orde zijnde, sluit de Voorz. de vergadering te zes uur.
"De Zuidwillemsvaart" Zaterdag 10 September 1938.
De ZeerEerw. Heer FRANCISCUS van ZEELAND.
25 Jaar pastoor van BAKEL.
A.s. Maandag zal op feestelijke wijze worden herdacht het feit, dat de Zeereerw. Heer FRANCISCUS van ZEELAND voor vijf en twintig jaren zijn intrede als pastoor te BAKEL deed. De parochianen hebben dit feit niet zonder meer voorbij willen laten gaan en de in het leven geroepen comité's hebber er alles voor gedaan om hun herder een dag te bezorgen, die hem niet meer uit zijn geheugen zal gaan.
Op genoemde dag zal des morgens om 7 uur een H.Mis worden opgedragen waaronder uitreiking der H.Communie tot intentie van den jubileerendend priester, waaraan alle parochianen zijn verzocht deel te nemen. Om 8 uur en half 9 zullen de klokken worden geluid.
Om circa kwart voor negen zal de pastoor aan de pastorie afgehaald en in optocht naar de kerk worden gebracht. De stoet is samengesteld als volgt:
1. St.Willibrordusgilde. 2. Fanfare "Musis Sacrum", 3. Een twintigtal bruidjes. 4. Pastoor met misdienaars. 5. Genoodigde geestelijken. 6. Leden Eerecomité en 7. leden uitvoerend comité.
De stoet zal haar weg maken langs zeer mooie en kunstig aangebrachte versieringen. Vooral aan het Kerkplein is zeer veel zorg besteed en is een smaakvolle versiering aangebracht, welke elks bewondering afdwingt. Aldaar is vanaf den straatweg tot de Kerk een prachtige corridor aangelegd waarop in prachtige kleuren eenige voorname feiten uit het leven van den jubileerenden herder in symbolen is afgebeeld, zooals zijn doopsel, vormsel, priesterwijding. Aan het begin is een eereboog geheel uit natuurplanten en bloemen opgetrokken.
Uit een en ander blijkt, dat de inititiefnemer zeer goed de kunst van versiering verstaat.
Om half tien zal in de Kerk een plechtige H.Mis door den pastoor worden opgedragen uit dankbaarheid. Hierbij zal hij worden geassisteerd door twee Bakelsche priesters en wel door den weleerw. heer VERBAARSCHOT, kapelaan te VIERLINGSBEEK en en weleerw. heer Van HELDEN, kapelaan te NIJMEGEN.
Na het verlaten der Kerk zal de feestvierende herder worden toegesproken door een bruidje, waarna hij wederom naar de pastorie zal worden vergezeld.
In den namiddag (circa 1.15 uur) zal een plechtig lof worden gecelebreerd. Na afloop hiervan zal de jubilaris in het R.K. Parochiehuis worden gehuldigd door het onderwijzend personeel der Jongensschool en de jongens, de diverse vereenigingen uit BAKEL en door het eere-comité.
De Voorzitter van het eere-comité burgemeester W.G.C.R. WIJTVLIET, zal uit naam der geheele parochie den pastoor een cadeau aanbieden, hetwelk zal bestaan uit een studiefonds voor onvermogende priesterstudenten (zoowel voor wereldlijke als voor reguliere geestelijken).
De receptie zal daarna worden gehouden om alle parochianen in de gelegenheid te stellen om hun herder te feliciteeren.
Des avonds om zeven uren zal door fanfare Musis Sacrum en zangver. Kunst en Vermaak een serenade worden gebracht.
Dinsdagmorgen zal om 8 uur een plechtige H.Mis worden opgedragen, welke wordt gezongen door de meisjes der hoogste klassen van de R.K. Meisjesschool. Om 8 1/2 uur zal een bijeenkomst worden gehouden in de feestzaal der bewaarschool alwaar de pastoor wordt gehuldigd door de Eerw. zusters Franciscanessen en de kinderen der R.K. Meisjesshool.
"De Zuidwillemsvaart" van Woensdag 14 September 1938.
Het Zilveren Jublileum van Pastoor F. van ZEELAND.
Spontane huldiging door de Parochianen.
Men schrijft ons uit BAKEL.
Gisteren werd op feestelijke wijze herdacht het feit dat de Zeereerw. heer FRANCISCUS van ZEELAND vóór 25 jaren zijn intrede als pastoor te BAKEL deed. De parochianen hebben gemeend dit feit niet zonder meer voorbij te moten laten gaan en de in het leven geroepen commissies hebben er alles toe bijgedragen om hun herder een dag te bezorgen, die hem niet meer uit zijn geheugen zal gaan.
Des morgens om 7 uur werd een H.Mis opgedragen waaronder algemeene H.Communie der kinderen en alle parochianen, tot intensie van den jubileerenden pastoor.
Om 8 uur en half 9 werden de feestklokken geluid, waaronder een menigte menschen te samen stroomden om getuige te zijn bij het afhalen van den geachten jubilaris aan de pastorie.
Om circa kwart voor negen werd de pastoor afgehaald, onde muziek van de fanfare Musis Sacrum. Langs de op schitterende wijze versierde straat vanaf de pastorie naar de kerk en over de zeer mooie en kunstig aangebrachte "looper" werd de herder in een stoet naar de kerk geleid. Deze stoet was als volgt samengesteld: 1. St.Willibrordusgilde, 2. Fanfare Musis Sacrum, 3. een twintigtal bruidjes, 4. de jubileerende pastoor, vergezeld van kapelaann VERHOEVEN, uit AALST, kap. VERBAARSCHOT uit VIERLINGSBEEK, kap. van HELDEN uit NIJMEGEN en kap. SLEEGERS alhier en zijne misdienaars, 5. Leden van het Ere-comité en 6. Leden van het Uitvoerend Comité. Vanaf den straatweg tot de kerk werd de stoet geleid door een smaakvol aangelegden corridor. Vooral aan het kerkplein was zeer veel zorg besteed. Het plein was bedekt met een in prachtige kleuren kunstmatig aangebracht tapijt, waarop in verschillende kleuren eenige voorname feiten uit het leven van den jubileerenden herder in symbolen zijn afgebeeld, zooals het doopsel, vormsel, priesterwijding. Aan het begin en het einde was een eereboog opgesteld, die geheel uit natuurplanten en bloemen was opgetrokken. Uit alles bleek, dat de initiatiefnemer zeer goed werk heeft verricht en de kunst van versieren verstaat.
Om 9 uur werd in de parochiekerk van den H. Willibrordus een plechtige H.Mis opgedragen uit dankbaarheid door den feestvierenden herder, met assistentie van twee Bakelsche Priesters, de Weleerw. heer VERBAARSCHOT als diaken en de Weleerw. heer W. van DELDEN als sub-diaken, terwijl kapelaan SLEEGERS fungeerde als ceremoniaris.
Door het R.K. Zangkoor onder leiding van den heer van de POEL werd de driestemmige Mis "Sanctae Mathildis" van HUBERT CUIJPERS uitgevoerd.
De kerk was versierd met verschillende bloemen en palmen en was door parochianen en vreemdelingen geheel gevuld.
Na deze plechtige H.Mis werd door het Zangkoor een cantate gezongen genaamd "Priesterglorie" van L.A. DOBBELSTEEN,
(feestzang voor drie gelijke stemmen).
Na het verlaten der kerk werd de pastoor toegesproken door een bruidje, zusje van HOOF, die op zeer lieve wijze den pastoor hulde bracht.
Hierna werd in dezelfde volgorde de herder naar de pastorie vergezeld.
In de middaguren waren geestelijken uit HELMOND, DEURNE, MILHEEZE, GEMERT, ASTEN en OMMEL en verdere omgeving aanwezig op de pastorie om den jubileerende pastoor hunne gelukwenschen te komen aanbieden.
Om kwart over een werd wederom in optocht naar de kerk getrokken, alwaar door den jubilaris met assistentie een plechtig lof werd gecelebreerd, waaronder het Te Deum werd gezongen.
Na het lof werd de jubilaris geleid naar de op schitterende wijze met guirlandes en bloemen versierde zaal van het R.K. Parochiehuis, alwaar een huldiging plaats vond door het onderwijzend personeel en de leerlingen van de R.K. Jongensschool.
De scholier COR van de VEN declameerde namens de schoolgaande jeugd een toepasselijk vers dat tot strekking had hulde te brengen aan den pastoor en waarin de hoop werd vertolkt dat van de jongens der R.K. Bijzondere Jongensschool er misschien wel een zou mogen profiteeren van de schoone gave, bijeen gebracht door de parochianen, een fonds voor Priesterstudenten.
Al vijf en twintig jaren lang
zijt gij pastoor in BAKEL,
Waakt g'over ons en bidt den Heer,
Die woont in 't tabernakel.
Als Jezus zelf zijt gij de vriend
vooral van kleine kinderen.
Al werd gij oud, uw hart bleef jong,
die liefde kon niet minderen.
Veel honderden hebt gij geleerd,
hoe Jezus te beminnen,
hoe zij door braaf en deugdzaam zijn
den hemel moeten winnen.
Die 't eerst bij U ter lering kwam,
zijn nu al grote mensen.
Dat gij ook ons nog mannen ziet,
dat willen wij wel wensen.
Maar meer dan 't lange leven hier
wenst gij en wij en allen
dat g'in de hemel loon ontvangt
't zal daar best goed bevallen.
De mensen haalden geld bijeen
dan mag, wie goed kan leren,
misschien wel een van onze school,
voor priester gaan studeren.
Wij dragen ook een steentje bij,
't zijn wel geen grote schatten,
maar kerk en worden ook gebouwd
van balken en van latten.
Hierna sprak de heer De VRIES, als hoofd der school namens het onderwijzend personeel en de leerlingen, als volgt:
Zeereerw. Heer Pastoor,
Namens de leerlingen en personeel van onze school wil ik u hartelijk feliciteeren met uw zilveren pastoorsfeest, 13 jaar geleden naamt gij het initiatief voor de oprichting van de bijzondere jongensschool. Namens het personeel en de leerlingen zeg ik u dank voor alle goede zorgen en moeite door u in die periode aan onderwijs, onderwijzers en leerlingen besteed. Ik spreek de hoop uit, dat alle leerlingen bijzonder degene die hier aanwezig zijn door hun gedrag nu en later u veel vreugde zullen geven en dat het u gegeven mag zijn, vele hunner later hetzij als priester of in een of andere maat-schappelijke betrekking tot flinke menschen te zien opgroeien. Geachte jubilaris moogt u nog lange jaren getuige zijn van den groei van ons onderwijs en u daarvan vruchten plukken, ter belooning van uw werken en zorgen. (Applaus).
Hierna werd door de jongens van de 7e klas een loflied op den zilveren jubilaris gezongen.
De pastoor sprak hierna de jongens als volgt toe.
Kinderen, ik dank u, niet alleen voor uw hulde mij gebracht, maar vooral voor uw gebed en te mijner intensie opgedragen H.Communie, en spreekt de wensch uit, dat gij moogt opgroeien tot flinke mannen der maatschappij.
Hierna vond de aanbieding plaats van de feestgave door den Burgemeester namens de parochianen.
Burgemeester WIJTVLIET sprak ongeveer als volgt:
Zeereerw. Heer Pastoor,
Het zij mij vergund vandaag op deze feestelijke receptie eenige woorden tot u te richten uit naam van al uw parochianen. Ik weet, dat het aan de feestcommissie moeite heeft gekost om u deze hulde te willen laten welgevallen en ik weet ook, dat ik gevaar loop uw bekende bescheidenheid in opspraak te brengen, wanneer ik hier te veel hulde zou brengen. Het feit, dat u heden 25 jaar pastoor bent van BAKEL, mocht niet ongemerkt voorbijgaan, want er is reden voor groote dankbaarheid van al uw parochianen, nu gij gedurende 25 jaar de gees- telijke en tijdelijke belangen van hen hebt verzorgd. Wij hebben vanmorgen tot uwe intentie gecommuniceerd en Onzen Lieven Heer bedankt dat Hij ons een Priester heeft geschonken naar Zijn hart.
Er is in die 25 jaar veel gebeurd. Spreker zou kunnen wijzen op de twee bijzondere scholen, die de pastoor stichtte, op het parochiehuis en het gasthuis dat hij bouwde, doch wetend, dat de jubilaris alle eer terug zal wijzen op God die hem daartoe kracht gaf, zal hij hier niet alles de revue laten passeeren. Doch toen bekend werd, dat dit feest ook naar buiten zou gevierd worden, hebben allen zich beijverd om een versiering aan te brengen, zooals BAKEL er nog geen kende, en waarvoor spreker aan de jonge initiatiefneemster alle hulde bracht. Spreker bood vervolgens het cadeau der parochianen onder couvert aan, dat zal dienen om een studiebeurs te stichten voor Bakelsche priestercandidaten, in de hoop dat vele toekomstige levieten daarvan de stoffelijke revenuën zullen genieten en de weg tot het H. Priesterschap hen hierdoor zal worden vergemakkelijkt. Hij hoopt, dat de pastoor, dit cadeau zal willen aanvaarden, omdat het is bijeengebracht door alle parochianen en omdat het geheel in de lijnen is van het priesterlijk leven van den jubilaris, die hoog geacht is bij zijn medepriesters en zeer medeleeft met zijn studenten. Tot slot wenschte hij den pastoor nog een gezegend pastoraat en hoopte, dat door deze dag de banden tusschen hem en zijn parochianen nog nauwer zal worden aangehaald.
Fanfare Musis Sacrum speelde hierna een driewerf "Lang zal hij leven", waarna door de parochianen, die zich in grooten getale in het Parochiehuis hadden verzameld, hartelijk werd geapplaudisseerd.
De Zangvereeninging Kunst en Vermaak, onder de leiding van W.M. de VRIES, zong hierna een vierstemmig "Hij leve Lang", waarna het woord werd verleend aan G. NOOIJEN, voorzitter dier vereninging om den jubilaris zijn gelukwenschen aan te bieden. Speciaal voor deze gelegenheid was een lied gemaakt door den Directeur W. de VRIES, hetwelk zeer goed voldeed.
Vervolgens werd namens de vereenigingen: Fanfare, St.Willibrordusgilde, Wit-Gele-Kruis en Burgerwacht het woord gevoerd door Burgemeester WIJTVLIET. Hij feliciteerde eerst namens het bestuur van Wit-Gele-Kruis, waarvan de pastoor sedert kort de nieuwe geestelijke adviseur is en sprak de hoop uit, dat hij door zijn opwekkend woord vele nieuwe leden aan het Wit-Gele-Kruis zal weten toe te voegen. Vervolgens bood hij de geluk- wenschen aan namens het Gilde, de Fanfare Musis Sacrum, en zegde, dank voor den steeds genoten steun en goede verstandhouding en hoopte dat dit zoo zal blijven. Tenslotte feliciteerde hij namens de Burgerwacht en Oranjecomité, waarvoor de pastoor groote belangstelling heeft getoond en wenschte hem toe dat hij nog lange jaren de gevierde pastoor van Bakel mag blijven.
Hierna sprak de heer J. VERBAKEL namens de Boerenbond en Leenbank.
De heert J.SOETERBOEK sprak namens de Coop. Stoomzuivelfabriek, R.K. Kiesvereen. en Bijz. Vrijw. Landstorm.
Wij juichen, jubelen, vieren feest vandaag, hebben hedenmorgen gebeden tot God, gedankt voor Gods goedheid dat Hij ons zoo'n herder heeft gegeven. Zijn woord was eer, maar zijn daden zeggen nog veel meer.
De Coop.Stoomzuivelfabriek is een R.K. vereniging en steeds zijt gij opgekomen voor de belangen van de boeren, daarvoor onzen hartelijken dank.
"Chistus, Onze Koning", een goede Katholieke kiesvereeniging geeft ons een goed Katholiek bestuur, daarvoor moeten wij dus steeds streven.
Hierna feliciteerde spr. nog namens den Vrijw. Landstorm.
Actereenvolgens werd nog het woord gevoerd door den heer M.van der HORST, secr. der R.K.Werkliedenver., G. REIJNDERS, namens den R.K. Jongeboerenstand, G. BEIJERS, secr. der Handboogschutterij Bakel M.v.d. EIJKHOF Opperbrandmeester te Bakel en A.VERMULST namens de R.K. Voetbalvereen. "Bavos".
Door het R.K. Zangkoor werd hierna nog gezongen de cantate "Priesterglorie" en door de Zangver. "Kunst en Vermaak" "God zij met U" waarna de fanfare nog een pittige marsch ten gehore bracht.
De jubilaris nam hierna het woord en sprak ongeveer als volgt:
Beminde parochianen, dierbare schaapjes! Wat zal ik zeggen tot u?
Moet ik prijzen? Alle reden is daartoe. "Weest dankbaar" zegt de apostel. Zoo zette de scheidende kapelaan CHR. VERHOEVEN als ook de komende kapelaan SLEEGERS zijn predicatie in. Daarom mag ik zeggen: Weest dankbaar. Er zijn er vanmorgen hier geweest, die mij in BAKEL hebben gebracht. Toen was ik blij, maar nu nog veel blijer, omdat ik vandaag 25 jaar in BAKEL ben. Dankbaar ben ik mijne dierbare schaapjes en ik zou niets liever willen dan nog 25 jaar in BAKEL werkzaam te kunnen zijn. (Daverend applaus).
Spreker dankte daarom de parochianen van ganscher harte voor hunne goedheid gedurende de 25 jaren in BAKEL ondervonden. Laten wij hiervoor aan God onzen dank brengen. Ja mijn hart vloeit over en ik kan niet meer zeggen wat het bergt. Ik mag dank brengen aan de feestcommissies, maar niet minder aan onzen pas vertrokken kapelaan CHR. VERHOEVEN, die het initiatief genomen heeft om dit feest op zoo'n luisterrijke wijze te vieren. Dit is een onvergetelijke dag voor geheel mijn leven. Ik wil hier niemand uitsluiten mijn oprechten dank te betuigen, en breng daarom aan allen, dit tot dit feest hebben medegewerkt mijn welgemeenden dank.
Onder de rede van den geachten jubilaris kwam ook de ZeerEerw. Heer GRIPS, Pastoor uit MAASHEES binnen. De jubilaris wil ook hem zijn dank betuigen voor de medewerking die hij vanaf zijn komst in BAKEL van hem heeft mogen ondervinden. toen hij reeds ongeveer 3 jaar als kapelaan in BAKEL werkzaam was en nog gedurende 14 jaren zijn rechtehand heeft mogen blijven.
Een spontaan hoera ging uit de menigte op en de jubileerende pastoor mocht nog een hartelijk applaus in ontvangst nemen.
Hierna ving voor de parochianen en belangstellenden de officieele receptie aan.
Op de allereerste plaats feliciteerde de Burgemeester met de overige leden van het Eere-comité en uitvoerend comité den jubileerenden herder, terwijl vervolgens alle vereenigingen en afgevaardigden daarvan alsmede bijna alle parochianen hunne gelukwenschen kwamen aanbieden.
Het geheele verloop van de feestelijkheden in het Parochiehuis werd duidelijk verstaanbaar gemaakt door luidsprekers van dhr. M. van den HEUVEL alhier.
Te omstreeks zeven uur werd door de Fanfare "Musis Sacrum" en de Zangver. Kunst en Vermaak aan de pastorie den Pastoor een serenade gebracht, waarmee het uiterlijk vertoon van dit schoone priesterfeest werd besloten.
Vrijdag 23 September 1938.
BAKEL
- Dienstplicht. -
Op Donderdag 13 October a.s. zal ter gemeentesecretarie speciaal gelegenheid bestaan voor mannelijke personen, die in 1920 zijn geboren, om zich voor den dienstplicht te laten inschrijven.
- Bij CORN. JOOSTEN alhier staat momenteel een appelboom in vollen bloei, terwijl hij ook vol met rijpe vruchten beladen is.
- Mond en klauwzeer. - Alhier is onder het vee van diverse landbouwers weer de zoo gevreesde ziekte monde en klauwzeer uitgebroken. Reeds door 9 veehouders is bij het gemeentebestuur aangifte van het voorkomen dezer ziekte.
- Toename werkeloosheid. - Het aantal geheel werkloozen, ingeschreven bij het plaatselijk orgaan der Arbeidsbemiddeling, bedraagt momenteel 38. Gedurende de maand September werden wederom 7 personen ingeschreven als geheel werkloos, zoodat het aantal werkloozen in deze gemeente is toegenomen.
Van genoemde personen waren er gedurende de afgeloopen de afgeloopen week 25 tewerkgesteld bij de gemeentewerkverschaffing, verbetering en aanleg van zandwegen, 3 op de ontginning van woeste gronden, terwijl er 1 ingevolge de steunregeling werd gesteund.
"De Zuidwillemsvaart"
Vrijdag 30 September 1938.
Ingekomen en vertrokken personen.
BAKEL
Ingekomen:
Wilhelmina M.Gielenss, d.b. v, B. en Donk.
Ida M. v.d. Berk, z.b. van Someren.
Johanna C.C. Seijkens, d.b. van Helmond.
Maria Aarts, z.b. van Helmond.
Maria C.A. Welten, z.b. van Deurne.
Johannes M. Bellemakers, z.b. van Munstergeleen.
Johannes J.H. Raijmakers, z.b. van Udenhout.
Johannes C. van de Kemenade, student van Eindhoven.
Antonius Verheijen, bakker, van Aarle-Rixtel.
Catharina I. Boersma, z.b. v. Gaasterland.
Johannes C. Sens, en echtgenoote, z.b. van Berlicum.
Johannes L. Koppens, monteur en gezin van Geldrop.
Jan A. Kleinendorst, landb.kn. v. Gemert.
Theodora A. Müller, z.b. van Stiphout.
Magdalena Titschen, religieuse v.R'dam.
Maria A. van Hasse, z.b. van Someren.
Johannes van Hout, z.b. van Helmond.
Hendrika H.L.M. Soeterboek, z.b. van Roermond.
Johannes J.H. Leger, van B. op Zoom.
Hendrikus P.M. Couwenberg, van Beek en Donk.
Henricus J. van Gemert, z.b. v. Nijmegen.
Petrus J. van Tilburg, z.b. van Deurne.
Gerardus A.M. Stoelinge, z.b. v. Hilversum.
Godefridus Meulendijks, z.b. van Asten.
Theodorus van den Broek, z.b. van Deurne.
Vertrokken:
Maria W. Gielens, d.b. naar Beek en D.
Antonius J. Bellemakers, z.b. naar Deurne.
Gradus J. Brugman, schoenmaker, naar Nijmegen.
Frederik Appelo, landb., naar Ambt Delden.
Petronella v.d. Elzen, d.b. naar Helmond.
Wilhelmina J.M. Ottenheim, d.b. naar Deurne.
Maria A. Scheepers, z.b. naar Veghel.
Maria Hermana G. Drenth, z.b. naar Deurne.
Adrianus M. de Kleijn, z.b. naar s'Hage.
Johanna W.H. Kusters, z.b. n. Tegelen.
Henricus C. Ahuis; Hubertus J. van Beek; Franciscus J. Blommaert; Nicolaas A. v.d. Bogaart; Jacobus L.A.A. Boonen; Johannes P.H. Cornips; Adrianus A. Hendriks; Antonius M. van der Heijden; Josephus A.P. van Hoof; Wilhelmus H.A. Jonkers; Pierre J.M. Koolen; Theodorus J.J. Kooijmans; Petrus A.M. Kortooms; Leonardus M.A. van de Nieuwenhof; Hendrikus G. Olislagers; Adrianus W. Renders; Willem Rijk; Pieter Sneekes; Josephus C. Theuws; Aloijsius A.A. Rijkers; Albertus C. Thijssing; Hendrikus F. Verhaegh; Peter J.M. Voesten; Bernardus M. de Vries en Rudolfus J. Vroom, allen naar Bergen op Zoom.
Adriaan G.A. Weisenborn, R.K. Priester naar Bergen op Zoom.
De "Zuidwillemsvaart" van Donderdag 6 October 1938.
BAKEL
- Mond en Klauwzeer.
Het Mond en Klauwzeer breidt zich alhier weer zeer vlug uit. Bijna dagelijks komen nieuwe gevallen voor. In totaal gedurende de laatste maand van 20 gevallen bij het gemeentebestuur aangifte gedaan. In het algemeen is de ziekte niet van zoo'n ernstigen aard als in de vorige ziekteperiode.
- Werkeloosheid.
Bij het plaatselijk orgaan der arbeidsbemiddeling alhier stonden op den laatsten dag der maand September 33 personen als geheel werkloos ingeschreven. Hiervan waren gedurende de afgeloopen week 16 tewerkgesteld bij de van Rijkswege gesubsidieerde werkverschaffing, terwijl er 7 ingevolge de steunregeling uitkeering genoten.
Zaterdag 8 October 1938.
Burgelijken Stand Bakel.
Geboren:
Alfons, z. v. Jac. H. v. Bakel en van Petr. Th. de Klijn.
Overleden:
Antonia van Dijk, oud 57 (?) j., echtgen. van Adr. A. van Lievenogen.
Ondertrouwd:
Jacobus Reijnders 36 (?) j., chauffeur en Maria P.H. Nelissen, 30 j.
Getrouwd:
Hubertus Kweens 30 j., fabr.arb. te Stiphout en Maria Leijten, 25 j., fabr,arb. alhier.
Ingekomen en vertrokken personen:
Over de maand September 1938.
Ingekomen:
Johannes van der Aa, landb.knecht van Lieshout.
Nicolaas S.H. Soudant, student, van Heer.
Hendricus M. Merks, van Amsterdam.
Johannes Th. van Vught, van Berghem.
Johannes M. Dings, van Deurne.
Johannes P. Althuizen, van Deurne.
Jacobus H.W. Hendriks, R.K. Ordebroeder van 's Gravenhage.
Quirinus A. Brouwer, z.b. van Wassenaar.
Cornelis J.A. Opstaken, student, van Eindhoven.
Johannes P. Eliëns, z.b. van Asten.
Lambertus A. van den Heuvel, z.b. van Heijthuijzen.
Anna MC. Veltrop, dienstbode, van Helmond.
Walterus M.P. van der Linden, student van Oisterwijk.
Josephus A.G. van de Nieuwenhof, z.b. van Helmond.
Hendricus J. Ruijs, schoenmakersknecht, van Cuijk c.a.
Johannes Peters, van 's-Hertogenbosch.
Lambertus de Groot, landb.knecht, van Gemert.
Willibrordus G.H. van Leuwen, van Wassenaar.
Hendrikus J.A. Vloet, z.b., van Sambeek.
Vertrokken:
Hendrika M. Daniëls, z.b., naar Someren.
Martinus A. Bellemakers, naar Uden.
Johannes J.M. Raijmakers, z.b., naar Tegelen.
Johannes M. Nooijen, z.b. naar Someren.
Petrus Jos. Kops. R.K. Priester, naar Delft.
Johannes A.R. van Zelst, R.K. Ordebroeder, naar Heer.
Martinus C. Deelen, z.b. naar Geldrop.
Arnoldus W.J. Burgers, R.K. Priester, naar Nijmegen.
Antonius T.J. Heijnsbroek, R.K. Ordebroeder naar Heer.
Leonardus H. Bemelmans, z.b., naar Maastricht.
Wilhelmus A.M. van Oers, z.b. naar Tilburg.
Johannes A. Nooijen, R.K. Ordebroeder naar Heer.
Hendrik Put, student, naar Bergen op Zoom.
Antonius H. Manders, z.b., naar Deurne.
Jacobus J. Simons, z.b., naar Arcen en Velden.
Petronella M. Louwers, z.b. naar Someren.
Bernardus P. Smits, R.K. Ordebroeder naar 'sGravenhage.
Johanna A.L.M. Soeterboek, naar Grubbenvorst.
Maria Leijten, z.b., naar Helmond.
Maria A. Strijbosch, z.b., naar Eindhoven.
Christianus G.A. de Wit, fabr.arb., naar Deurne.
Maria C.A. Welten, z.b., naar Deurne.
Petronella L.C.M. Soeterboek, naar Grubbenvorst.
Jacob E. Smit, lanb.knecht, naar Kattendijke.
Norbert A. Knüdsen, z.b. naar Veije, Denemarken.
Dinsdag 11 October 1938.
BAKEL
Missiefilm.
In het R.K. Parochiehuis alhier zal op 29 en 30 October a.s. door de Paters van het Missiehuis te Uden een film worden vertoond, genaamd "Amorira" ten bate der R.K.Missiën.
MILHEEZE
T.B.C.-bestrijding.
Het Wit-Gele Kruis te Milheeze zal met medewerking van de parochie de Rips zich gaan bezighouden met T.B.C.-bestrijding. Tot nu toe werd deze bestrijding waargenomen door het Wit-Gele Kruis te Bakel.
Plotseling sterfgeval.
Zaterdagmorgen werd de vrouw van JOH. BUKKEMS alhier dood op haar bed aangetroffen. Zij laat 9 kinderen, waaronder nog kleine, achter.
Diefstal.
Door ongewenschte gasten is dezer dagen bij landbouwer Y. op de Rips alhier een groote partij aardappels gestolen. De politie heeft 'n verdachte aangehouden.
Dinsdag 18 October 1938.
BAKEL
Binnenbrand.
Zondagmiddag, omstreeks 12 uur ontstond door onbekende oorzaak brand in de machinale broodbakkerij van den heer ALPH. ADRIAANS, alhier.
De in de nabijheid spelende kinderen bemerkten den brand door het uitslaan der vlam uit het dak en deze maakten dadelijk alarm. Spoedig was dan ook de brandweer aanwezig en kon, daar voldoende water aanwezig was, een aanvang worden gemaakt met het blusschingswerk, dat echter een groot werk bleek te zijn, want er had zich reeds een omvangrijke vuurhaard gevormd op den zolder der bakkerij. Na een uur hard werken werd de brandweer den brand meester.
De schade wordt toch nog op een aanzienlijk bedrag geschat, daar rogge, meel en koloniale waren welke in groote hoeveelheden op de zolder stonden, grootendeels onbruikbaar waren geworden.
Verzekrering dekt de schade.
Dinsdag 18 October 1938.
R.K.V.V. "BAVOS", BAKEL.
P.V.V. 1 - BAVOS 1-3.
In een alleszins spannende kamp hebben de onzen den vollen buit uit Helmond meegebracht. Tot een kwartier na de rust was alles mogelijk. Toen de Bavossers echter hun derde goal maakten was de strijd beslist en volgden de goals elkaar snel op.
P. en P.
Donderdag 20 October 1938.
Raadsvergadering te BAKEL.
Woensdagmiddag om 4 uur kwam de gemeenteraad van BAKEL in openbare vergadering bijeen.
Voorzitter: W.G.C.F. Wijtvliet, burgemeester, tevens secretaris.
Aanwezig alle leden.
De Voorz. opent de vergadering en spreekt een woord ter nagedachtenis van heer P.L. NOOIJEN, oud-burgemeester dezer gemeente. Spr. memoreert, dat de heer NOOIJEN, gedurende 46 jaren burgemeester dezer gemeente is geweest, terwijl hij ook vele jaren het secretarisschap waarnam en dat hij veel voor de gemeente BAKEL c.a. heeft doen tot stand komen. Hij spreekt den wensch uit, dat de afgestrovene in vrede ruste.
Na vaststelling der notulen wordt een 3-tal ingekomen stukken voor kennisgeving aangenomem.
Bespreking nota van aanmerkingen op de gemeenterekening voor 1937. De Voorz. leest de bemerkingen voor en zegt, dat hieraan practisch reeds is tegemoetgekomen, doordat alsnog zijn ontvangen twee bedragen groot 371.33 en 317.40, alsmede een bedrag van 50.20 wegens spaargelden werkloozen.
De gemeentebegrooting 1939 wordt vastgesteld overeenkomstig het door de commissie van onderzoek uitgebrachte rapport. Genoemde commissie stelt voor de navolgende subsidies te verleenen:
1. Aan het Wit-Gele Kruis te BAKEL en te MILHEEZE een bedrag van f. 200;
2. Aan de Kweekschool voor vroedvrouwen te Heerlen f. 25;
3. Aan de Kerkbesturen te BAKEL en MILHEEZE voor de instand houding der bewaarscholen f. 2.50 per leerling;
4. Aan de beide fanfarecorpsen in deze gemeente f. 3 per bezet instrument;
5. Aan het Burgerlijk Armbestuur f. 3500.
De ontvangsten en uitgaven der begrooting worden daarna overeenkomstig het voorstel van B. en W. vastgesteld.
De begrooting van het Burgerlijk Armbestuur wordt voor het dienstjaar 1939 vastgesteld. Hieruit blijkt, dat zij sluit in ontvangsten en uitgaven op f. 5939.72, waarin f. 3500 subsidie der gemeente.
Voorstel van B. en W. tot wijziging der begrooting voor 1938 nr. 4 en 5. De Voorz. licht toe welke posten overschreden zijn of aanvulling behoeven. Hiermede gaat de raad accoord.
Wordt besloten tot aankoop van grond van J.SWINKELS en J.A.RONGEN alhier, elk voor een bedrag van f. 75. Deze aankoop is noodig voor den aanleg van een weg in de GROOTE PEEL.
Voorstel van B. en W. tot verkoop van grond aan het Waterschap "Het Stroomgebied van de AA". Op voorstel van den Voorz. wordt dit punt van de agenda afgevoerd.
Voorstel van B. en W. tot het verleenen van medewerking aan het Bestuur der R.K. Bijz. Lagere School te MILHEEZE voor de beschikbaarstelling van gelden ex art. 72 der L.O.-wet 1920.
De Voorz. leest het advies van den Inspecteur bij het L.O. voor, waarna de gevraagde medewerking wordt verleend.
Voorstel van B. en W. tot vaststelling der vergoeding als bedoeld in art. .... L.O.-wet 1920 voor de Bijz. Lagere Scholen voor het jaar 1939.
Besloten wordt voor het jaar 19.. ... per leerling beschikbaar te stellen.
Mededelingen.
De Voorz. zegt, dat is ingekomen een schrijven van de Oranjevereeniging BAKEL, doch dat dit schrijven nog in de vergadering van B. en W. nog is be..... stelt hij voor dit punt aan te houden tot de volgende vergadering. Verder deelt de Voorz. mede, dat voor het jaar .... de baatbelasting met 20% kan worden verlaagd.
Spr. zegt een tweetal brieven te hebben ontvangen, waarover hij eerst in ...... vergadering een mededeling zal doen.
Rondvraag.
Van HOUT zegt, dat de kleine waterlossing in het GOOR veel te diep is en het water niet afvloeit naar den grooten.
Van der ASDONK zegt, dat de groote wel degelijk goed geveegd is, waarop Van HOUT zegt, dat het verval te klein is. Daarop ontspint zich een lange discussie over de al dan niet goede wateraflossing welke discussie door den voorzitter word gesloten door de mededeeling, dat B. en W. ter plaatse deze aangelegenheid zullen gaan bekijken.
SLEGERS vraagt of er niets gedaan kan worden aan den beerput, gelegen aan de Helmondscheweg, teneinde ongelukken te voorkomen, waarop de Voorz. antwoordt dat hij o ver deze aangelegenheid een brief heeft gezonden aan den betreffende.
Van der ASDONK meent dat er iets niet in orde is met de brandspuiten en vraagt wat daar van waar is. De Voorz. antwoordt dat dit nogal los zal loopen, want van den Opperbrandmeester heeft hij geen klachten vernomen.
Nadat Van den BOSCH not eenige vragen had gesteld over het loon van de werkloozen die op de wegen werken en de Voorz. daarop van antwoord had gediend, volgde de sluiting.
Zaterdag 22 October 1938.
Bij J. v.d. BOSCH, café wordt een groot toep en barakconcours gegeven welke morgen Zondag 24 Oct. begint en eindigt Maandag, 24 Oct. om 92 uur. De prijzen bestaan uit prachtig wild.
Zie advertentie.
Zaterdag 22 October 1938.
Aanbesteding onder georg. aannemers.
voor het verbouwen van een woonhuis te MILHEEZE.
voor rekening van den Heer M. v.d. WEIJER te MILHEEZE, zal worden gehouden op Donderdag 27 October in het Café P. WIJNHOVEN te MILHEEZE n.m. 5 uur.
Bestek en teekening verkrijgbaar vanaf Zaterdag a.s. ten kantore van den architect à / 3.00 per stel, restitutie / 1.50 bij inlevering.
Architect HUGO DE VRIES
HELMOND
Eikendreef 13.
Dinsdag 25 October 1938.
BAKEL.
Alg. vergadering Coöp. Stoomzuivelfabriek.
De leden der Coöp.Stoomzuivelfabriek BAKEL en MILHEEZE houden in het R.K. Parochiehuis te BAKEL op Woensdag 26 October des avonds om zes uur een algemeene vergadering.
De agenda vermeldt o.m.: Verslag rekening en verantwoording over het afgeloopen boekjaar; Verkiezing van een bestuurslid. Aan de beurt van aftreden is de heer J. VERBAKEL (herkiesbaar); Verkiezing van een lid van den Raad van Toezicht. Aan de beurt van aftreden is de heer P. REIJNDERS (herkiesbaar); Vaststelling van het Intreegeld; Lezing door den heer E. TONKENS STRUIF, Rijkszuivelconsulent over Melkwinning, melkbehandeling, en uitbetaling van de melk volgens indeeling in klasse; Voorstel van het Bestuur hiertoe over te gaan. Melk klasse 1 toeslag 20 cent per 100 K.G.; Melk klasse 2 10 cent per 100 K.G.; Melk klasse 3 geen toeslag.
Dinsdag 25 October 1938.
BROUWHUIS.
B.V.V. heropgericht.
Door oude liefde gedreven hebben een aantal oud-leden van de weleer te BROUWHUIS zoo populaire voetbalclub de hoofden bij elkaar gestoken om te komen tot heroprichting van het oude B.V.V. Zij zijn daar volledig in geslaagd. B.V.V. BROUWHUIS bestaat weer en zal vermoedelijk reeds Zondag aantreden. De indeeling zal waarschijnlijk in de 2e klasse A. van het dis-trict HELMOND plaats hebben.
Het bestuur van de heropgerichte club bestaat uit de heeren J. van VEGHEL, voorzitter, W. KUIJPERS, secretaris, TH. KUIJPERS, penningmeester, van LEUKEN en TH. van DIJK, leden.
Vele oud-spelers van het vroegere B.V.V. gaven zich weer als werkend lid op en reeds thans kan als waarschijnlijk worden beschouwd dat B.V.V. met twee elftallen gaat uitkomen.
Woensdag 26 October 1938.
R.K.V.V."BAVOS", BAKEL
BAVOS - GERWEN 6 - 0.
Ook de derde ontmoeting is in het voordeel van de onzen geëindigd. Voor de rust gingen de partijen goed tegen elkaar op. Na de rust echter kwamen de Gerwenaren maar sporadisch over de helft.
Rest nog te vermelden, dat de wedstrijd in de beste verstandhouding gespeeld werd en de onzen een invaller moesten opstellen voor den linksbinnen. N.
Vrijdag 28 October 1938.
BAKEL.
Jaarvergadering Coöperatieve Stoomzuivelfabriek,
Op Woensdagavond werd alhier in het R.K. Parochiehuis de algemeene jaarvergadering gehouden van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek, afd. BAKEL en MILHEEZE.
Voorzitter: B. NOOIJEN, Directeur: J.A.C.M. SOETERBOEK.
De vergadering was zeer druk bezocht en had een vlot en aangenaam verloop.
De voorzitter opent om circa 6 uur de bijeenkomst en roept allen een hartelijk welkom toe, vooral den heer E. TONKENS STRUIF, Rijkszuivelconsulent te BREDA en den Technisch Adviseur NIESKENS, die beiden aanwezig waren.
Uit de voorlezing der ledenlijst bleek, dat 286 veehouders als lid staan ingeschreven.
Aan de orde komt het jaarverslag der zuivelfabriek over het afgeloopen jaar, dat loopt van Augustus tot Juli. Aan dit verslag ontleenen wij onderstaande gegevens.
De melkaanvoer was 4.607.512 K.G., welke aanvoer een vetgehalte had van 3.372 % gemiddeld; per koe was geleverd 3279 K.G.; 181.368 K.G. boter werd gemaakt, dat / 253.695,23 opbracht, netto per K.G. / 1.399. De onkosten waren / 23.454,89.
Na de voorlezing van dit verslag wordt overgegaan tot verkiezing van een lid van het bestuur en een lid van den Raad van Toezicht. Herkozen worden J. VERBAKEL en P. REIJNDERS.
Het contributiegeld wordt voor het jaar 1939 vastgesteld op / 1.-- per koe.
Hierna wordt door den heer TONKENS STRUIF een lezing gehouden over "Melkwinning en behandeling van de Melk". Dit onderwerp was gekozen in verband met een nieuw in te voeren systeem van uitbetaling voor de geleverde melk door middel van te=oeslagen naar de kwaliteit van de melk. Deze wordt daarbij ingedeeld in drie klassen. Voor de eerste klas wordt 20 cent, voor de tweede klas 10 cent en voor de derde klas melk niets als toeslag bijbetaald boven de gewone normen. Spreker dringt er dan vooral op aan om de zindelijkheid bij het melken ve vervoeren zoohoog mogelijk op te voeren. vooral dient te worden gelet, dat de kannen en bussen van deugdelijk materiaal zijn en op de juist wijze worden schoongemaakt. Om goede melk te verkrijgen is het ook zeer noodzakelijk dat deze n het melken onmiddllijk wordt afgekoeld. Spreker bewijst met sprekende cijfers, die proefondervindelijk vaststaan, dat de melk bij koud, vooral vriezend weer, van de beste kwaliteit is. Ook aan de verbetering van stallen moet nog veel worden gedaan, al heeft spreker kunnen constateeren, dat te Bakel en Milheeze reeds veel in de goede richting is tot stand gekomen. Na nog en kleine uiteenzetting te hebben gegeven omtrent doelmatige voeding van het rundvee, besluit hij zijn lezing.
De aanwezigen worden nog in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen over huishoudelijke aangelegenheid, waarna de voorzitter de vergaderin sluit.
Brand. - Door onbekende oorzaak brak in het R.K. Parochiehuis brand uit. Het vuur was ontstaan op het podium, waar het dadelijk een groote schade aanrihtte doordat de zware podiumgordijnen en het aanwezige decor vlam vatte. Daar de brand spoedig werd ontdekt kon het gebouw blijven gespaard en de brand beperkt tot het podium
MILHEEZE
Mond- en Klauwzeer.
Een dezer avonden werd in café WIJNHOVEN-CLAASSEN alhier door den heer KIRCH, Inspeteur van den Veeartsennijkundigen Dienst te 'S-HERTOGENBOSCH een lezinge gehouden over Monde en Klauwzeer. Het café was geheel bezet en de spreker had een dankbaar gehoor. Allen konden dan ook dank zij de duidelijke en op aangename wijze uiteenzettingen tevreden huiswaarts keeren.
Vrijdag 28 October 1938.
Burgelijken Stand BAKEL
Geboren:
JOHANNA C.G. d. v. Th. v.d. BROEK en van Fra. MANDERS.
PETRUS H. z. v. J.Th. KUIJPERS en van Pa. H. HENDRIKS.
MARIA A. d. v. THOMAS ROVERS en van Pa. H. van den BROEK.
HENDRIKUS W. M. z. v. P.J. WILLEMS en van Ma. W.E. WILLEMS.
ANTONIUS M. z.v. A. van der POL en van Ga. A. SCHRAVEN.
Overleden:
ANTONETTA van NEERVEN, 78 j. echtgen. van ANT. VERBAARSCHOT.
JOHANNES van der HEIJDEN, 48 j. echtgen. van HENDRIKUS BUKKUMS.
GERARDUS KANTERS 69 j. ongehuwd.
Gehuwd:
JACOBUS REIJNDERS, 36 j. chauffeur en MARIA P.H. NELISSEN, 30 j. z.b. beiden wonende alhier.
Woensdag 2 November.
BAKEL
Luchtbescherming.
Door het gemeentebestuur is een sirene aangeschaft om dienst te doen bij de luchtbescherming en de daarop betrekking hebbende oefeningen. De sirene kan op den wagen der vrijwillige brandweer worden gemonteerd en met den motor in werking worden gebracht.
Filmvoorstelling.
Door de Eerwaarde Paters van het Missiehuis te UDEN werd in het Parochiehuis een lezing gehouden over de Missie op de KLEINE SOENDAEILANDEN. De lezing werd verduidelijkt door de film "AMORIA". De opbrengst kwam ten bate van de missie op FLORES en TIMOR.
MILHEEZE.
Voorzichtig met natronloog.
Bij den landbouwer W., alhier, heerschte mond- en klauwzeer onder het vee. Deswege had hij ontsmettingsmiddelen in huis en wel natronloog. Door deze stof op minder juiste manier op te bergen gebeurde het dat een gedeelte van de natronloog op een mantel van zijn dienstbode was gekomen, welk kleedingstuk zij des avonds aantrok. Den volgenden morgen vertoonden zich ernstig uitziende plekken in haar hals. Ook was een gedeelte van den mantel uitgebeten. Doktershulp was noodzakelijk. Ook werd de politie gewaarschuwd, daar men aanvankelijk van meening was dat er misdaad in het spel was.
Donderdag 3 November.
R.K.V.V."BAVOS" BAKEL.
GERWEN 1 - BAVOS 1 2-3.
In een te forsch gespeelden wedstrid hebben de Bavossers nog juist op tijd de overwinning in de wacht gesleept. De onzen konden op het effectvolle terreintje van GERWEN maar niet ingespeeld komen. Bovendien wilde ook niets lukken. Soms werden de ballen op de onmogelijkste wijze uit het doel gehouden.
Na de rust was het 'n voortdurende strijd tusschen de Gerrwensche achterhoede en onze voorhoede.
De overwinning was ook ten volle verdiend. P. en P.
R.K.V.V. DE RIPS.
De RIPS--HELENAVEEN 3--1.
In dezen aardigen wedstrijd zijn onze jongens de baas gebleven. De uitslag geeft de verhouding vrij goed weer. Onze voorhoede had werk in overvloed, daar zorgde onze verdediging werkelijk keurig voor. Jammer dat men na de rust veel tijd verloren heeft laten gaan en het kwam aan het spel te goede toen HELENAVEEN een tegenpunt wist te maken. Een goed resultaat. P. en P.
Zaterdag 5 November 1938.
BAKEL.
Mond en klauwzeer.
Ondanks dat verschillende veehouders ter secretarie dezer gemeente aangifte komen doen, dat hun veestapel is genezen van de alhier sterk heerschende epidemie "Mond en Klauwzeer", is deze veeziekte nog steeds toenemende. Ook is door verschillende eigenaren aangifte moeten geschieden, dat tengevolge van deze ziekte vee van hun veestapel is gestrorven, dat voor de consumptie moest worden afgekeurd en naar de Destructor van den N.C.B. t SON moest worden vervoerd.
Gedurende de maande September en October werden in totaal 32 gevallen van Mond- en Klauwzeer geconstateerd.
Steunverlening aan kleine boerenbedrijven.
Zooals bekend is, is voor de steunverlening van kleine boerenbedrijven een nieuw reglement vastgesteld, tengevolge waarvan alle boerenbedrijven welke voor opneming in de regeling in aanmerking kunnen komen, opnieuw moeten worden geinventariseerd. Bij deze inventarisatie moeten door de landbouwers alle gegevens, betreffende aard en omvang van hun bedrijf in grootte van den veestapel, de inkomsten van henzelf, alsmede van hun gezinsleden en baten uit kapitaal of spaargelden zoo nauwkeurig mogelijk worden opgegeven.
De gemeentelijke commissie voor deze steunverlening alhier zal voor de invulling van de inventarisatieformulieren en het verstrekken van de gewenschte inlichtingen ten gemeentehuize zitting houden op Dinsdag, Woensdag en Donderdag 8,9 en 10 November 1938 telkens des namiddags van half twee tot half vijf.
Degene, die voor de steunvelening in aanmerking wenschen te komen moeten zich te dien einde op genoemde data ter secretarie aanmelden.
Eerste Winteruitvoering,
Fanfare "Musis Sacrum" zal a.s. Zaterdag en Zondat in het R.K.Parochiehuis haar eerste winterconcert met uitvoering geven. Na een muziekprogramma zal door de tooneelspelers dier vereeniging worden opgevoerd het Drama "Vergeten en Vergeven" (in 3 bedrijven) van PALMER PUTMAN en een klucht.
Hedenavond en morgennamiddag geeft de fanfare "Musis Sacrum" haar eerste winteruitvoeringen. Opgevoerd zal worden door de tooneelafdeeling het drama in 3 bedrijven van PALMER PUTMAN "Vergeten en Vergeven".
Maandag 7 November 1938.
De St. Willibrorduskerk
te BAKEL.
Nu Nederland zich reeds begint op te maken om het twaalfde eeuwfeest van den H. Willibrordus te herdenken (zie elders het artikel in dit blad) is het interessant onderstaande "vragen en antwoorden", welke we aantreffen in de St.Jansklokken van deze week, ook hier over te nemen;
J.V. te BAKEL: 1. Is de parochie van St. Willibrordus te BAKEL inderdaad een der oudste parochies van het Bisdom?
Antwoord: Inderdaad. Het land van de Peel en Kempen behoorde in de achtste eeuw tot het Bisdom Maastricht-Luik. De H.Lambertus, (gestorven in 708) ijverde door persoonlijke prediking voor de doorvoering van het Christendom in het Noorden van zijn Bisdom Luik. Hij werd daarbij gesteund door den H. Willibrordus, die er ook na den dood van den H. Lambertus zijn werk voortzette, en op zijn reizen te BAKEL heeft vertoefd (721). Zelfs veronderstelt Schutjes in zijn Geschiedenis van het Bisdom 'sHertogenbosch, dat de H.Willibrordus als pastoor te BAKEL zou hebben geresideerd. De gronden, die hij aanhaalt zijn echter niet zeer sterk.
Zeker is, dat de H.Willibrordus bij zijn dooe (739) het patronaatsrecht uitoefende over de kerk van BAKEL, en dit recht naliet aan de Abdij van Echternach.
Dezelfde. 2. Is het de oudste parochie aan dezen heiligen toegewijd?
Antwoord: Volgens Schutjes (zie boven) bevond zich te BAKEL ten tijde van het verblijf van den H.Willibrordus reeds een kerk, toegewijd aan de H.H.Petrus en Paulus en den H.Lambertus - deze laatste zal gekozen zijn als gevolg van zijn prediking in die streken.
Latet, waarschijnlijk wel bij gelegenheid van nieuwbouw of verbouwing, zijn deze patroonheiligen vervangen door den H.Willibrordus, zooals deze ook de patroonheilige is geworden van meer kerken, waarover het patroonsrecht door hem was nagelaten aan de Abdij van Echternach, -, wij noemen hier slechts Waalre.
Welke dezer kerken het eerst aan den H. Willibrordus is toegewijd, is mij niet bekend.
Dezelfde. 3. Kan het waar zijn, wat wel wordt verhaald, dat St.Willibrordus hier zelf een kerkje zou hebben gesticht?
Antwoord: Vermoedelijk, - wij schreven het boven, - zou zich te BAKEL reeds bij de komst van den H.Willibrordus een kerkje hebben bevonden, dat dan zou zijn gesticht door een zekeren Herelaef. In alle geval bestond zij of is zij gesticht tijdens het leven van den H. Willibrordus.
Welke jonge katholieke geschiedschrijver beschrijft nog eens den roemvollen maar onbekenden tijd van de vestiging van het Christendom in ons Bisdom?
Woensdag 9 November 1938.
BAKEL.
- Boerinnenbond. - Op initiatief van het bestuur van den Boerenbond alhier werd Maandag l.l. om half twee in het R.K. Parochiehuis een vergadering gehouden om te komen tot oprichting van een boerinnenbond.
Aanwezig waren de Zeereerw.Heer F. van ZEELAND, pastoor en Mej. HOENSELAAR, inspectrice van den N.C.B.
De voorzitter, de heer J. VERBAKEL heette allen welkom. Mej. HOENSELAAR gaf op duidelijke wijze een uiteenzetting over doel en werkwijze van een Boerinnenbond. Het hoofddoel is het vormen van sociale vrouwen en meisjes, waardoor zij een bijzondere hulp kunnen zijn in de huishouding en boerenbedrijven. Een en ander zal kunnen worden bereikt door het volgen van cursussen, zooals moeder-, huidhoudcursussen e.a.
Na deze uiteenzetting werd besloten over te gaan tot het oprichten van den genoemden bond en werden als bestuur gekozen: Mevr. SOETERBOEK, voorz. Mevr, SWINKELS, onder voorz.; Mej. COR. SLITS, secret.; Mej. M.LOUWERS, onder secret.; Mej. F. VERBAARSCHOT, penningm. In totaal gaven zich 89 aanwezigen als lid op.
- Zaterdag en Zondag gaf fanfare "Musis Sacrum" in het R.K. Parochiehuis haar eerste winteruitvoering. Behalve een zestal muziekstukken werd door de toneelafdeeling der fanfare een drama opgevoerd genaamd "Vergeven en Vergeten" (in 3 bedrijven) van Palmen Putman. Zowel de muziek als het toneelspel had succes. Het niet gemakkelijke drama was zeer goed ingestudeerd. De grimeur de heer Jac. Dijsselbloem zorgde voortreffelijk voor de grimme.
- In het café van de Wed. C.JONKERS alhier werd Maandagavond 'n vergadering gehouden ter oprichting van een plaatselijken bond van caféhouders (vergunning- en verlofhouders). Een voorlopig bestuur werd gekozen, waarin zitting namen de heeren P.REIJNDERS, H. SWINKELS en H.J. FRANSEN. Besloten werd binnen korten tijd een tweede vergadering te beleggen in café AKKERS.
MILHEEZE.
- Inzegening Zusterklooster.
Maandag werd het reeds eenige maanden in gebruik zijnde Zusterklooster "Mariaoord" alhier door den Zeereerw.Heer pastoor J. SIMONIS ingewijd. Tegenwoordig waren vele geestelijken uit de naburige parochies. Burgemeester W. WIJTVLIET, de Provinciale Overste van de Congregatie uit Tegelen met eenige zusters en het volledig Kerkbestuur.
In het mooie kapelletje werd voor de eerste maal de H. Mis opgedragen. Na de H.Mis werd de genoodigden 'n koffietafel aangeboden. Tijdens de maaltijd bracht de fanfare "St.Cecilia" de Eerw. Zusters 'n serenade. De voorzitter, de Heer J.MANDERS, sprak een woord van felicitatie uit, hetwelk op verzoek van moeder-overste door den burgemeester werd beantwoord.
- Ingekomen en vertrokken personen.
Ingekomen:
PETRONELLLA A. van den BOGAARD, d.b. van OPLOO c.a.
GERTRUDA F. van de RIJT, d.b. van OPLOO c.a.
JOHANNES H.W.M. JANSSEN, bakkersknecht van OPLOO c.s.
CHRISTIANUS S. SPRONK, z.b. van s'HERTOGENBOSCH.
ADRIANUS HOES, z.b. van EWIJK.
THEODORUS J. STOLKER, z.b. van MAASTRICHT.
GERARDUS W. PRONK, R.K. Ordebroeder van PRINCENHAGE.
MARIA F.R. van de VEN, z.b. van BOXMEER.
WILLEM G, van der VLEUTEN, van ROTTERDAM.
JOHANNES N. ROOVERS van AMSTERDAM.
PIERRE E. van HAUWE, z.b. van HEER.
FRANCISCUS H. BARDOUL, bakker en gezin, van VENRAY.
- Vertrokken:
MARIA J. TOENDERS, d.b. naar BEEK en DONK.
MARIA VERBAARSCHOT, d.b. naar DEURNE.
ANTONIUS VERHEIJEN, bakkersknecht, naar MIERLO.
PETRUS S.M. MOLENAAR, bakkersknecht, naar HOOGWOUD.
ADRIANUS J. PONCIN, student, naar MAASTRICHT.
PETER JOH. van de POEL, en gezin, caféhouder, naar EINDHOVEN.
ADA J.C.M. SOETERBOEK, z.b. naar MEERLO.
JACOBUS REIJNDERS, vrachtrijder-chauffeur, naar GEMERT.
MARIA P.H. NELISSEN, z.b. naar GEMERT.
WILHELMINA E. KUUNDERS, d.b., naar DEURNE.
JACOB VERMEULEN, landbouwersknecht, naar VENRAIJ.
JACQUES E. KEERSEMAKER, schilder, naar DEN HAAG.
HENDRIKA H.L.M. SOETERBOEK, z.b., naar BOXTEL.
Donderdag 10 November 1938.
MILHEEZE.
Uitvoering. - A.s. Zaterdag en Zondag zal fanfare ST.CECILIA alhier haar eerste winteruitvoering geven in café-RONGEN.
Buiten een muziekprogramma zal door de toneelclub der fanfare worden opgevoerd het drama in 1 bedrijf "Roeping" en de klucht "De fout van Tortelmans"
Boerderij afgebrand te MILHEEZE.
Gistermorgen om circa half zeven brak brand uit in de boerderij van J.G. THOMASSEN op de SCHUTSBOOM te MILHEEZE, De brand werd ontdekt door zijn dienstbode, die de vlam reeds uit de schuur zag slaan. Een paar minuten daarvoor had zij een landlooper uit de schuur zien komen, die aldaar den afgeloopen nacht had doorgebracht. Er wordt dan ook vermoed, dat brandstichting in het spel is.
Het strooien dak en de aanwezige voorraad stroo en hooi stonden dadelijk in lichte laaie en aan blusschen viel niet te denken.
In allerijl moest het gezin THOMASSEN zich in veiligheid brengen, doch het aanwezige geld en eenige papieren konden worden medegenomen. De inmiddels toegeloopen buren konden de koeien, het paard en eenige meubels uit het brandende gebouw halen. De varkens en 'n gedeelte der meubelen moesten achtergelaten worden daar de hitte ondragelijk was geworden. De in de nabijheid staande "schop" waarin de stookvoorraad voor den winter was opgeborgen ging geheel in vlammen op. Ook het dak van de woning van J. van de LAAR vatte vlam, doch door vereende krachten kon dit huis behouden blijven, dank zij het optreden van de brandweer.
Een tweetal varkens, een kalf en de geheele oogst verbrand- den, terwijl een tweetal varkens wegens zware brandwonden moesten worden afgemaakt.
Naar wij vernemen is de schade door verzekering gedekt.
Woensdag 16 November 1938.
BAKEL.
Uitvoering. _ Verleden Zaterdag- en Zondagavond gaf fanfare ST.CECILIA in café RONGEN haar eerste winteruitvoering. Na een concert werd door de toneelclub der fanfare opgevoerd het drama, genaamd "Roeping" en de klucht "De fout van Tortelmans". Beide avonden was de zaal maar matig bezet.
Kleine boeren. _ Op de zitting van de commissie, ingesteld voor steun aan kleine boerenbedrijven, hebben zich in totaal 81 personen aangemeld, waarvan er 50 in de steunregeling (groep B en C) konden worden opgenomen.
Inbraak. _ Door een onbekenden dader (of daders) is door middel van openschuiving van een vitrineraam ingebroken in het café van den heer H. SWINKELS-v.TIEL, alhier. Eenige flesschen jenever en cognac werden ontvreemd, De politie stelt een onderzoek in.
BROUWHUIS.
_ Zilveren jubilé. _ Op 22 Nov. hoopt de heer E. NOOIJEN den dag te herdenken, waarop hij voor 25 jaar als koorzanger werd aangenomen. Hiervan heeft hij 15 jaar doorgebracht als zanger te VLIERDEN en 10 jaar als directeur te BROUWHUIS. Gezien den ijver, die bij kerkelijke als andere feesten, zal het den ijverigen en nooit vermoeiden directeur op dien dag zeker niet aan belangstelling ontbreken.
Ingezonden Stukken,
Buiten verantwoordelijkheid der Redactie.
M. de Redacteur.
Het bericht betreffende de eerste winteruitvoering van fanfare "MUSIS SACRUM" te BAKEL, inspireerde mij tot de volgende regelen, voor welks opneming in uw geeerd blad ik u bij voorbaat mijn dank betuig.
SUCCES EN .... CRITIEK!
Twee dingen welke men o.a. bij 'n tooneeluitvoering verwachten kan. Succes is vaak moeilijk te bereiken; critiek daarentegen komt vanzelf. Nu is het een bekend verschijnsel dat 't eerste graag door de betreffende dilettanten wordt aanvaardt, doch dat men voor 't tweede al te vroegtijdig oog en oor weet te sluiten. Jammer, want 'n combinatie van succes en goede critiek, in de practijk van toepassing gebracht, kan een krachtige stimulance zijn voor de toekomst. En juist de acteur, die "critiek" tot zijn vrienden weet te rekenen zal straks tot betere prestaties in staat blijken.Zij het mij daarom vergund in alle bescheidenheid, een beetje critiek te paren aan het door onze BAKELSCHE tooneellisten behaalde succes. Men dient echter voorop te stellen dat het niet beoogt 'n afkammen van 't verleden, maar 'n opbouw voor de toekomst. Dan denk ik vooreerst aan bovenbedoeld bericht, waarin ik las: "Het niet gemakkelijke drama was zeer goed ingestudeerd". Kan zijn; maar de vertolking was er geen algeheele weerspiegeling van! De serieuze toeschouwer zal wel bemerkt hbben hoe het gros der spelers slechts weinig van het "meespelen" hunner oogen (!) liet zien. Een zéér voorname factor! De verlichting was hieraan wel wat debet, doch de groote oorzaak is terug te vinden bij de regie.
Ook de verschillende haperingen en onechte uitdrukkingen van woord en gebaar maakten het geheel soms wat onnatuurlijk. In dit opzicht zondigde vooral de drinker. Deze, overigens talentvolle speler, meende 'n dronkenmansgang uit te beelden door twee stappen voor- en een stap achterwaarts te doen; terwijl zijn uitspraak deed denken aan een absoluut nuchteren spreker. De herbergier maakte er een gewoonte van, om, inplaats van van met zijn gasten een gemoedelijk praatje aan te knoopen, zijn gelagkamer door te marcheeren. De ongetwijfeld moeilijke rol van "tamboer" had veel goede momenten, doch deze vertolker schoot op het laatst te kort door schijnbaar zijn stem niet meer meester te zijn. Velen in de zaal hadden graag gezien dat 't bewustelooze lichaam van v. Marcken met het gezicht naar het publiek was neergelegd; het sterven van den boer had 'n zeer schoone indruk kunnen achterlaten. Hier schuilde m.i. een grove regiefout! De terugkeer van den onschuldig veroordeelde bracht niet de gewenschte ontroering. Ook het spel der twee "contrasten" had veel pakkender kunnen zijn; er lag een zee van uitbeeldingsvermogen ter beschikking. Bequart was hier wel 't beste, doch bij de brandstichting was méér spel van hem geen overdreven luxe. De veldwachter was niet bepaald slecht; hoewel hij iets meer politieman had mogen zijn.
Had de regiseur aan het kind opdracht gegeven vooral zijn gezicht niet telaten zien?
Rest mij nog te vermelden dat men vanaf het podium graag tekens gaf aan zich achter de coulissen bevindende personen, en dat de grime sporen van gehaastheid achter zich liet. Ondanks dit alles waren er ook de goede momenten, doch de regisseur zal er goed aan doen een zuivere uitspraak te bevorderen.
Nu wij in BAKEL zoo'n groote zaal met idem podium hebben, mag er gerust veel gepresteerd worden. En dat is met deze dilettanten ook best mogelijk!
Voor de plaatsruimte dank u:
SOUFLEUR.
Naschrift der redactie. _ Ofschoon wij in 't algemeen geen plaatsruimte kunnen en willen inruimen voor beschouwingen over vroeger geplaatste verslagen of recentsies, laten wij ditmaal inzender voor zijn opbouwende critiek aan het woord, omdat in ons eerste bericht over de bedoelde uitvoering geen bespreking van spel of spelers plaats vond.
17 November 1938.
Burgerlijke Stand.
BAKEL:
Geboren.
THEODORA, d. van W. van de LAAR en van J. van de WETERING.
EGIDIUS A. z. van G. NOOIJEN en van Ja. JANSEN.
GERARDUS van BOMMEL en van A.M. KUIJPERS.
PETRONELLA B. d. van B. TOENDERS en van Pa. van der LINDEN.
HENDRIKUS M. z. van C. BOUW en van A. van MELIS.
ANTONIA, d. van F. JONKERS en van Ha. NOOIJEN.
Overleden:
JOHANNES van HOUT, oud 66 jaar, ongehuwd.
Ondertrouwd:
FRIEDRICH THERRE, 28 j., huisschilder en KORNELIA P.C.
KUIJPERS 26 j. z.b. beiden te BAKEL.
Dinsdag 22 November 1938.
BAKEL.
_ Sinterklaas komt. _ A.s. Zondag zal St.Nicolaas ook aan BAKEL een bezoek komen brengen. In samenwerking met het Oranje-comité wil het bestuur van de R.K.
Werkliedenvereeninging den Sint een feestelijke ontvangst bereiden. Gezeten te paard zal de Heilige Man door de straten van het dorp trekken, waarbij Zwarte Piet
hem zal vergezellen en de jeugd op verrassingen zal tracteeren.
_ Koepokinenting. _ Op Donderdag 24 November a.s. zal in deze gemeente gelegenheid worden gegeven tot het kosteloos inenten tegen de pokken, en wel te
BAKEL in de oude openbare school achter de kerk, des n.m. om 3 uur; te MILHEEZE in de R.K. Lagere School om 3.45 n.m. en te BROUWHUIS op Zaterdag 26
November a.s. des n.m. om 3 uur in de R.K. Lagere School, aldaar.
_ Wegverbetering. _ Vanaf den BENTHEM in deze gemeente tot aan de kom, zal vanwege de provincie de weg over een lengte van 400 meter worden vernieuwd, De
oude hobbelige straatkeien zullen worden vervangen door klinkers, terwijl de verharde baan zal worden verbreed.
Ook te MILHEEZE wordt flink gewerkt aan den straatweg. Door verlegging zullen een tweetal gevaarlijke bochten worden verwijderd. Deswege is van
verschillende eigenaren van aangrenzende perceelen strookjes grond aangekocht en zijn uitzichtbelemmerde hagen en andere obstakels verwijderd.
_ Pluimveecursus. - In het café van den heer THOMAS van de LAAR alhier, zal vanwege de Eiervereeniging, dezen winter een pluijmveecursus worden gegeven.
Naar verluidt bestaat voor dezen interressanten en nuttigen cursus veel belangstelling.
Woensdag 23 November 1938.
Afscheid van den Heer BELLEMAKERS.
Hartelijke huldiging op DE RIPS.
Gistermiddag werd in Café v.d. VEN in DE RIPS de heer BELLEMAKERS gehuldigd wegens zijn pensioenname bij de Nederl. Heidemaatschappij. Bij deze intieme hulde waren vele persoonlijkheden tegenwoordig, die in nauw contact met hem gewerkt hebben.
We merkten o.a. op de heeren J.P. v. LONKHUYZEN, directeur en Dr. G. HOUTZAGERS, adj.directeur der Heidemij,; Pastoor SMEETS van de parochie DE RIPS, de burgemeesters van BAKEL en DEURNE, terwijl ook verschillende opdrachtgevers tegenwoordig waren, o.m. Mevr. SCHOEN te OVERVEEN en de heer SCHWEITZER, direct. van de LAURA-mijn. De eerste en voornaamste werkgever, de heer LEDEBOER uit ENSCHEDE stuurde bericht van verhindering wegens familieomstandigheden.
De Heer HOUTZAGERS leidde de verschillende sprekers in, waarbij hij in naam van den heer LEDEBOER den hartelijksten dank overbracht voor den door BELLEMAKERS verrichten arbeid in DE RIPS. Als een blijk van waardeering en dank voor den dertig-jarigen dienst overhandigde spreker namens den heer LEDEBOER een enveloppe.
Na een korte schets van de vele groote werkzaamheden door den afscheidnemende haalde Mevr. SCHOEN een herinnering op uit het begin van zijn ambt en sprak over den brande die in 1915 deze streek teisterde en roemde zijn kalm, doortastend optreden daarbij.
De heer HOUTZAGER, weder aan het woord zijnde, belichtte in het bijzonder de groote stuwkracht die van BELLEMAKERS uitgaat, en noemt hiervan als voorbeeld het streven naar een verharden weg door DE RIPS en het oprichten van een kerk. Deze wenschen, die alle bereikt zijn, maar waarvoor een harde strijd is gevoerd, mogen een voldoening zijn voor den heer BELLEMAKERS.
Mede namens zijn parochianen en den vroegeren pastoor Pater TRINUS, bracht pastoor SMEETS hartelijk dank uit voor de vele diensten door den heer B. bewezen. Spreker prees zijn godsvrucht en weidde verder uit over zijn verdiensten als schakel tusschen Heidemij. en geestelijkheid. Met den wensch, dat vorengeneomde maatschappij zich steeds intens voor deze streek zal blijven interresseeren, besloot spreker deze toespraak.
Nog kwamen aan het woord de burgemeester van BAKEL en DEURNE, die beiden den heer BELLEMAKERS bedankten voor de prettige samenwerking.
Directeur v. LONKHUYZEN, die van het begin der werkzaamheden in DE RIPS zich altijd bijzonder hiervoor geinteresseerd heeft, noemde den heer B. den "vader" van DE RIPS en hoopte dat zijn opvolger BIJLAARDS uit DEURNE nooit tervergeefs een beroep op hem zal doen. Een bloemenmand en een album met foto's van zijn werk werden hem aangeboden namens de Mij.
Nadat de heer SCHWEITZER, directeur der LAURA-mijn en opdrachtgever van den heer BELLEMAKERS, nog een kort dankwoord had uitgesproken, dankt de heer BELLEMAKERS de aanwezigen voor de hem gebrachte hulde. Hij sprak de hoop uit dat zijn opvolger veel succes mocht hebben, terwijl hij beloofd steeds gereed te staan als zijn ervaring en hulp te pas mochten komen.
MILHEEZE.
_ Diefstal, _ Door onbekende daders is in den nacht v an Dinsdag op Woensdag bij landbouwer VERH, op het gehucht HOEVEN alhier een partij waschgoed ontvreemd. Vrij duidelijke sporen werden achter gelaten, waaruit waarschijnlijk blijkt, dat geen beroepsdieven aan het werk zijn geweest.
_ Ceciliafeest, _ Dinsdag werd alhier door het Parochaal Zangkoor het Ceciliafeest gevierd, De dag werd begonnen met een plechtige H.Mis, opgedragen voor de levende en overleden leden van het Zangkoor. In café FRANSEN werd des middags een feestmaaltijd gebruikt, waaraan ook de ZeerEerw. Heer Pastoor J.P. SIMONIS deelnam. De dag werd verder doorgebracht in een gezellig samenzijn, terwijl des avonds den koristen nog een koffietafel werd aangeboden.
26 November 1938.
DE RIPS.
_ De electrificatie. _ Zondag na de Hoogmis vergaderden de inwoners van DE RIPS ter bespreking van de plannen tot electrificatie. De heer BELLEMAKERS leidde deze vergadering in met een van B. en W. van de gemeente BAKEL. De onkosten van aanleg zullen W. / 17.000.- bedragen waarvoor natuurlijk een baatbelasting geheven zal moeten worden. Hierover werd de opmerking gemaakt dat DE RIPS indertijd enkele jaren baatbelasting heeft moeten betalen voor BAKEL en als compensatie daarvoor diende men DE RIPS enkele jaren vrij te stellen van baatbelasting. Het meerendeel der vergadering hield dit voor een wensch, die wel niet in vervulling zou gaan, De gemeente BAKEL heeft de onbillikheid hiervan ingezien en afgeschaft.
Het tarief zal 25 cent per K.W. bedragen, waarbij er op gewezen dient te worden dat men in andere dorpen in het begin meestal 45 cent heeft moeten betalen.
De heer BELLEMAKERS deelde voorts nog mede, dat de gemeente een zekere afname zou moeten garandeeren doch volgen schrijven van B. en W. kon dit bedrag zeer gemakkelijk bereikt worden indien allen zich zooveel mogelijk aansluiten. Van zelfsprekend zal dan ook het bedrag der baatbelasting per aansluiting het laagst zijn. Bovendien zal de baarbelasting naar verhouding lager zijn dan in BAKEL.
Aan het slot van de vergadering werd men er opmerkzaam gemaakt dat het in het belang van DE RIPS en van zich zelve is nu allen mede te werken door zich op te geven voor aansluiting, omdat men dan de zekerheid heeft dat de zoolang verwachte electriciteit er komen zal en de kosten voor elk 't laagst zullen zijn. Latere aansluitingen zullen geheel voor eigen rekening zijn.
Zaterdag 26 November 1938.
DE RIPS.
_ We vernemen dat DE RIPS in verband met de automatiseering van de telefoon van electrisch licht voorzien zal worden. Reeds voor Mei zal men hiermede gereed moeten komen. Naar men ons nog verder mededeelde zou het tarief reeds in het begin vrij laag gehouden worden n.l. niet boven 25 cent per K.W..
- De woningbouwvereeniging "BAKEL" heeft reeds besloten alle woningen aan te sluiten.
- Telefoon.- De bovengrondsche leidingen van het telefoonnet alhier, zullen binnenkort vervangen worden door kabels onder den grond.
BROUWHUIS.
- A.s. Zondag zal het kaartgezelschap in Café VOGELS op BROUWHUIS een concours geven in prijsjassen en op de barak om hazen en konijnen. De prijzen gaan uit op Maandag, 4 Dec.
Woensdag 30 November 1938.
Aanbesteding.
De volledige uitslag der aanbesteding van den bouw van 4 boerderijen in de gemeente BAKEL-MILHEEZE, voor rekening van den heer A.W. van THIEL te HELMOND, onder architectuur van JAN. H. RAYMAKERS te HELMOND, is als volgt:
Massa 4 Boerderijen:
Gebr. LAMERS, WAALRE / 31600
H. SCHOOFS, LIESHOUT - 31845
FRANSEN, OMMEL - 32400
H. v. HOOF, BAKEL - 32500
J. van ROOY, HELMOND - 33750
NIEUWENHOF-STRIJBOSCH HELMOND - 33800
PENNINGS-LAMOEN, St. MICH.GESTEL - 33950
FR. v.d. BROEK, HELMOND - 34300
W. JONGEN, HELMOND - 34400
H. van DIJK, HELMOND - 34450
v.d. SCHOOT, TILBURG - 34630
J. van BOXTEL, VUCHT - 34680
H. SLUYTERS, HELMOND - 35000
MATHEY, DEURNE - 35000
BASTEN en v. NEERVEN - 35200
KOK, BENEDEN LEEUWEN - 35200
CLAASSEN, BAKEL - 35958
JOS v.d. MORTEL, DEURNE - 36000
EYMBERS, SCHIJNDEL - 38500
de WIT, SCHIJNDEL - 38600
HOLLANDERS, SOMEREN - 39000
v.d. VELDEN, HELMOND - 40300
BOS en DETERS, NEDERWEERT - 41000
Inschrijving 1 Boerderij BROUWHUISCHE HEIDE.
H. SCHOOFS, LIESHOUT - 7965
LAMERS, WAALRE - 8000
HUYBRECHTS, MIERLO - 8374
v. BREE, SOMEREN - 8570
MATHEY, DEURNE - 8600
JOS v.d. MORTEL, DEURNE - 8700
CLAASSEN, BAKEL - 8936
v.d. VELDEN, HELMOND - 10140
Inschrijving 3 boerderijen BROUWHUISCHE HEIDE.
H. SCHOOFS, LIESHOUT - 23495
H. v. HOOF, BAKEL - 34790
VERBRUGGEN, MIERLO - 23900
VERBRUGGE, VEGHEL - 24000
FRANSEN, OMMEL - 24550
J. v. ROOY, HELMOND - 24750
PENNINGS en LAMOEN, ST,M,-GEST. - 24800
HUYBRECHTS, MIERLO - 24822
NIEUWENHOF-STRIJBOSCH, HELMOND - 25000
J. MANDERS, HELMOND - 25080
FR. v.d. BROEK, HELMOND - 25100
H. SLUYTERS, HELMOND - 25300
v. BREE, SOMEREN - 25500
J, v, BOXTEL, VUCHT - 25600
MATHEY, DEURNE - 26000
BASTEN en v. NEERVEN, LIESSEL - 26400
v.d. MORTEL, DEURNE - 26650
W. JONGEN, HELMOND - 27000
EYMBERTS, SCHIJNDEL - 28950
v.d. VELDEN, HELMOND - 30300
Inschrijving 1 Boerderij JODENPEEL:
H. v. HOOF, BAKEL - 8075
Gebr. LAMERS, WAALRE - 8200
H. SCHOOFS, LIESHOUT - 8350
HUYBRECHTS, MIERLO - 8375
MATHEY, DEURNE - 8700
BASTEN en v. NEERVEN, LIESSEL - 8900
v.d. MORTEL, DEURNE - 9100
CLAASSEN, BAKEL - 9150
FR. v.d. BROEK, HELMOND - 9200
W. JONGEN, HELMOND - 9400
H. SLUYTERS, HELMOND - 10000
v.d. VELDEN, HELMOND - 10140
Het werk is, zoo is reeds gemeld, opgedragen aan de laagste inschrijfster der massa, de Firma Gebr. LAMERS te WAALRE, voor de somma van / 31600
02-12-1938.
BAKEL.
- Kiesvereeniging. - De algemeene vergadering van de R.K. Kiesvereeniging te BAKEL welke Woensdagavond werd gehouden in het R.K. Parochiehuis was druk bezocht.
Na opening van de vergadering door den voorzitter sprak de heer ELLIÉNS, burgemeester van VEGHEL, in een propagandaspeech over het lidmaatschap der R.K. Kiesvereeniging en hield vervolgens een inleiding over de nieuwe Pachtwet, welk onderwerp met groote belangstelling werd gevolgd. Aan het slot van zijn rede wees spreker erop, dat het gewenscht is, dat in NOORD-BRABANT spoedig een pachtbureau zal worden samengesteld, dat dit door den Minister kan worden erkend, en dat van groot nut kan zijn voor den pachter, in verband met het ontwerpen van pachtcontracten enz.
Aan het einde der vergadering gaf de heer van TOL, hoofdpropagandist in den Statenkieskring HELMOND een uiteenzetting van het wezen van een kernclub, waarmee men ook in BAKEL zal gaan beginnen. Hij hoopte, dat deze kernclub in BAKEL, tot vele goede dingen in staat zal blijken te zijn.
Het bestuur der Kiesvereeniging zal a.s.a Vrijdag des avonds verder behandelen het ophalen van de contributie en het vorem en de kernclub.
- A.s. Zaterdag zal Sint Nicolaas met zijn knecht in het R.K. Parochiehuis voor de schoolkinderen een zitting houden, waar zij hun wenschen kenbaar kunnen maken en een versnapering zullen ontvangen.
MILHEEZE.
- Sociale cursus.
Dezen winter zal alhier in de school door den Eerwaarden heer SLEEGERS, Kapelaan te BAKEL een sociale cursus worden gegeven, waarvoor groote belangstelling blijkt te bestaan.
- Zangvereeniging "VERTROUWEN."
De Zangvereeniging "VERTROUWEN" alhier heeft voor haar eerste winteruitvoering in studie genomen het bekende toneelstuk "Pierre de Galieboef", wat een zware onderneming is te noemen voor een kleine vereeninging.
Uit de Provincie.
St. WILLIBRORDUSfeesten te BAKEL.
Men schrijft ons uit BAKEL.
Ons kleine, rustige, maar alom bekende oude dorp zal op grootsche wijze gaan feestvieren, en wel ter gelegenheid van de herdenking van het 12e Eeuwfeest van den dood van den H. WILLIBRORDUS.
Zooals bekend is BAKEL een der plaatsen, die door onzen grooten missionaris en bisschop St.WILLIBRORDUS, bij zijn prediking van het Christendom hier te lande, is bezocht en waar hij volgens de geschiedenis van het Bisdom, als pastoor zou hebben geresideerd.
Ten tijde van zijn komst in BAKEL bevond zich hier reeds een kerk, die toegewijd was aan de H.H. PETRUS en PAULUS en den H. LAMBERTUS, welke laatstgenoemde toewijding wel zal gekozen zijn als gevolg van zijn prediking in deze streken.
Later, waarschijnlijk wel bij gelegenheid van nieuwbouw of verbouwing of verwoesting van de kerk, zijn deze patroonheiligen vervangen en werd de nieuwe kerk ingewijd en onder de bescherming gesteld van den H. WILLIBRORDUS, evenals later ook de R.K. kerk te MILHEEZE.
Maar niet alleen de kerk van BAKEL doet ons denken aan het verblijf van den H.WILLIBRORDUS, want ook de gemeente BAKEL en MILHEEZE herinnert ons aan onzen groote apostel. Haar wapen toch bestaat uit een WILLIBRORDUS-figuur, met in de rechterhand houdende een staf en in de linker een rozenkrans. Ook het oude St.WILLIBRORDUS-gilden getuigt van den grooten apostel.
Naar wij vernemen zijn reeds lang in stilte grootsche plannen in voorbereiding om dit feest op de meest waardige te kunnen vieren.
De initiatiefnemer is de heer JAN VRIENDS alhier, die 't groote werkend aandeel in de voorbereiding voor deze feesten heeft gehad.
De plannen, waarop wij nog uitvoerig zullen terugkomen, wijzen uit, dat de viering van het feest zal bestaan uit:
1. Opening met Plechtig Lof in de open lucht.
2. Meeting, waarbij als spreker zal optreden Frof. WILLIBRORDUS LAMPEN O.F.M. van de R.K. Universiteit te NIJMEGEN.
3 Het glanspunt van de feestelijke herdenking zal zijn een grootsch opgezette historisch-allegorische optocht, waarin zullen fungeeren ongeveer 300 mannelijke en
vrouwelijke personen, een honderdtal paarden en een groot aantal praalwagens te samen vormende een twaalftal groepen.
De hoofddeelen van dezen optocht zijn:
a. Wat St.WILLIBRORDUS hier vond:
b. Groei en glorierijke bloei van het Christendom.
c. Zware tijden.
d. We gaan opnieuw onze plaats veroveren.
Het ligt in de bedoeling om deze feesten te houden in den loop van den zomer 1939.
Naar aanleiding van de voorbereidende plannen zal a.s. Zondag 4 December, des v.m. om elf uur in het R.K. Parochiehuis, een bijeenkomst plaats vinden van diverse vereenigingen, waarbij plannen nader zullen worden uiteengezet en de verschillende werkcommissie zullen worden gevormd.
Verwacht wordt dan ook dat zooveel mogelijk allen spontaan en enthousiast zullen medewerken om dit feest op schitterende wijze te doen slagen.
Dinsdag 6 December 1938.
DE RIPS.
- Opbrengst collecte.
De collecte welke Zondag gehouden werd ten bate van de Joodsche vluchtelingen bracht / 10 op.
- Nagenoeg alle inwoners hebben zich opgegeven voor aansluiting op het aan te leggen electrisch net. Laten we hopen, dat men nu spoedig tot de aanleg zal overgaan.
- Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat de "KLODDERPEEL" ontgonnen zal worden. Hierop zouden dan enkele boerderijen gesticht worden. In het belang van verdere ontwikkeling van DE RIPS en van velen, die op 't vrij komen van grond zitten te wachten, ware zulks wel te wenschen.
BAKEL.
- Boerinnenbond.
Woensdag a.s. des namiddags om half 2 zal in het parochiehuis alhier een algemeene vergadering worden gehouden van den boerinnenbond, die voor een maand is opgericht. Als spreekster zal optreden Mej. HOENSELAAR, inspectrice bij den N.C.B., die een lezing met lichtbeelden geeft.
Op deze vergadering bestaat ook nog gelegenheid om zich als lid op te geven, ook van vrouwen en meisjes buiten de boerenbedrijven.
- K.F.A.
Op 18 Dec. zal in het R.K. Parochiehuis vanwege het centraal bureau der Katholieke Filmacte een bespreking worden gehouden over het doel der Katholieke Filmactie. Ter verduidelijking zal een film worden gedraaid.
- Opbrengst collecte.
Bij de collecte, gehouden ten bate van de vervolgden om geloof en ras werd in de parochies BAKEL, MILHEEZE en RIPS, en het rectoraat BROUWHUIS een bedrag opgehaald van / 47.33.
Burgelijke Stand
BAKEL.
Geboren:
ANTONIA, d. v. FR. JONKERS en HA. NOOIJEN.
PETRONELLA MA. d. van A. van KOL en van AA WA. VERHOEVEN.
OverledenL
JOHANNES H.A. JONKERS 73 jaar, echtgenoot van ANTONIA DIELISSEN.
Getrouwd.
FRIEDRICH THERRE, 28 jaar, schilder, Duits onderdaan, en KORNELIA KUIJPERS, 26 jaar, z.b. beiden wonende te BAKEL C.A.
Donderdag 8 December 1938.
BAKEL.
- De Gemeenteraad houdt op Vrijdag 9 December des namiddags te 4 uur een openbare vergadering.
< Dit krantenartikel en een verslag van een bijeenkomst van de Boerinnenbond werden door mij niet getranscribeerd van wege de slechte copie?. Driek Smits.
Zaterdag 10 December.
Raadsvergadering te BAKEL.
Electrificatie van DE RIPS.
Onder voorzitterschap van den burgemeester-secretaris W. WIJTVLIET, werd gistermiddag te BAKEL een raadsvergadering gehouden, waarbij alle raadsleden, uitgezonderd de heer H. v. BAKEL, aanwezig waren.
Om 4 uur opende de Voorzitter de vergadering, waarna de notulen ongewijzigd werden goedgekeurd.
De ingekomen stukken, w.o. goedkeuring van raadsbesluiten, proces-verbaal kasboeken enz. werden voor kennisgeving aangenomen.
3.
Nota van aanmerking van Ged. Staten op de gemeentebegrooting voor het dienstjaar 1939.
De voorzitter deelt mee, dat de aanmerkingen hoofdzakelijk van administratieven aard zijn.
Allen accoord.
4.
Voorstel van B. en W. tot aankoop van grond op den HILAKKER voor verbreeding van een weg.
Voorz.: Opmetingen zijn reeds gedaan en de betaling is mogelijk. Grond wordt gekocht van de navolgende eigenaars:
BERN. NOOYEN; M. MANDERS; G. DONKERS; W. v. LIEROP; G. v.d. LAAR, voor een prijs van pl.m. 72 cent.
De Voorz. zegt niet geheel zeker te zijn van den berekenden prijs, doch dit zal later wel blijken als het voorstel aan Ged. Staten ter goedkeuring wordt toegezonden,
Allen gaan met dit voorstel accoord.
5.
Voorstel van B. en W. tot voorstelling verordening tot heffing van 75 opcenten op de Gemeentebelasting.
Daar dit een periodieke vaststelling is, wordt het voorstel z.h.st. goedgekeurd.
6.
Bespreking electrificatie de RIPS.
De Voorz. zegt een zeer voordeelige aanbieding te hebben ontvangen van de directie van de P.N.E.M..
De gemeente zal voor de electrificatie een bijdrage moeten geven van / 16.880. Een leening met een annuïteit van 30 jaren zou een onkosten per jaar geven van / 917.13. Daarbij moet de gemeente twee stukjes grond afstaan, welke reeds zijn bepaald. Degene die zullen worden aangesloten, moeten een baatgeld betalen van / 6.75 per perceel. Eventueel is de P.N.E.M. genegen voor straatverlichting te zorgen tegen / 8.-- per jaar per lantaarn met beschikbaarstelling van elictriciteit tegen / 0.06 per K.W.U.
De aangeslotenen, indien het plan zou doorgaan, kunnen tegen een vergoeding van / 0.25 per K.W.U. electriciteit bekomen en kleinkracht tegen / 0.12 per K.W.U.
Met dit aanbod komt de RIPS in een veel gunstiger positie te verkeeren als BAKEL in den tijd van de aansluiting. Daarom stellen B. en W. voor, dit plan goed te keuren.
M. KUUNDERS vraagt waarom de heer KERKHOF uit de RIPS niet wordt aangesloten.
Voorzitter zegt, dat deze aansluiting plm. / 3000 meer zou kosten, zoodat dit niet verantwoord is.
Hij legt dan aan de hand van 'n kaart de situatie uit, waarbij hij nog zegt dat ruim 80 aansluitingen definitief zijn. Een vijftal kunnen niet doorgaan wegens den grooten afstand.
KUUNDERS wil het transformatorhuisje een betere plaats geven, met het oop op meerdere aansluitingen.
Voorz. weerlegt dat, daar de kosten dan te hoog zouden oploopen.
v.d. BOSCH vraagt of alle perceeleigenaars die voor aansluiting in aanmerking komen, van de baatbelasting op de hoogte zijn.
Voorz.: Inderdaad.
MARTENS: Als de bewoners van de RIPS er zelf voor zijn, hetgeen blijkt uit de vele aanvragen tot aansluiting, dan is er mijns inziens geen bezwaar.
Voorz.: De aanbieding is belangrijk voordeeliger dan eertijs in BAKEL.
v. ASDONK: Ook in BROUWHUIS wordt de toestand telkenjare rooskleuriger wat de electriciteit betreft.
Voorz,: stelt dan voor aan dit plan goedkeuring te hechten, mede in verband met werkverschaffing aan werkloozen, daar een gedeelte der leidingen ondergronds komen.
Allen accoord.
7.
Benoeming van een ambtenaar belast met bouw en woningtoezicht.
De heer ANT. VERHOVEN wordt wederom tegen een vergoeding van / 100 per jaar, benoemd.
8.
Mededeeling, rondvraag en sluiting.
Op een van den Bond van Caféhouders ingekomen verzoek om in verband met reizigers op doortocht, die op een laat uur om onderdak verzoeken, het sluitingsuur te veranderen, wordt afwijzend besloten op voorstel van B. en W., daar er een caféhouder is die vergunning heeft om op elk tijdstip vreendelingen te ontvangen en te herbergen.
Meerdere toestemmingen zijn volgens den voorzitter niet noodig.
Een verzoek van het Oranje Comité om vanwege de viering van den verjaardag van H.M. de Koningin, de kermis met een dag te verlengen om dit comité gelegenheid te geven, zonder daarbij hinder te krijgen van de te houden kermis, welke dien dag dan uitgesteld zal worden, kwam eveneens binnen.
Met de aanmerking, dat de feestviering ook een week eerder of later kon geschieden, werd dit voorstel na aanraden van B. en W. verworpen.
Een verzoek om aanlegging van een verharden weg van gehucht KLEF langs J. SCHEPERS wordt afgewezen, daar deze weg zeer ondoelmatig zou zijn.
CORNELISSEN meent dat het bestaande pad toch in orde moet gemaakt worden, daar de toestand zeer treurig is.
KUUNDERS deelt deze meening.
De Voorzitter kan daarmede vereeningen, zoodat het voorstel tot verbetering wordt aangenomen.
Voor een eventueele verbetering door verbreeding zullen B. en W. de zaak eerst observeeren alvorens een besluit te nemen.
Op een schrijven om subsidie voor het Consultatie-bureau te HELMOND, door deze instelling ingediend, wordt goedgunstig geoordeeld, en wordt een subsidie van / 10 per jaar toegestaan.
Inzake medische controle op ziekenhuisverpleging á / 1.60 per geval wordt met algemeene stemmen besloten tot toetreding voor den tijd van 1 jaar. Met betrekking tot de viering van het 12e eeuwfeest van St. Willibrord stelle B. en W. voor een bedrag van / 100.-- ter beschikking te stellen van een op te richten comité.
v. ASDONK vindt dit te weinig en zegt daarbij dat enkele leden van het comité ter viering van de pastoorsfeesten een tekort hadden, daar er geen dekking was, Daarmede hebben ze veel last gehad aldus spr.. H. MARTENS komt hiertegen en zegt, dat geen enkel gerucht daaromtrent hem, als voorzitter van het feestcomité, bereikt heeft. Men had bij mij moeten aankloppen, zeide spr.
Voorz. onderbreekt deze discussie en stelt voor het subsidie goed te keuren.
v. ASDONK wil een hooger bedrag beschikbaar stellen.
Voorz.: Ged. Staten zullen dat nooit goedkeuren.
Besloten wordt / 100.-- toe te kennen.
Het salaris van den 2en ambtenaar secretarie wordt op / 1000 per jaar gebracht.
Rondvraag.
J. v. HOUT vestigt de aandacht op het Fietspad naar BROUWHUIS, waarna de Voorz. toezegt dit te zullen laten opknappen.
v.d. BOSCH vraagt hoe het zit met twee families die allebei bij werkverschaffing zijn, verschillende inkomsten genieten, terwijl de een wel de ander niet geregeld mag werken.
Voorz. zal dit den controleur voorleggen.
Vervolgens gaat de Raad in geheime vergadering over.
14-12-1938.
DE RIPS.
Geslaagd, - Te NIJMEGEN behaalde onze dorpsgenoot de heer P. v.d. VEN het praktijkdiploma A voor bakker.
16-12-1938.
DE RIPS.
Ontginning. - We vernemen dat de "KLOOSTERPEEL" inderdaad ontgonnen zal worden. Een mooi plan van ontginning en bebouwing is reeds opgesteld, doch daar dit nog niet volkomen vaststaat, komen we hierop nog nader terug.
BAKEL.
Kleine Boeren-steun.
Op de zitting der commissie ingesteld voor den steun aan kleine boerenbedrijven, hebben zich 56 landbouwers aangemeld. Hiervan komen er 10 in d B-groep en 24 in de C-groep, zoodat er 22 buiten de regeling zullen vallen.
Bij de vorige zitting der commissie in 1937 vielen er 23 in de B-groep en 26 in de C-groep.
Wit-Gele Kruis. - Het Wit-Gele Kruis der parochie BAKEL zal met ingang van 1 Januari 1939 ook de wijkverpleging van het Kerkdorp BROUWHUIS ter hand nemen, Aldaar hebben reeds 50 gezinnen zich als lid aangemeld.
Keuring dienstplicht. - Bij de te HELMOND gehouden keuring voor den dienstplicht voor de ingeschrevenen der lichting 1940 werden 38 personen uit deze gemeente aan de keuring onderworpen. Hiervan werden er 29 goedgekeurd, terwijl er 9 voorgoed werden ongeschikt verklaard.
Arbeidsbemiddeling. - Het aantal ingeschrevenen werkloozen bij het plaatselijk orgaan der arbeidsbemiddeling bedraagt momenteel 37. Hiervan waren er gedurende de afgeloopen week 30 tewerkgesteld op de van rijkswege gesubsidieerde werkverschaffing, terwijl er 3 ingevolge de steunregeling werden gesteund.
Burgerlijke Stand.
BAKEL.
Geboren.
HENRICUS J.J, z. van H.A. van der HULST en van AA. JA. van der KROON.
WILHELMINA J.A. en MARTHA F.H. tweelingdochters van P.J.A. van WEL en van MA, AA. van HASSEL.
JOSEPHA A, d. van H,M, van den HEUVEL en van EA, JA, van de MORTEL.
MARIA A. d. van P. PEETERS en van D. van VEGHEL.
PETRUS J. z. van L. van GERWEN en van WA. JOOSTEN.
19-12-1938.
MILHEEZE.
R.K. Jonge Boerenstand. - A.s. Donderdag, des namiddags om half zeven uur zal in het café F.M. RONGEN alhier, vanwege den R.K. Boerenstand, door den heer SCHREURS uit DEURNE een lezing gehouden worden over het onderwerp "Grondonderzoek voor kalkgehalte". Alle leden van den Boerenbond en Jongen Boerenstand worden op deze bijeenkomst verwacht.
Dinsdag 20 December 1938.
BAKEL.
WILLIBRORDUSFEESTEN. - Zondag na de hoogmis werd alhier in het parochiehuis een vergadering gehouden, die voor iedereen toeganklijk was om te komen tot definitieve regeling en vorming van commissies voor de viering van het twaalfde eeuwfeest van den dood van den H.WILLIBRORDUS. De bijeenkomst stond onder leiding van den burgemeester, die dank bracht aan degenen, die de voorloopige commissies hebben gevormd en de zorg op zich hebben genomen om aan het benoodigde aantal paarden te komen. Hij deelde mede, dat het oranjecomité zich heeft aangeboden om de werkzaamheden, verbonden aan het feestterrein en de versiering, voor zijn rekening te nemen, wat in dank werd aanvaard. Ook kon spreker mededeelen, dat de scholieren van het Juvenaat Christus Koning onder deze gemeente bereid zijn bevonden de gezangen in de openlucht op het feestterrein uit te voeren, eventueel versterkt door het jongenskoor uit BAKEL. De heer REINDERS, onderwijzer alhier, zegde zijn medewerking ten deze toe. Verder deelde spreker mede, dat de collecte onder de parochianen zeer gunstig was verloopen en een veel grooter bedrag is bijeengebracht dan aanvankelijk geraamd was.
Hierna sprak de pastoor uit BAKEL, die verklaarde zijne algeheele goedkeuring aan het feest te kunnen hechten en den wensch uitsprak, dat door eendrachtige samenwerking het feest zou mogen slagen.
De initiatiefnemer, de heer JAN VRIENDS, gaf een nadere uiteenzetting van de finantieele resultaten en meende, dat thans de tijd is gekomen om de diverse commissies in het leven te roepen en een besluit te nemen, dat het feest definitief zal worden. Met het laatste was de geheele vergadering het eens. De feesten zullen in de tweede helft van Juni 1939 worden gehouden en wel twee dagen, welke nog nader zullen worden bepaald.
Hierna werden de volgende comité's en commissies in het leven geroepen:
Plaatselijk Eerecomité: Voorz.: Pastoor van ZEELAND te BAKEL; Burgemeester WIJTVLIET; leden van 't Kerkbestuur en raadsleden, alsmede de heeren VERBRUGGEN, SOETERBOEK, VERBAKEL, BELLEMAKERS.
Hiernaast zal nog een Algemeen Eerecomité worden gevormd.
Uitvoerend comité: JAN VRIENDS, voorz.; W. de VRIES, onder-voorz.; J.CORNELISSEN, secretaris; M.GOOSSENS, 2e secretaris; G.BEIJERS, penningmeester en J. MARTENS hulppenningmeester, met als leden; J.J.MANDERS, J.SWINKELS, P.J.SLITS, A.MARTENS, J.SWINKELS, G.RAIJMAKERS, H.REINDERS, G.NOOIJEN, J.VERHOEVEN, J.MANDERS, A.JASPERS, G.VELDPAUS, G.BUSSEMAKERS en H. SLEEGERS.
Comité ontvangst: W.de VRIES, SMEETS, A.GOOSSENS en A. VERMEULEN.
Comm.pers en propaganda: G.BIJERS, M. de NATRIS, L. VERHEIJEN en W.van LIEVENOOGEN.
Commissie van versiering: H. van THIEL, H.SWINKELS, J.v.d. PLUIJM, M.J. van den BOSCH, W. van LIEVENOOGEN, H. v. HOOF, M.GOOSSENS, M.v.d.HEUVEL en P. VERMULST.
Ordecommissie: VELDPAUS, HABRAKEN, MARTENS, A.v.d.VEN en H.van HOOF.
Paardencommissie: J.SWINKELS, P.VRIENS, P. van DIJK, J.JOOSTEN en C.WEIJERS.
K.F.A. - Zondag j.l. werd in het R.K.Parochiehuis alhier een film vertoond vanwege het Katholiek Film Bureau te 's HERTOGENBOSCH. Hierbij werd een uiteenzetting gegeven van het doel der K.F.A. De zaal was maar matig bezet.
A.s. Vrijdag zal in het Parochiehuis des avonds om half zeven een vergadering worden gehouden van het bestuur der R.K. Kiesvereeniging.
30-12-1938.
BAKEL.
Zangvereeniging. - Op 7 en 8 Jan. zal in zaal RONGEN alhier door de R.K. Zangeveeniging "VERTROUWEN" haar eerste winteruitvoering worden gegeven. Onder leiding van Directeur B.M. van BAARS uit DEURNE zullen een viertal zangnummers worden uitgevoerd, waarna door de toneelafdeeling zal worden opgevoerd de klucht in een bedrijf door LAMBERT van WEERT, genaamd Het Vershe kadetje en het drama in vijf bedrijven door E.S. CULP, genaamd PIERRE de GALERBOEF of de onschuldig veroordeelde."
Bij den landbouwer G.VRIENS alhier werd een kalf geboren dat slechts 2 achterpooten had en waarvan de voorpooten ontbraken, Het kalf is kerngezond, doch kan slechts voor de consumtie worden gemest.
Ongeval. - Wegens de gladheid op de wegen tusschen de bosschen in deze gemeente kwam de wielrijder M.H. uit HELMOND op den HELMONOSCHEWEG bij het uitwijken zoodanig te vallen, dat hij zijn heupbeen danig bezeerde en inwendige kneuzingen opliep.
Op den GEMERTSCHEWEG schoof een boerenkar, geladen met turf, door de gladheid met paard en al van den weg. Juist toen het paard weer ter been kwam en de kar den weg optrok, passeerde een groote vrachtauto, komende uit de richting BAKEL. Een botsing was onvermijdelijk, welke groote materieele schade veroorzaakte.
Bij den landbouwer J.M. JASPERS op het gehucht ESP moest een paard in nood worden gedood. Het vleesch werd voor de consumptie afgekeurd.