Anekdotes uit het bestaan van BAVOS
Anekdotes en merkwaardigheden uit herinneringen, vergaderingen en jaarverslagen
Uit het geheugen van Noud van de Ven.
Een van mijn broers had zitting in het Districtsbestuur afdeling Helmond in de beginjaren van het bestaan van B.V.V. (BAVOS). Hij moest o.a. de scheidsrechters aanwijzen voor de competitiewedstrijden. Doordat hij lid was van het districtsbestuur, was hij natuurlijk ook in een vroeg stadium op de hoogte van wat er te gebeuren stond. Een van de zaken waar hij het B.V.V.-bestuur van op de hoogte bracht, was het feit, dat er een regeling werd getroffen, dat een voetbalvereniging niet in de competitie mocht spelen als ze geen geestelijk adviseur had. B.V.V. had die niet, maar vond ’n geestelijk adviseur door een van de paters van Christus Koning voor die funktie te vragen. Een kapelaan wilde toen immers tóch niet als geestelijk adviseur van B.V.V. fungeren.
Eens, toen het districtsbestuur een vergadering van BAVOS bijwoonde merkte kapelaan Hoppers, dat Noud zijn broer lid was van het districtsbestuur en ook bij de vergadering aanwezig was. De kapelaan stuurde meteen de Helmonders naar huis met de mededeling, dat de vergadering afgelopen was. En het mooiste was, dat de districtbestuurders nog gingen ook.
Bij de jaarlijkse rondgang van de kapelaan door de parochie, zeker bij de oudere katholieken een nog goed bekende gewoonte, kon het huis van Noud natuurlijk niet worden overgeslagen. Bij zijn bezoek aan het gezin van de Ven gaf de kapelaan de kinderen van Noud wat snoep. De vrouw van Noud, ook niet op haar mondje gevallen en goed op de hoogte van de gespannen verhouding tussen B.V.V. en de kapelaan, vroeg hem toen of die ‘brukskes’ ook uit vijandschap gegeven werden evenals de ‘de sigaar’ die hij Noud korte tijd tevoren had gegeven. De kapelaan reageerde fel met te zeggen: ‘Heeft hij dat óók al verteld’ en verdween met klappende deuren naar buiten.
Deel uit de notulen D.D. 10 mei 1940.
Kampioenschap.
Er werd afgesproken dat als in Gemert gewonnen werd en we dan dus of officieus kampioen zouden zijn, zouden zorgen dat het hele 1e elftal tesamen vijf uur in Bakel zou aankomen. De voorzitter hoopt dat de spelers zich kalm zullen houden en hij vraagt of al de leden zich zoveel mogelijk bij het eerste elftal zullen aansluiten. Na afloop van de ontvangst zal er een maaltijd worden aangeboden in het clubhuis van de heer J. Reynders. Door de welwillende ontvangst, toezegging van enkele Bakelse sportvrienden is dit mogelijk gewoi\rden. De heer Reynders zal b.v. zorgen voor koffie en boter en het benodigde eetgerei. De heer A. Adriaans voor brood enz. Verder deelt de voorzitter nog mee dat de leden van de ons ontvangende verenigingen in het clubhuis ’n glaasje bier en ’n sigaar te goed hebben. Na afloop van de maaltijd kunnen de leden even vrij bewegen tot half negen. Vriendelijk werd verzocht om ongeveer half negen weer present te zijn in het clubhuis, waar dan de avond verder in gezellig samenzijn met een potje bier zal worden doorgebracht. Verder werd er besloten de J.W.* aan te vragen of zij de fietsen vanaf de plaats van ontvangst op de Gemertseweg verder willen transporteren.
* J.W. = Jonge Wacht.
Hierboven afgedrukte tekst spreekt voor zichzelf. De hele gemeenschap moest er onderhand aan te pas komen om een feest van Bavos mogelijk te maken en het goed te doen verlopen.
Uit de notulen van 15 augustus 1942.
Vergadering van de R.K.V.V. BAVOS Bakel op ‘Maria Hemelvaart 15 aug.’42 des middags om half 12! ! !
Men had in die tijd blijkbaar een afwijkende dagindeling getuige dat de middag al om half 12 begonnen was.
Uit de notulen D.D. 18 november 1942.
H. Adriaans wenste salarisvermeerdering. Besloten werd een cent per lid.
Wat een arme leden waren er toen nog en over de geweldige verhoging werd toen misschien nog naar huis geschreven.
Uit het jaarverslag 1942/1943.
Bij ledenaantal van 42 waarvan 36 werkende was in 1943 het kasoverzicht als volg:
De inkomsten f. 309,17
De uitgaven f. 292,15
Saldo f. 17,02
Saldo per 1 jan. 1942 f. 51,11
Zuiver saldo f. 68,13
In de loop van 1942 werden er zes vergaderingen gehouden van alle leden.
Lijst van leden (42)
Een overzichtje van de kas van 1943.
Uit de notulen D.D. 13 okt. 1943.
10. Rondvraag.
Hiervoor gaven zich op de volgende heren:
J. Beijers en H.v.d.Laar.
De heer J. Beijers vraagt hoe ’n speler op de plaats van bestemming moet komen als zijn fiets kapot was. De voorzitter antwoorde hierop dat de andere spelers dan zo sportief moesten zijn om die speler achter op de fiets te nemen.
In de oorlog een fiets rijdende te houden was beslist geen sine cure!
Uit de notulen van 1 mei 1944.
De heer A. Goossens meende dat de vereniging wel enige vergoeding kan vragen voor het uitlenen der ballen aan de schooljeugd. Dit zou nog nader geregeld worden. Wel moet de jongen die de bal komt vragen voortaan een briefje van de onderwijzer meebrengen.
Ook de sport op de scholen werd blijkbaar niet gesubsidieerd, want ballen kopen kon de school nog niet.
Uit de notulen D.D. 20 april 1946.
5. Bespreking installatie burgemeester.
Wegens weinig positieve inlichtingen van het feestcomité kan geen beslissing genomen worden over het al dan niet deelnemen aan de optocht. Alleen is bekend dat per vereniging drie afgevaardigden verzocht zijn aan de optocht deel te nemen liefst met verenigingsvlag.
Daar onze vlag gedurende de oorlogsjaren een ontijdigen en onzaligen dood gestorven is zullen we het zonder vlag moeten stellen. Als afgevaardigden werden gekozen:
A.v.d.Ven 21 stemmen
A.Goossens 19 stemmen
A.Adriaans 12 stemmen
reserve J.Manders 11 stemmen.
Democratisch is Bavos altijd geweest! En begraven hebben ze de vlag natuurlijk niet!
Uit de notulen van 20 april 1946.
6. Rondvraag.
Hiervoor gaven zich op:
C. v.d. Laar, N. v.d. Aa, H. v.d. Laar, E. v.d. Heuvel, H. v.d Horst.
C. v.d. Laar vraagt of er ballen zijn en hoe de positie dienaangaande is. Er zullen pogingen in het werk worden gesteld om ballen op de kop te tikken daar de toestand precair is. De vraag werd gesteld of iemand misschien in Bakel ergens een bal te koop wist.
Ballen, ballen, dat was toch een probleem. En zonder bal kun je moeilijk voetballen, zeg nou zelf!
Notulen D.D. 21 september 1946.
Onderstaand fragment spreekt wel voor zichzelf!
Het lid L.v.d.Laar meent ook aanspraak te maken om mee te loten, hoewel hij nog in het bezit is van behoorlijke schoenen. Daarop wordt met grote meerderheid van stemmen het bestuursvoorstel om leden, die goede schoenen hebben, bij de loting uit te schakelen, aangenomen. Eveneens wordt op voorstel van het bestuur besloten onze secretaris, de heer Goossens als beloning voor zijn vele werk, een bon vooraf toe te wijzen. Drie bonnen zullen worden verloot onder het 1e elftal, 5 onder het 2e elftal en 5 onder het 3e. elftal. De gelukkigen zijn:
- J. Beijers - maat 39, 6
- H. v. Lamoen - maat 42, 81/2
- H. v.d. Horst - maat 39, 6
- M. Vermeulen - maat 40, 61/2
- L. Lenssen - maat 40, 61/2
- F. Hofmans - maat 41, 71,2
- L. v. Lamoen - maat 42, 81,2
- J. Lensen en L. Goossens - samenbon
- H. v.d. Laar - maat 40, 61/2
- H. v.d. Heuvel - maat 41, 71/2
- M. v.d. Horst - maat 38, 51/2
- H. v. Roy - maat 40, 61/2
- Th. Hurks - maat 41, 71/2
A Goossens - maat 40, 61/2
ad.8.
Het bestuur zal trachten de schoenen bij één firma te kopen met de bedoeling om zodoende hopenlijk enige paren bonloos te kunnen machtig worden. Van de rondvraag wordt door enkele leden gebruik gemaakt. Het lid K. v.d. Laar informeert, wie aanvoerder is van het 3e elftal. De voorzitter zegt, dat voor alle drie de elftallen door de spelers van de resp. elftallen bij de eerstvolgende wedstrijden de aanvoerders en plaatsvervangers opnieuw gekozen dienen te worden. De heer J. Beijers is nieuwsgierig.
Uit de notulen D.D. 6 mei 1950.
A. Adriaans wil weten of het bestuur niet genegen is een sportpark aan te vragen bij de gemeente. Het antwoord luidt: Het bestuur is al daadwerkelijk in deze zaak opgetreden.
Uit de notulen D.D. 20 maart 1954
C. Gezien de in deplorabele toestand verkerende financiën ziet het bestuur zich gedwongen voortaan reisgeld te vragen bij gebruik van autobus. De penningmeester rekende even voor hoeveel dit vervoermiddel van de kas vergde. Spelers zullen in het vervolg f. 0,50 moeten betalen, hun verloofdes hetzelfde bedrag en de supporters f. 1,00. Deze regeling werd zonder critiek door de aanwezigen aanvaard.
4. Training: Voor zover van training nog sprake kan zijn geeft de voorzitter te kennen.
De fiets als vervoermiddel had toen blijkbaar afgedaan. Maar bussen kostten wel geld natuurlijk.
Uit de notulen D.D. 14 juli 1956.
10. Mededelingen:
a. De voorz. zegt, dat van gemeentewegen een oefenterrein zal worden ingericht op de Kerksedriessen.
b. Bovendien zijn door het bestuur voor de zoveelste maal bij 't gemeentebestuur stappen ondernomen om te komen tot een definitief sportpark. Hiertoe is door het gemeentebestuur 'n bijeenkomst belegd ten raadhuize op woensdag 25 juli om 10 uur, waarop zijn uitgenodigd:
- Een vertegenwoordiger v.d. adviescommissie voor aanleg van sportspeelterreinen v.h. Ned. Olympisch Comité.
- Een vergetenwoordiger v.d. Grondtechnische Dienst v.d. K.N.V.B.
- Een vertegenwoordiger v.d. Ned. Hei Mij.
- Een vertegenwoordiger v.d. Dienst Aanvullende Civieltechnische Werken te 's Hertogenbosch.
- Afgevaardigden van de voetbalvereniging BAVOS.
c. Volgende mededeling betreft de vernielingen de laatste tijd aangebracht aan kleedgelegenheid en kassa-keet; maar liefst 7 ruiten zijn kapot geslagen en 1 bal is vernield. Van een en ander is de politie in kennis gestels. De voorz. rekent op aller medewerking om herhaling te voorkomen.
Ook hier ging het weer over een voetbalterrein. Maar nu zou het er dan toch komen. Inmiddels waren er sedert 1950 wel 6 jaren van onderhandelingen voorbij gegaan.
Ook nu nog worden sportakkommodaties wel eens gebouwd met D.A.C.W.-subsidie (zie punt 3 hierboven). Zo nieuw is die term nu ook weer niet, want al in 1956 was er een dienst, die die naam droeg, zoals u ziet.
← Terug naar: Bavos 50 Jaar 1929-1979Verder naar: Tot besluit en feestprogramma →