Sportieve hoogte- en dieptepunten in het bestaan van Bavos
- 1930 - B.V.V. speelt zijn eerste wedstrijd. Ze speelden tegen Kolping-SDW uit Helmond en verloren met 5-2. Niet best voor B.V.V., maar wel een goaltjesfeeest voor de supporters van Kolping.
- Jaartal onbekend - B.V.V. promoveert van de 2e naar de 1e kl. onderafd.
- 1939 - BAVOS-1 kampioen in zijn afd. 1e klas. Bij de promotie-competitie werd echter niet zo goed gevoetbald, dat ook promotie werd bereikt.
- 1943 - BAVOS-junioren spelen voor het eerst in competitie-verband; blijkbaar had BAVOS toen ook bij de jeugd onder dfe 18 jaar genoeg talent gekweekt.
- 1948 - BAVOS 1 wordt kampioen in de eerste klas en promoveert na een briljant gespeelde na-competitie naar de 4e klas K.N.V.B. Een feestelijke receptie en etentje zaten er toen voor de Bavos-leden wel aan. Het feest ging echter niet zonder de hulp van de J.W. (de Jonge Wacht). In een vorig hoofdstuk vindt u een fragment uit de notulen van 10 mei 1939 waarin u een duidelijk beeld krijgt van hoe het feest werd gevierd.
- 1950 - BAVOS-junioren-B wordt ongeslagen kampioen. De eerste keer dat een BAVOS-elftal zonder nederlaag door de competitie speelde. En dat presteerden dan de junioren. Wat een toekomst had Bavos toen.
- 1952 - BAVOS-1 degradeert van de 4e klas K.N.V.B. naar de 1e klas onderafd. Dat hierover wat te doen is geweest is kunt u hieronder lezen. De clubgeest was er niet, volgens de secretaris.
- 1953 - BAVOS 1 wordt weer kampioen in de 1e klas onderafdeling.
Hieruit blijkt wel dat de retirade die in het bovenstaande jaarverslag door Dré Goossens werd gehouden, wel zoden aan de dijk had gezet. Bovendien werd BAVOS II kampioen in de 3e klasse en promoveert naar de 2e klas. Reakties op een 'rampjaar', ziet u. - 1954 - R.K.V.V. BAVOS bestaat 25 jaar.
- 1955 - BAVOS-aspiranten worden kampioen met slechts één verloren wedstrijd.
- 1960 - BAVOS II degradeert naar 3e klas.
- 1961 - BAVOS II wordt weer kampioen en promoveert bovendien. In dat jaar krijgt BAVOS ook de koninklijke goedkeuring. Wat dat wilde zeggen weet ik niet, maar gezien in die tijd, moet dat wel een geweldig feit zijn geweest. De mensen, die toen een vereniging leidden, zullen dat ook wel beseft hebben, anders was dit feit niet in het jaarverslag genoemd.
- 1961 - BAVOS-junioren-B kampioen.
- 1963 - BAVOS II wordt alweer kampioen en promoiveert daarna naar de eerste klas onderafdeling. In die jaren was het tweede onder de bezielde leiding van J. Manders blijkbaar een prima ploeg.
- 1965 - Junioren A1 en junioren C1 worden eerste in hun afdeling.
- 1966 - Het nieuwe sportterrein aan het Geneneind wordt in gebruik genomen, evenals de nieuw gebouwde tijdelijke kleedlokalen op dat terrein.
- 1967 - BAVOS F degradeert weer na een beslissingswedstrijd tegen Stiphout op het A.S.V.-terrein. Zo zitten ze dan weer in de 1e klas onderafdeling en dat heeft wel nare consequenties, want in
- 1968 - wordt BAVOS II kampioen in diezelfde 1e klas, maar mag niet promoveren; anders zouden het 1e en het 2e elftal in dezelfde klasse spelen en dat kon niet.
Bavos III werd trouwens ook kampioen, maar werd iin de promotie-competitie uitgeschakeld door MULO. Jammer voor die twee dappere elftallen. Feest was er voor de dubbele kampioenen wel. - 1969 -BAVOS III kampioen in zijn klasse, echter geen promotie.
- 1971 - BAVOS junioren B1 kampioen.
Bavos I wint het nederlaadtoernooi in Gemert en verdiende daarmee als prijs 12 voetbalshirts! De rest van het voetbalkostuum verdiende hetzelfde elftal in het D.B.S.-toernooi door daar de sportiviteitsprijs te winnen waar als prijs 12 voetbalbroekjes voor stonden. Men kan wel zeggen, dat het eerste zichzelf kon bedruipen in dat jaar. - 1972 - BAVOS-dames, voor het eerst meespelend in competitieverband, vierden dit feit ook maar meteen met het behalen van de bovenste plaats op de ranglijst. Daarna werden ze ook nog 1e in de na-competitie. Dat in dit damesteam goede voetbalsters speelden bleek wel toen in het jaar daarna 2 dames van dit elftal werden geselecteerd om mee te spelen in het nationale (jazeker, u leest het goed hoor) team en ook nog een keer 4 speelsters meededen in het Noord Brabantse team; voorwaar een revolutie in de Bakelse sportwereld, waar tot dan toe de dames alleen maar langs de lijn hadden gestaan.
- 1973 - BAVOS-IV eindigt als onderste van de ranglijst en degradeert naar de 4e klas.
In de periode daarna werden geen kampioenschappen meer behaald en wisten alle elftallen zich ook in hun klasse te handhaven totdat in - 1979 - BAVOS-I weer laatste op de ranglijst wordt en degradeert naar de 2e klas onderafdeling, zodat ze dit seizoen in dezelfde klasse moeten uitkomen als in de eerste jaren van het bestaan van R.K.V.V. BAVOS, toen de vereniging nog B.V.V. heette en met leenspelers moest voetballen. Voorwaar een triest feit in het jaar, waarin zo'n groots jubileum moet worden gevierd.
Laten we echter hopen, dat het feest een stimulans mag zijn om weer hogerop te klimmen.
(Illustratie Uitnodiging voor Feestvierders.)
Kent u deze namen nog uit het jaar 1968:
'De AA-vissers' O, de Bruyn
E.H.B.O. B. Jonkers, Oldertweg
Vrijw. Brandweer, M. Vermeulen
Don Bosco, J. v. Oosterhout
Gidsen, J. Koppens
St. Willibrordusgilde, M. de Haan, Ravensgat
K.A.V. Mevr. v. Rijt, Dorpsstraat
K.A.B. J. v. Lieshout, Nieuwe Uitleg
Boerenbond, J. Slits
Mideenstandver. Bergstraat
Scheidsrechtersver. Th. Franssen, Heistraat
← Terug naar: Bavos 50 Jaar 1929-1979Verder naar: Feestelijke gebeurtenissen →