Wie deden BAVOS ontstaan en groeien tot wat het is op de dag van vandaag.
In de loop van de vijftig bestaansjaren van Bavos zijn dat er velen geweest. Op gevaar af, dat u het onderstaande een saaie opsomming vindt, maar menende, dat er toch wel een stuk geschiedenis in zit, wat misschien voor de na ons komenden de moeite waard is om te weten, terwijl het voor velen van nu een stuk herinnering aan mensen, medewerkers betekent, zullen we ze allemaal eens op een rijtje zetten.
De Voorzitters.
Voorzitter en tevens oprichter was, zoals reeds meer beschreven, Noud van de Ven. Een mens die niet bij iedereen even geliefd was, maar die een wilskrachtig doorzetten heeft getoond, waar velen van ons ‘u’ tegen kunnen zeggen. Ondanks de zware tegenwerking in de eerste jaren voor de fusie van BVV en BSV heeft hij stoutmoedig de vereniging geleid. Zijn enthousiasme en gestredenheid voor de club, waarmee hij begonnen was, wist hij over te brengen op de overige bestuursleden en op alle leden. Zijn strijd tegen vooral de geestelijkheid van toen, zal, nu het nog eens in dit boek beschreven is, wel altijd in de geschiedenis van Bakel blijven leven. Hij heeft de verantwoording dan ook 25 jaar gedragen, zelfs tijdens een ziekte-periode van 4 jaar , die duurde van juli 1941 (de eerste vergadering waarbij hij niet aanwezig was wegens ziekte volgens de notulen) tot de vergadering van 9 juni 1945 (de eerste weer na zijn ziekte).
Hij werd bij het neerleggen van zijn funktie dan ook met recht benoemd tot ere-voorzitter. En dat is hij nu nog. Enkele maanden geleden dachten we allemaal dat hij zijn pijp aan Maarten ging geven, maar vechter die hij is, is hij weer opgestaan en is nu nog in ons midden om zeker dit grootste jubileum nog mee te kunnen vieren. In hem hebben allen, die na hem gekomen zijn een voorbeeld van kracht en leiderschap gezien en we hopen nog vele lange jaren zijn persoon in de grote BAVOS-familie te mogen behouden.
Tweede voorzitter was Dré Goossens. Deze, nu in Geldrop wonende veteraan, was één en al enthousiasme voor Bavos. Hij was al vanaf 1935 tot aan zijn verkiezing tot voorzitter, secretaris geweest.
Grote strubbelingen en moeilijkheden, maar ook grootse daden van zijn club hebben zijn voorzitterschap niet beheerst.
Toch heeft hij 7 jaren lang aan BAVOS-leden goede leiding gegeven en daarom ook zijn sporen in de rij van leiders verdiend. Zijn leidersperiode kunnen we zien als een periode van consolideren; van houden wat we hebben en misschien ook nog groeien. BAVOS had in die jaren zijn plaats in Bakel al waar gemaakt en was niet meer weg te denken uit de gemeenschap van ons dorp. Dré heeft dat zo weten te houden en er zelfs voor gezorgd, dat er steeds groei in bleef zitten. Ook hem gedenken we bij dit jubileum als een voorzitter, die er wezen mocht.
Uit de notulen d.d. 21 augustus 1954.
Punt 7, Verkiezing Voorzitter, A.Goossens.
De heer Noud v.d. Ven wenste na beëindiging van zijn ambtsperiode geen canditatuur meer voor het voorzitterschap. Dus moeten er andere candidaten gevonden worden. Het bestuur had de heer A.Goossens candidaat gesteld. Verdere candidaten waren er niet ingediend. Na stemming behaalde A.Goossens 34 stemmen. Deze aanvaardde het mandaat.
Hij trad af in het jaar 1961 en werd toen opgevolgd door Adriaan (mister) Vermeulen ons allen welbekend. Hij was eveneens een echte voorzitter, die uitstekend vergaderingen wist te leiden en eveneens uitstekend BAVOS wist te representeren. Hij had al lange tijd als penningmeester en secretaris in het hoofdbestuur meegedraaid en wist dan ook precies wat BAVOS was. Om BAVOS te doen blijven groeien was hem geen moeite te veel. Alles had hij er voor over. Ondanks zijn drukke ‘bovenmisterschap’ zorgde hij dat het scheepje van BAVOS bleef drijven en fungeerde zelf als motor om het in het steeds groeiende Bakel voort te stuwen tot een, qua ledenaantal, grote voetbalvereniging.
Hij woont nog steeds in ons midden en heeft dit jaar zijn taak als hoofd van de school aan iemand anders overgedragen. Zijn taak als voorzitter van BAVOS droeg hij in 1963 over aan Dré Crul, die deze plaats bezette voor een jaar want in 1964 trad hij af en weer werd Ad Vermeulen tot voorzitter gekozen. Deze bleef toen voorzitter tot 1970.
Daarna werd Frits Smits de voorzitter van BAVOS. Deze Frits, thans wonend in Herkenbosch, heeft als nieuw gekomene in Bakel meegeholpen de toenemende groei van BAVOS (gevolg van een steeds groter wordend Bakel) op te vangen en in goede banen te leiden. Ook hij was representatief en ook sportief. Hij was een vertrouwd bezoeker van het voetbalveld waar zijn club speelde, evenals trouwens zijn voorganger. Ook Frits mogen wij, BAVOS-minnenden, dankbaar zijn voor zijn inzet. Toen hij in 1974 van funktie veranderde en daarvoor moest verhuizen naar Limburg is zijn taak overgenomen door de pas in Bakel wonende Cor Klarenbeek.
Deze, de 6e voorzitter van BAVOS, was naast een kundig leider, ook een kundig spreker en schrijver.
Met behoorlijk lange artikelen en verslagen van gespeelde wedstrijden in ‘Korhoen’ en ‘Toren’ heeft hij zodanige reklame gemaakt voor BAVOS, dat de vereniging een vereniging van formaat kon blijven. Velen van degenen die nieuw in Bakel zijn komen wonen hebben deze artikelen gelezen en zijn daardoor attent gemaakt op het bestaan en het wel en wee van BAVOS.
Cor zag blijkbaar duidelijk in, dat wat promotion nodig was en hij heeft daar ook sukses mee gehad. Ook deze Cor Klarenbeek ging in 1978 verhuizen vanwege z’n werk en wel naar het verre Friesland. Daar leidt hij nu ’n bedrijf en we hopen, dat hem dat evengoed af zal gaan als het leiden van BAVOS. ‘Dan zal het waarachtig wel gaan’. Misschien zien we Cor nog wel eens hier terug en zeker is hij een van degenen die we bij dit jubileum bijzonder danken voor het werk en de moeite die hij voor BAVOS heeft overgehad.
Na hem is, na ’n periode van enkele maanden zonder voorzitter, de huidige hoofdman van Bavos zijn regeringsperiode begonnen. Na zo’n korte periode, die hij nu pas aan het hoofd van Bavos heeft gestaan, is ’t moeilijk een beschrijving van zijn voorzitterschap te geven, maar zoveel weten wij nu al weer van Ger Schink, dat hij ook niet voor moeilijkheden opzij gaat staan. Het nieuwe kleedlokaal op het Geneneind is het eerste tastbare feit, dat hij op zijn rekening kan schrijven. In de hoop dat hij nog lange jaren voorzitter van Bavos mag blijven, wensen wij hem een vruchtbaar en voorspoedig leiderschap toe.
De Secretarissen
In elke vereniging is naast een voorzitter een secretaris nodig. Deze persoon drukt misschien minder zijn stempel op het beeld, dat een vereniging naar buiten uitdraagt en is misschien minder representatief dan een voorzitter; zeker is echter, dat een voorzitter het zonder goede secretaris niet kan stellen. Wie dus het secretarisschap op zich neemt, weet dan ook, dat zijn funktie in de vereniging een soort duizendpoot-funktie is. Vergaderingen voorbereiden, uitschrijven en notuleren, vergaderingsverslagen maken, verslagen van het doen en laten van de vereniging vastleggen, kontakten met de leden, met de leiding en last but not least met allerlei organen en personen buiten de vereniging onderhouden.
De voorzitter bijstaan bij al zijn werkzaamheden enz. enz. Al met al een funktie die, wat gewicht betreft, niet onder doet voor de funktie van voorzitter en evenmin wat werken betreft.
Iedere secretaris, die Bavos in de 50 jaar van zijn bestaan heeft gehad, persoonlijk beschrijven is, gezien het gestelde in de tweede zin, hier
boven onbegonnen werk en wellicht ook overbodig. Daarom willen we op deze plaats volstaan met hun namen te noemen en hen op die manier te eren en te danken voor de inzet waarmee ze aan het bereiken van deze mijlpaal in het bestaan van V.V. BAVOS hun steen of steentje hebben bijgedragen.
Toon Verberkt B.V.V. de eerste en mede-oprichter
Wim de Natris B.S.V. de eerste na de fusie B.V.V. - B.S.V.
A. Goossens vanaf 1935
A. Vermeulen vanaf 1954
A. v.d. Horst vanaf 1959
J.H. Nijssen vanaf 1962
J. Manders vanaf 1964
J. v.d. Elzen vanaf 1965
Ed Vloet vanaf 1967
M. Buytenweg vanaf 1970
H. Hoeimakers vanaf 1973
H. Dekkers vanaf 1975
J.M. v.d. Ven vanaf 1977 tot heden.
De Penningmeester.
Wat voor de secretarissen geldt, geldt ook voor de penningmeesters van een vereniging. Ook zij drukken minder hun stempel op de vereniging, maar ook zij hebben een zeer belangrijke taak en aandeel in het bestuursbeleid. Hun werkzaamheden zijn ook vaak moeilijk, zij dragen een zeer grote verantwoordelijkheid en zij helpen met inzet van heel hun vermogen mee om de vereniging drijvende te houden.
Zij moeten mee beslissingen nemen en ze helpen mee om het uiterlijk van de vereniging, de manier waarop de vereniging zich presenteert aan de buitenwereld, op een zo hoog mogelijk peil te brengen. Ook hen willen wij eren en danken voor hun werk ten bate van het feestende jubilerende BAVOS door de jaren heen. Hier volgen hun namen.
Jan Vermulst de eerste en mede-oprichter
Ad Vermulst de eerste na de fusie B.V.V. - B.S.V.
A. Vermeulen vanaf juli 1940
J.M. Manders vanaf 1950
W. v.d. Laar vanaf 1970
Jan Seelen vanaf 1971 tot heden.
In het oog springende figuren waren voorst nog:
Geestelijke adviseurs:
Kapelaan van Delft
Kapelaan Oppers
Kapelaan van de Laar
Kapelaan Verhoeven
Kapelaan Sleegers
Kapelaan Denteneer
Kapelaan Ras
Kapelaan van Geloven
Kapelaan van Duynhoven
Kapelaan van Diest
Pastoor Wassenberg vanaf 1967 tot heden.