De doelstellingen van R.K.V.V. BAVOS vroeger en nu
De doelstellingen van een voetbalvereniging in het algemeen zullen iedereen wel duidelijk zijn. Het brengen van aktieve ontspanning voor de leden/spelers van de vereniging, het stimuleren van sportiviteit en wilskracht bij de aktieve spelers en last but not least saamhorigheid en teamgeest vergroten, waardoor de leden mensen met karakter worden, waarvan je op aan kunt en die hun omgeving in goede zin kunnen beinvloeden. Al met al een hele lijst van doelstellingen. Echter de tijd, waarin Bavos werd opgericht, in aanmerking genomen, vormden toen de eerste doelstellingen tot ontspannen en het sportief zijn de voornaamste reden voor de oprichters om een voetbalclub in het leven te roepen. Niet dat in hun achterhoofd de andere zaken niet meespeelden, maar daaraan werd niet zo zwaar getild als nu het geval is. Bovendien was een reden om een voetbalclub op te richten het feit, dat in iedere zichzelf respecterende plaats een voetbalclub bestond. In de dorpen meestal één en in de steden vaak meer, die dikwijls in buurten van de stad ontstonden. Ook, meenden de oprichters, kon je via een voetbalclub de naam en eer van je dorp hooghouden en kreeg je kontakten met mensen van buiten je eigen woonplaats, zodat je gezichtsveld en je interess werden verruimd. Alles bij elkaar waren deze zaken belangrijk genoeg om het oprichten van een voetbalclub na te streven. Dat waren ze ten tijde van de oprichting van Bavos; voor de tegenwoordige tijd gelden ze zeker niet minder.
De eerste statuten van Bavos,
opgesteld na de fusie BVV/BSV.
De twintigste eeuw wordt vaak de eeuw van vernieuwing genoemd. Stormachtige ontwikkelingen hebben zich, zeker sedert 1940, voorgedaan in deze eeuw. De techniek heeft zich zo snel en zo grondig ontwikkeld, dat het voor vele mensen bijna niet meer is bij te benen. Maar niet alleen op technisch gebied is er verschrikkelijk veel veranderd en vernieuwd; ook op maatschappelijk en sociaal terrein is alles zo snel veranderd dat velen zich slechts met moeite kunnen passen in de nu geldende regels en opvattingen. De in de eerste statuten van Bavos opgesomde doelstellingen (zie afbeelding van het reglement, artikel 2) lijken in deze tijd wel wat vreemd. Wat zijn de godsdienstige belangen van de leden van Bavos nu? Bavos heet nog steeds Rooms Katholiek. Maar wie zou er zijn hoofd over breken als een van de leden protestant is, of zelf als een ander lid vindt, dat hij in het geheel niet aan godsdienst hoeft te doen. Het bestuur zal hem zijn lidmaatschap niet ontzeggen en meer belangstelling hebben voor zijn kwaliteiten als voetballer en als medelid van de vereniging dan voor het feit of hij wel of niet godsdienstig is.
En zijn de zedelijke belangen van de mensen, ook in Bakel niet rigoreus veranderd. Wat nu aan zedelijke opvattingen als heel gewoon wordt beschouwd en waaraan zo goed als niemand zich meer stoort, dat was in de begintijd van Bavos, zeker in een dorp als Bakel, niet toegestaan en er werd zelfs niet over gedacht, dat die dingen ooit zouden kunnen veranderen. Het Bavosbestuur zal niet meer als lid weigeren aan te nemen, iemand die bijvoorbeeld in de stad gaat dansen; iemand die in het openbaar gemengd gaat zwemmen; iemand die door de week bij zijn verloofde op bezoek gaat.
Het accent van de doelstellingen ligt in deze tijd veel meer op het bieden van gezonde ontspanning, het helpen bij de vrije-tijds-besteding, het bevorderen van teamgeest enz. Steeds meer geldt de slogan: „Mens sane in corpore sano” wat betekent: „een gezonde geest in een gezond lichaam”. Als men leert het lichaam te trainen via een gezonde levenswijze, goede inspanning en de juiste ontspanning dan is de geest vanzelf gezond.
En waar gaat het in ons leven voornamelijk om? Mij dunkt, dat de belangrijkste opgave in ons leven is, dat wij goede mensen moeten worden of zijn; mensen waar men in hun eigen omgeving veel mee op heeft. Die klaar staan om hun medemensen te helpen, die vreugde en plezier kunnen brengen overal waar ze komen. Zulke mensen kan men worden, onder meer door goede sportbeoefening. Men moet dan echter wel goed de regels der sportiviteit naleven. Men moet dan de sport beoefenen met volledige inzet van de eigen persoon. Men moet strijd en wilskracht op kunnen brengen om de overwinningspalm te behalen.
Als een mens dat kan opbrengen, dan is hij geestelijk in een prima conditie en dat is via een lange omweg enigszins hetzelfde als doelstelling in de oude statuten aangegeven. Men zegt het nu echter anders en legt minder de nadruk op godsdienstig en zedelijk maar men bedoelt in feite ongeveer hetzelfde. Ik geloof, dat wanneer je het aan het bestuur of aan de leden van Bavos zelf zou vragen, zij misschien weer andere woorden zouden gebruiken. Maar ik meen ook, dat het bestuur en trouwens onze hele Bakelse gemeenschap zich gelukkig mag prijzen, als alle leden van Bavos (en dat is een groot deel van de hele bevolking van ons dorp) in die prima conditie zouden verkeren. Natuurlijk kan niet ieder lid op dit punt af zijn, maar daarom kan het ook als de voornaamste doelstelling van V.V. Bavos worden beschouwd, dat zij de sportiviteit en de wilskracht en de teamgeest van haar leden wil bevorderen door het beoefenen van de voetbalsport zodat haar leden lichamelijk en geestelijk optimaal als mens in hun omgeving kunnen functioneren. Als het bestuur dat ooit kan bereiken, dan zal men daar erg tevreden mee kunnen zijn. Ik wens het bestuur en de leden van Bavos in dit streven heel veel succes toe.
← Terug naar: Bavos 50 Jaar 1929-1979Verder naar: Hoe Bakel zijn voetbalvereniging kreeg →