Proficiat
Geacht bestuur en leden van de K.V.O.,
Van harte gefeliciteerd met het gouden jubileum van jullie vereniging.
Er is mij gevraagd om een paar woordjes te schrijven, omdat ik 50 jaar geleden de boerinnenbond mee heb opgericht en de functie van voorzitster kreeg.
Met veel moeite en afspraken met de Pastoor, Boerenbond en de consulente van de centrale boerinnenbond Tilburg Juff. Hoenselaar, is 50 jaar geleden, na de goedkeuring van Pastoor Simonis, de boerinnenbond opgericht.
Er werden veel cursussen gegeven zoals slacht-, inmaak-, kook- en naaicursussen. De tegenwoordige K.V.O. kent deze cursussen niet meer, maar is op velerlei ander gebied zeer actief en vooral in Milheeze een bloeiende vereniging en een graag gezien gast bij de Bond van Ouderen met hun optreden met zang en toneel.
lk wens jullie een fijne feestdag en voor de toekomst een bloeiende vereniging.
Cato Verhoeven-van Thiel.
OPENINGSGEBED
voor de bijeenkomsten van de Boerinnenbond van de N.C.B.
Onze Vader in den Hemel, wij erkennen U als onze Heer en Meester. God de Zoon, voor ons mens geworden, U danken wij voor onze verlossing. God de H Geest, U vragen wij om uw genade en verlichting — Grote God, wij bevelen U aan de noden van de Heilige Kerk en van de samenleving der mensen wij bidden voor de zorgen en noden van onze gezinnen en onze stand.
Zegen, o God, het werk op onze akkers in onze bedrijven en onze huishoudens. — Zegen het werk van onze standsorganisatie en van onze boerinnenbond. Moge ons bidden en werken strekken tot Uwe eer en tot ons geestelijk en tijdelijk welzijn.
Goede Moeder Maria — aan Uwe Moederlijke zorg en liefde vertrouwen wij al onze intenties toe. Wij vragen Uw zegen over deze en al onze bijeenkomsten.
Weesgegroet
Imprimatur 's-Bosch 25 Mei 1950
K.V.O. Milheeze in het Goud
Onze K.V.O. werd als Boerinnenbond opgericht op 16 september 1945 en wel als een der laatsten uit de omgeving. Toch was het nog niet zo eenvoudig met die oprichting, je moest immers toen de goedkeuring hebben van de Pastoor. Er werd bijeenkomst belegd voor vrouwen en meisjes uit de boerenstand, onder leiding van consulente Mej. Hoenselaar uit Tilburg die uit kwam leggen wat de Boerinnenbond zoal te bieden had en hoe belangrijk het was om onze boerinnen bij te scholen op allerlei gebied. Na haar toespraak wist ze de aanwezige vrouwen wel te overtuigen van de noodzaak, maar de volgende stap, de goedkeuring van de toenmalig Heer Pastoor Simonis, daar was men nog niet mee klaar. Zijn mening was de vrouwen hoorden thuis te zijn op het erf maar door meerdere gesprekken o.a. met Mej. Hoenselaar persoonlijk gaf hij ten slotte zijn goedkeuring. En zo werd op 16 september 1945 de Boerinnenbond opgericht en begon men met ongeveer 100 leden.
Het eerste bestuur bestond uit 5 personen t.w.
Mevr. C. Verhoeven-van Thiel, voorzitster
Mevr. D. v.d. Weyst-Rovers, Vice voorzitster
Mej. J. Scheepers, secretaresse
Mej. M. Cornelissen
Mej. A. van Neerven
De leden bestonden uit vrouwen en meisjes boven de 16 jaar uitsluitend uit de boerenstand. De bijeenkomsten werden in het begin overdag gehouden, de vrouwen hoorden toen 's avonds thuis te zijn. Er werden toen al veel cursussen gegeven, o.a.koken, inmaken, verwerken van de slacht, tuinieren en ook het verzorgen van het vee. Die cursussen werden dikwijls bij de bestuursleden aan huis gegeven en ook bij leden thuis die er plaats voor hadden. Ook werden er veel lezingen gehouden op de bijeenkomsten, meestal op godsdienstig gebied. Op de vergaderingen werd getracteerd op koffie maar men moest wel zelf kop en schotel meebrengen.
In 1947 werd voor de jonge meisjes, vanaf 16 jaar, de reidansclub opgericht. Hiervoor was de reidansclub uit Lierop een demonstratie komen geven en er was meteen veel animo. Er werd gestart met 14 leden. De eerste leidster was Mietje Manders. De oefeningen werden gehouden in de schuur van de boerenbond en als daar geen plaats was werd geoefend in de schuur van diverse boerderijen o.a. Manders, v.d. Weyst, van Heuven.
Er werd 2 x per jaar een kringsportdag georganiseerd.
In 1961 werd de boerinnenbond gereorganiseerd en werd daarnaast de jonge boerinnenbond opgericht voor de ongehuwde leden met als voorzitster Jo Verhoeven. Dit is zo gebleven tot 1966 toen ging de jonge boerinnenbond samen met de R.K. Jonge Boerenstand over tot een vereniging namelijk de K.P.J.
In het jaar 1967 werd de naam van de boerinnenbond veranderd in K.V.O. Intussen mochten ook de niet agrarische vrouwen lid worden.
Knipsels
MILHEEZE
R.K. Boerinnebond. - In de vergadering op Donderdag j.l. werden mededelingen gedaan over een knip-cursus. Voor ziekenverpleging gaven zich reeds verschillende leden op, terwijl er eveneens veel ambitie was voor hulp in de huishouding.
Door de heer v.d. Heuvel werd een lezing gehouden over opfok van kalveren en jongvee.
MILHEEZE
R.K. Boerinnenbond. - Dinsdag j.l. werd in café Wijnhoven de eerste jaarvergadering van den R.K. Boerinnen-bond gehouden.
Na opening door Mej. Verhoeven-van Thiel werd door de sectretaresse Mej. J. Scheepers het jaarverslag voorgelezen waaruit bleek dat de op 16 September j.l. opgerichte Boerinnenbond, reeds veel nut had afgeworpen. Met 100 leden begonnen telde de Bond op 1 Jan. j.l. reeds 189 leden.
Kapelaan Donkers uit Deurne hield een lezing. Medegedeeld werd nog dat binnenkort een inmaakcursus gegeven zal worden, waarvoor veel ambitie is.
4 april 1946
MILHEEZE
Feestvergadering R.K. Boerinnen-bond.
Op 13 Febr. j.l. werd in café Wijnhoven de eerste feestvergadering van den R.K. Boerinnenbond "St. Bernadette" te Milheeze gehouden.
Nadat de aanwezigen door de voorzitster mevr. C. Verhoeven-van Thiel waren verwelkomd, werden door de jongere leden verschillende toneelstukjes en voordrachten uitgevoerd, welke zeer in den smaak vielen. Daarna werd er een tractatie op koffie en gebak gegeven.
De voorzitster deelde mede, dat de leden zich aan kunnen melden voor het volgen van een ontwikkelings en pluimveecursus. In de toekomst hoopt men ook een reidansclub te organiseeren.
Deze eerste feestvergadering mag een zeer geslaagde middag genoemd worden, waarover alle leden zeer tevreden waren.
Wit-Gele Kruis afd. Milheeze, Moedercursus - Vanwege het Wit-Gele Kruis alhier wordt wederom een moedercursus gegeven. Een 20-tal deelneemsters gaf zich reeds voor dezen cursus op.
18 februari 1947
MILHEEZE
Kath. Thuisfront. - Door de R.K.J.B. en Boerinnenbond alhier werd Zondag voor Kath. Thuisfront een sportdag georganiseerd. De jonge boeren presenteerden op het voetbalterrein prachtige gymnastiekoefeningen, w.o. diverse pyramiden. De Boerinnenbond gaf reidansen en gymnostiek. Aan een ringsteekspel op de fiets werd door jong en oud meegedaan. Tevens werd een speldjesdag gehouden. Thans zijn weer voorbereidingen getroffen om Zondag a.s. een voetbalwedstrijd te spelen tussen Milheeze en De Rips, eveneens ten bate van Kath. Thuisfront.
5 augustus 1947
MILHEEZE
R.K. Boerinnenbond. - Onze boerinnen komen Donderdag te 2 uur in Zaal Rongen in vergadering bijeen. Op de agenda komt o.m. voor bespreking naar de knipcursus, sociale cursussen en een lezing door de heer v.d. Heuvel.
9 september 1947
MILHEEZE
Boerinnenbond. - In Café Rongen kwam de Boerinnenbond onder voorzitster Mevr. Verhoeven-v. Thiel in vergadering bijeen. Als penningmeesteresse werd gekozen Mej. Rika Daniëls. Door Pater Sybrandus Cap. werd op interressante en prettige wijze verteld over zijn werk onder de Bataks op Sumatra.
Na afloop bedankte de voorzitster spreker en sprak de hoop dat de leden de Missie v. Suamtra in gebed en offer niet zouden vergeten.
11 juli 1947
MILHEEZE
Boerinnenbond. - De afd. Tooneel van den Boerinnenbond trad met de Paasendagen de eerste maal voor 't voetlicht.
De publieke belangstelling was beide dagen zeer bevredigend. Rekening houdende met 't feit dat de dames voor het eerst op 't tooneel stonden werden de verschillende rollen goed vertolkt.
De regie bleek bij mej. Wijlaars in goede handen te zijn.
KVO steeds in beweging veelzijdig
Hoe ziet de K.V.O. -structuur er uit waar staan wij voor:
Wij kennen binnen de K.V.O., Katholieke vrouwenorganisatie de:
Afdelingen
Rayon's
Kringen
Gewest
Het K.V.O. gewest strekt zich uit over de Bisdommen Den Bosch en Breda. Ons werkgebied is dus Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland ten zuiden van de Waal.
Opgericht in 1928.
Aantal leden 28000 in 292 afdelingen.
Met drie andere gewesten de Katholieke Plattelands Organisatie K.P.O. Land- en tuinbouwvrouwen L.T.V. en de Limburgse Vrouwen-organisatie L.V.B. vormen wij samen de Federatie, de overkoepeling, de Katholieke Plattelandsvrouwen Nederland, K.P.N.
Wat stellen de K.V.O. en K.P.N. zich ten doel: De organisatie wil een ontmoetings- en contactpunt zijn voor vrouwen op basis van:
- de door het katholiek geloof geïnspireerde levensvisie.
- een emancipatorische visie op vrouwen.
- betrokkenheid bij plattelands- en agrarische samenleving.
Wat wil men bereiken
- behartiging van belangen die samenhangen met het vrouw zijn, het katholiek zijn, het wonen en werken op het platteland.
- een bijdrage leveren aan de opbouw van de katholiek geloofsgemeenschap en burgerlijke samenleving.
- een aanspreekbaar en bereikbaar zijn voor deze geloofsgemeenschap en samenleving.
De middelen zijn
- verzorging van informatie, voorlichting, scholing en vorming.
- meedenken en beoordelen, meewerken en beslissen over zaken gebeurtenissen en ontwikkelingen die actueel zijn in de geloofsgemeenschap en in de samenleving, dichtbij en veraf.
- samenwerken in de federatie K.P.N.
- overleg en samenwerking met externe organisaties of groeperingen als een gezamenlijk optreden nodig is voor de realisering van de doelstelling.
Wie kan er lid worden?
Lid worden is een keuze van verbondenheid met andere vrouwen die verkeren in vergelijkbare woon, leef- en werksituatie en achter de doelstelling van de organisatie staan.
Zowel op plaatselijk, kring, gewestelijk en landelijk niveau doen leden als vrijwilligers het bestuurlijke en uitvoerende werk.
De missie of boodschap van de K.V.O. lijd kort en bondig, de K.V.O., een vrijwilligers organisatie, wil vanuit de christelijke levensvisie een ontmoetingspunt zijn en opkomen voor de belangen en ontwikkelings mogelijkheden van vrouwen op het platteland.
lk wil dit nader toelichten.
Als Katholiek organisatie
De open kerkvisie.
Wie in de samenleving stimuleert het gesprek hierover? Waar worden mensen op hun visie op mens en samenleving aangesproken?
Binnen onze katholieke organisatie blijft dit een belangrijk speerpunt in onze levensbeschouwelijke commissie waarin de identiteit van de K.V.O. centraal staat. Identiteit is het geheel van kenmerken dat een organisatie maakt tot wat zij is.
Als leden vrijwilligers organisatie
Onze leden dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de organisatie, beleidsmatig en financieel. Besturen zijn verantwoordelijk voor het kiezen en organiseren van hun jaarprogramma. Zij zijn vrij om met het aangeboden materiaal vanuit het gewest wel of niet mee te doen. De kadervorming voor besturen, programmabegeleidsters en commissieleden volgen om goed te kunnen functioneren in de afdeling. De kadervorming is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Dus U hoort dat het beleid en de kennis overdracht over heel veel schijven draait. Als enig communicatiemiddel om alle leden rechtstreeks te bereiken is het ledenblad, wat jammer genoeg maar 4 x per jaar verschijnt. Dus actueel kunnen wij daar niet in zijn met 4 uitgaven. Maar een groot pluspunt is dat vanaf maart K.P.N.-nieuws als inlegvel toegevoegd is aan ons ledenblad, waarin de belangenbehartiging voor het lid duidelijk zichtbaar wordt,
Als plattelandsorganisatie
Wij willen een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van het platteland, waar het lid heel sterk bij betrokken is en waar U als lid steeds meer van zal merken als U tenminste van het aanbod van het gewest gebruik maakt. Een dertigtal leden hebben een training gevolgd dit onderwerp in de afdeling met leden te bespreken en na te gaan of zaken zijn die gemeentelijk, provinciaal of landelijk de aandacht moet krijgen en dan denken wij aan voorzieningen, veiligheid, enz. Samenwerking met de N.C.B. op leefbaarheid, is aan te bevelen in de dorpskernen.
Hoe kunnen wij deze boodschap waar maken? Door activiteiten bij te wonen waarbij bewustwordingsvorming en scholing centraal staan. De ervaring leert dat de emancipatie-gedachte snel onder de tafel verdwijnt als vrouwen daar niet voortdurend aandacht voor vragen. Organisaties van vrouwen blijven voorlopig nodig om de emancipatie doelen overeind te houden. Zij kunnen zorgen voor mentaliteits verandering. Wij zijn de haarvaten van de samenleving. Door onze stem te laten horen bij de overheid en bedrijfsleven, er op aandringen op maatregelingen, dat zowel mannen als vrouwen betaald en onbetaald werk buitenshuis kunnen combineren met zorgarbeid thuis.
Maatschappelijke organisaties zijn een essentieel onderdeel van het maatschappelijk bestel waarin wij een taak hebben in de samenlevingsopbouw in onze dorpsgemeenschap. Wij mogen laten zien en horen dat wij een belangrijke maatschappelijke organisatie zijn en dat wij ons bezig houden met regels en wetgevingen. Een sterke K.V.O., die zich op alle niveaus inzet voor het belang van het lid. De K.V.O. maakt zich sterk voor al onze leden. De K.V.O. blijft actueel en speelt in op de ontwikkelingen in de maatschappij, dichtbij en veraf. Al onze cursussen en thema bijeenkomsten hebben tot doel er voor te zorgen dat je als vrouw meepraat, meedoet en zorgen dat je als vrouw geen achterstand oploopt of dat de achterstand nog groter wordt. Opkomen voor onszelf, dus niet zeggen; wij wachten wel af, het zal wel goed komen. Daarom is het belangrijk dat de organisatie blijft bestaan. Alleen begin je niets, maar met vele georganiseerde vrouwen kun je een krachtige vuist maken, dan heb je macht en kun je je stem laten horen. Daarom is het belangrijk dat we solidair zijn met elkaar, solidair met andere vrouwen, solidair met de organisatie er voor zorgen dat de K.V.O. in stand blijft ook financieel gezien. Misschien denkt U na zoveel jaren hebben we onze sporen wel verdiend. Dat is zo, maar wij moeten verder. Wij hebben in die 50 jaren K.V.O. Milheeze veel kunnen betekenen voor onze leden. Leden hebben zich thuis gevoeld binnen de K.V.O. en hebben mogelijkheden gehad zich te vormen en te emanciperen op de manier zoals zij dat wilden. Wij moeten er voor zorg dragen dat onze toekomstige generatie die kansen ook krijgt en zich prettig blijft voelen bij de K.V.O. Wij kunnen dus nog niet achterover leunen maar moeten allemaal een actieve rol spelen in de K.V.O.
Dat geeft bestaansrecht. Laten zien waar wij mee bezig zijn en dit ook uitdragen. Dan worden wij aantrekkelijk voor vrouwen die nog geen lid zijn. Dit verandert het imago van de K.V.O. De oprichters en onze voorgangers hebben er voor gezorgd dat we een bloeiende K.V.O. hebben zoals die nu is.
De toekomst ligt in jullie handen.
lk hoop dat het de K.V.O. zal blijven lukken om ontspanning, vorming, emancipatie en evenwichtigheid, naast elkaar te laten groeien en dit allemaal ten gunste van het lid.
Gewestelijk Voorzitter en lid van de afdeling Milheeze, Nel v.d.Nieuwenhof-Crooymans.
VROUWEN
VROUWEN, zijn er in alle soorten en maten,
je kunt er lang en uitgebreid over praten.
VROUWEN, het begint al vroeg, zo klein ze zijn,
ze overheersen snel en winnen terrein.
VROUWEN, in de pubertijd leren ze het wel,
ze worden vrouw, soms lief, soms fel.
VROUWEN, verliefde, verloofde en pasgetrouwde,
wat oudere, die dat gedoe al berouwde.
VROUWEN, die heel zorgelijk door het leven gaan,
zij kunnen alle veranderingen niet aan.
VROUWEN, alleen gelaten door hun man,
ze pasten niet meer in zijn plan.
VROUWEN, alleen gebleven uit wel/niet vrije wil,
om hen heen is het eenzaam en stil
VROUWEN, bloeiend als een roos in de zomer,
zij geven liefde en geluk aan een dromer.
VROUWEN, zij staan klaar voor de andere mens,
goed te doen, goed te zijn, is hun enige wens.
VROUWEN, in de overgang beland van druk tot stil,
worden vaak afgescheept met een pil,
VROUWEN, in de nazomer, bloeien vaak op en uit,
soms kruipen ze zelfs in een andere huid.
VROUWEN, oud en wijs geworden in wintertijd,
zijn vaak tevreden en hebben geen spijt.
VROUWEN, daar kun je veel over zeggen,
ben jij een vrouw, dan hoef ik niets uit te leggen.
Uit: "Met liefde geschreven" van Nel Bienenmann-van Beuningen.
← Terug naar: 50 Jaar KVOVerder naar: Een greep uit geschreven documentatie →